Dijous 08 juny 2023

Dijous 08 juny 2023

monitoreo medios

Compartir

Gènere i cooperació: política institucional i masculina centra la informació

En els titulars, els temes de política institucional centrats en el protagonisme masculí són els que predominen, d’acord a l’anàlisi que La Independent realitza de portades de diaris catalans.

 

Des d’octubre de 2015 a juliol de 2016, La Independent realitza un seguiment dels titulars de portades de quatre diaris (La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i Ara) i en aquesta ocasió s’avança un informe parcial de les dates 12 i 20 de novembre.

En les dues setmanes analitzades, mentre els titulars es mostren en 30 ocasions neutrals en matèria de gènere, només en dues oportunitats es destaquen o es refereixen a dones de manera central. També en quatre ocasions s’observa un tracte desigual per a la dona, principalment per l’ús sexista del llenguatge, i només un cop es fa un tractament d’igualtat també per l’ús del llenguatge.

En aquesta ocasió, s’han analitzat 9 titulars principals, 8 secundaris i 21 marginals d’un total de vuit portades.

portadas 12-11-15

 

Protagonistes masculins

La secció que mereix més titulars en portada és la de política i institucional, mentre que les seccions o àrees d’informació que tenen un segon pla en importància i que presenten un similar nombre (4-5) de publicacions són els de societat, economia, internacional i opinió. Cultura només té una aparició mentre que esports aquesta vegada no té rellevància en les portades.

Respecte a la persona que és protagonista de la notícia, en 18 ocasions es tracta d’algú individual, en 9 casos és un subjecte col·lectiu, mentre en 16 ocasions és abstracte. D’altra banda, aquesta persona protagonista és en 19 ocasions un home, en 6 casos és mixt (home i dona) i en 17 vegades és abstracte. En cap cas hi ha una dona protagonista exclusiva de la notícia.

En una aclaparadora majoria de casos la persona o persones protagonistes de la notícia són de la franja adulta (33), mentre que en cinc oportunitats és jove i només hi ha un cas de menors, per ser el Dia Internacional del Nen / a. Aquesta distribució és més o menys similar quan es tracta de la font d’informació.

portada 20-11-15

 

Cooperació

Com és habitual en cada setmana d’anàlisi, la cooperació és un tema que no apareix en titulars de portades. Un dels temes que es relaciona amb ella és el de la infància i les persones refugiades, que apareix en una ocasió, així com el de maltractament de dones per la proximitat al Dia Internacional contra la Violència cap a la Dona.

Si bé en el cas de la violència masclista és difícil que no aparegui la dona com a protagonista, en el cas de la infància, tant llenguatge utilitzat com la imatge que il·lustra el titular és sexista, es parla només de nens i no de nenes, són ells els que la representen.

En cap cas es tracta de titulars que parlin de la feina que es realitza des de la cooperació nacional o internacional amb aquestes àrees de necessitat, o des del punt de vista de les demandes de suport.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sanitàries davant la pandèmia: Diana Martinez Sanvicens

Al borde la bruma, un llibre de poemes amb sentiments, nostàlgia i descobriments personals

Dones i ciència: la igualtat davant de la cruïlla de la crisi