Dimecres 29 maig 2024

Dimecres 29 maig 2024

Estat espanyol: Les denúncies per maltractament augmenten en el tercer trimestre del 2012

“Les vexacions injustes solen ser la primera baula de la cadena de la violència contra la dona”. Frases com ara ‘calla, tu no saps res’; ‘no vals per res’ o ’em fas el sopar o no et dono diners …’, són les primeres armes per denigrar la dona “. Inmaculada Montalbán

L’Observatori de Violència Gènere amb seu al Consell General del Poder Judicial, va publicar un informe el passat dimarts 8 de gener basat en les dades subministrades per els 106 jutjats que hi ha a Espanya de violència de gènere, i en els 355 jutjats de competència compartida .

En ell es demostra que les denúncies per violència de gènere van créixer un 3,4% el tercer trimestre del 2012, període durant el qual es van interposar 33.814 denúncies de violència masclista, el que implica una mitjana de 367 diàries, així mateix, Els jutjats i tribunals van dictar 11.013 sentències relacionades pels mateixos fets.

Segons les estadístiques difoses per l’Observatori, el 73% de les denúncies van ser presentades per la pròpia víctima (24.666 casos) enfront del 11,7% derivat de part de lesions (3961) i el 12,39% com a resultat de la intervenció policial directa (4190). Només en el 1,28% dels casos els familiars van presentar denúncia (434). Les denúncies interposades pels serveis assistencials suposen el 1,66% del total (563 casos).

En gairebé sis de cada deu casos la relació de parella es mantenia en el moment d’interposar la denúncia (55,5%), mentre que en els altres quatre casos la relació afectiva s’havia extingit (45,5%). Aquesta tendència es manté estable respecte a trimestres anteriors.

El 36% de les dones que van denunciar eren estrangeres, de manera que persisteix la sobrerepresentació d’aquest col · lectiu en aquest tipus de violències ja que suposen el 24% de la població femenina a Espanya. També és elevat aquest percentatge en el cas de les renúncies al procés (el 40% de les renúncies van ser realitzades per dones estrangeres).

La Presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Inmaculada Montalbán, va alertar sobre la necessitat d’intervenir davant els primers símptomes de la violència de gènere per frenar aquest fenomen delictiu i destaca que, com s’observa en l’informe estadístic, la meitat de els judicis de faltes celebrats a Espanya van ser per vexacions injustes.

Segons la seva opinió, “les vexacions injustes solen ser la primera baula de la cadena de la violència contra la dona”. Frases com ara ‘calla, tu no saps res’; ‘no vals per res’ o ’em fas el sopar o no et dono diners …’ són les primeres armes per denigrar la dona “.

 Montalbán, reitera la necessitat de mantenir els recursos socials existents per ajudar a les víctimes i als seus fills / es a sortir de la violència, tot i el context de crisi econòmica actual.

L’Informe aclareix que: “El nombre total de denúncies interposades no coincideix necessàriament amb el nombre de dones que denuncien, ja que una mateixa dona pot haver denunciat diverses vegades diferents fets en el mateix trimestre i amb independència que els processos es puguin acumular posteriorment “

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Manifest de la CGT per al 8 de Març de 2013: Llibertat, Igualtat i Sororitat

Els moviments feministes sostenim en aquest país un esforç des de fa dècades perquè es...

Dones ministres, dones útils?, un debat que no s’acaba

Aplaudiments, crítiques i sobrecàrrega d’expectatives al nou gabinet ministerial xilè, de Gabriel Boric, on les...

Barcelona -NY: Poeta Catalana a la Ledig House de Nova York / La Independent / Noticícies Gènere

Dins el programa Writers OMI i amb el suport de l’Institut Ramon Llull, la...