Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

Estat espanyol: Informe a l’ONU de la Plataforma CEDAW SOMBRA ESPAÑA 2014 / La independent / Notícies gènere

 

 

Es presenta un informe davant l’ONU que evidencia el retrocés de l’equitat de gènere a Espanya

L’Informe Sombra España 2014, que ha estat presentat aquest 16 de setembre a tot l’Estat, serà defensat davant el Comitè de la CEDAW del 10 al 14 de novembre de 2014, a la seu de Nacions Unides a Ginebra, en una sessió prèvia a la que tindrà lloc a juliol de 2015 a la seu central de les Nacions Unides. És allà on el Comitè de la CEDAW avaluarà l’aplicació de la Convenció per part de l’Estat espanyol establint les recomanacions corresponents per a la millora de la situació per a l’eliminació de les discriminacions contra les dones.

La Plataforma CEDAW Sombra España, formada per 50 organitzacions de dones, de cooperació internacional i de drets humans de tot l’Estat, ha presentat un informe davant l’ONU, ratificat per més de 260 organitzacions i col·lectius de la societat civil en el qual s’avalua l’equitat de gènere a Espanya.

La ratificació d’aquesta convenció compromet a l’Estat español a crear i desenvolupar polítiques encaminades a eliminar qualsevol tipus de discriminació contra les dones prenent les mesures necessàries a tots els nivells de l’Estat. Així mateix, entre les obligacions de l’Estat figuren la d’informar sobre l’aplicació dels articles de la Convenció mitjançant un informe quadriennal que es presenta davant el Comitè de la CEDAW.

El govern espanyol va presentar l’informe governamental (2008-2013) davant l’ONU al setembre de 2013. Al seu torn, el Comitè de la CEDAW interpel·la la societat civil dels Estats perquè elabori els seus propis informes (coneguts com a Informe Ombra) amb la finalitat de millorar el coneixement i comprensió de la realitat en matèria d’igualtat més enllà de la visió governamental.

Entre els àmbits que tracta l’informe SOMBRA – i que hi denuncia la manca de polítiques d’igualtat i per contra la gran discriminació que hi continua havent arreu de l’Estat espanyol –  hi ha: Violència de gènere i trata;  Educació, discriminació des de l’escola;  Discriminació en l’ocupació i en els drets econòmics;  Drets sexuals i reproductius i vulneracions del dret a la salut; i Drets humans i cooperació internacional. Llegiu informe sencer.

 

Un govern compromès amb la igualtat?

El text denuncia també que les polítiques i els organismes encarregats de vetllar per la igualtat s’han retallat a la meitat en aquests últims quatre anys. L’organisme estatal per a la igualtat ha baixat 3 rangs: de ministeri a direcció general i ha estat gairebé dos anys sense un Pla estratègic per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

El pressupost de l’Estat per igualtat ha estat retallat en un 49% i el de les comunitats autònomes un 32% de mitjana.

La nova llei de bases de règim local ha eliminat les competències d’igualtat en aquest àmbit territorial, el que contravé l’article 9.2 de la Constitució, la Carta Europea d’Igualtat de Dones i Homes i les recomanacions del Comitè de la CEDAW.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Poder Judicial, braç executor del patriarcat?

   Serra, Sànchez i Carranco  El laberint legal era una de les taules de les...

COMUNICATION: VI RIPVG MEETING

  The VI International Meeting of the International Network of Journalists with Gender Perspective held...

Cada vegada és més necessari que les dones liderin les TIC

  El divendres 19 de novembre tindrà lloc la VII edició de Jornada de WomanLiderTic,...