Foto: arxiu Amecopress
El Dia Mundial de la Ràdio es va dedicar a promoure la igualtat de gènere
Només el 22 per cent de les notícies de ràdio concerneixen les dones, menys d’una de cada cinc persones expertes entrevistades són dones i només el sis per cent de les històries evoquen qüestions relacionades amb la igualtat.
La ràdio va rebre per tercer any consecutiu un merescut homenatge, gràcies a una iniciativa de la Unesco que va decidir instaurar el Dia Mundial de la Ràdio cada 13 de febrer, data en que l’ONU va crear la Ràdio de les Nacions Unides el 1946. En aquesta ocasió l’ONU i la UNESCO van cridar a impulsar una major presència de les dones davant dels micròfons i en altres àrees de les empreses radiofòniques, i en a promoure la igualtat de gènere en aquest mitjà.
I és que estem lluny de poder parlar de l’existència de llibertat d’expressió si el nostre accés a aquesta expressió està limitat. La ràdio, el mitjà que arriba a més gent al món, encara té feina a fer per assolir la igualtat de gènere. Les reporteres i presentadores tenen menys temps en antena que els homes i, en comparació, hi ha menys dones en els llocs directius.
Aquestes són algunes de les raons que han portat a dedicar la jornada mundial de la ràdio a promoure una paraula que defensi la igualtat i la participació de les dones. D’aquesta manera, s’impulsen els principis d’igualtat d’oportunitats i els més elevats principis de professionalisme en el periodisme, sense discriminació basada en el sexe, la raça o la religió.
Ban Ki -moon va manifestar en un missatge que les veus femenines que se senten a la ràdio no són suficients, ni tampoc les històries sobre dones i nenes que es difonen per aquest mitjà. A més, les dones representen només una quarta part de la membresia que integren els consells de direcció en les empreses de mitjans de comunicació.
“Ànim a les estacions de ràdio que siguin més inclusives reconeixent de forma igualitària a les dones en la seva força laboral i en les seves audiències. La ràdio també pot contribuir a enderrocar estereotips i programacions desequilibrades”, va assenyalar Ban.
La directora general de la UNESCO, Irina Bokova, va ressaltar per la seva part que la ràdio “segueix sent la primera opció per a dones i homes en tot el món” i ajuda a educar, a salvar vides en desastres naturals i a promoure el respecte i l’enteniment entre els pobles. En el seu missatge, va destacar també que la ràdio és “especialment important per promoure la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones”.
Va afirmar que, malgrat els avenços aconseguits, queda molta feina per fer i va esmentar, per exemple, que menys d’una quarta part de les històries que se senten a la ràdio tenen a veure amb les dones.
“Sense les veus de més de la meitat de la població mundial com podem entendre la història completa?, Va assenyalar Bokova, i ha recalcat que la ràdio pot portar qualsevol missatge a qualsevol lloc, en qualsevol moment, mitjançant emissores locals o internacionals.
A través de les celebracions del Dia Mundial de la Ràdio a tot el món, ONU Dones i UNESCO promouen els següents objectius: Aconseguir una major Conscienciació entre el públic i els mitjans de comunicació sobre la importància de la ràdio; Millorar la creació de xarxes i la cooperació internacional entre els organismes de radiodifusió; Sensibilització de Propietaris de ràdio, executius, periodistas, i el govern per desenvolupar polítiques i estratègies relacionades amb el gènere per a la ràdio; L’eliminació dels estereotips i la promoció de la representació Multidimensional a la ràdio; Habilitats de ràdio per a la producció de ràdio per a joves, amb un enfocament en les nenes com els productors, els periodistes, etc.; I promoció de la seguretat de les dones periodistes de ràdio.