Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Estat espanyol: 23 de setembre.Intersindical Valenciana contra l’Explotació Sexual /La Independent/ Notícies gènere

Tots els dies de l’any són 23 de setembre

El 1999 la Conferència Mundial de la Coalició Contra la Trata de Persones, en coordinació amb la Conferència de Dones que va tenir lloc a Dhaka, Bangladesh, van instaurar el 23 de setembre com El Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i la Trata de Dones, Xiquetes i Xiquets.

Intersindical Valenciana ha emès un comunicat (llegiu Convocatòries-Comunicats La Independent) contra l’explotació sexual: “…un negoci pròsper per a les màfies i proxenetes que…suposa un guany mitjà de més de cent deu mil euros a l’any a un proxeneta per cada persona prostituïda, la gran majoria del sexe femení.”

El Comunicat dòna dates com el fet que les dones constitueixen el vuitanta-cinc per cent de les víctimes de la trata de persones amb finalitats d’explotació sexual al món. I que aquest és el segon negoci mundial després del de tràfic d’armes, amb un moviment de  més de set bilions de dòlars anuals,  desplaçant més de quatre milions de persones cada any. Dones i menors són més vulnerables a ser captades per les situacions de pobresa i  pels desplaçaments a causa dels conflictes armats. Les polítiques repressores en matèria de migració i asil en la Unió Europea incideixen en l’augment de les màfies.

Situació a l’Estat espanyol

Segons intersindical Valenciana es calcula que existeixen unes onze mil places en hotels que es dediquen a la prostitució, a més dels pisos, locals, carrers, carreteres, parcs, polígons… i un 30 per cent d’homes de l’Estat espanyol en són “clients”. Respecte al País Valencià, és la segona autonomia -després de l’andalusa- quant a numero de prostitutes, que al 2007 es xifraven en trenta mil segons fonts oficials, xifra en augment i que no inclou totes les dones explotades sexualment, afirmen. La crisi també ha fet augmentar el nombre de dones de nacionalitat espanyola prostituïdes.

Segons els informes policials, la majoria de les víctimes són estrangeres en situació irregular. El terror als proxenetes, la situació d’irregularitat i el tremend xoc que pateixen aquestes víctimes fa que només un un per cent d’elles s’atrevisca a denunciar. I   cal tenir en compte que les dones en situació irregularel queden fora de la cobertura sanitària tot i tenint greus problemes sanitaris que requereixen tractaments: VIH, MTS, Hepatitis C, Tuberculosi, etc.

Intersindical Valenciana manifesta: el seu total rebuig a qualsevol forma d’explotació de les dones i menors; l’obligació dels governs de protecció, assistència, reinserció i reparació a totes les víctimes; l’exigència als governs de perseguir i sancionar a màfies i proxenetes; la necessitat de l’educació afectiu sexual basada en el respecte a la diversitat i la igualtat; el desenvolupament de la normativa actual en matèria de tràfic de persones amb fins d’explotació sexual i la dotació pressupostària suficient per a dur-la a terme.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar