Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

Dones d’enllaç: Indignades… perquè ens prostitueixen!

 ACCIO FEMINISTA 26-N

Des de l’associació feminista Dones d’enllaç hem manifestat el nostre enèrgic rebuig de la decisió presa pel govern municipal de Barcelona en el sentit d’endurir l’ordenança de civisme, perseguint el comerç sexual al carrer a còpia, entre altres mesures, d’interpel·lar i multar les dones en situació de prostitució. Aquesta orientació repressiva sobre un col·lectiu especialment vulnerable pretén amagar la misèria social que genera la ciutat, en lloc d’abordar-la amb criteris de responsabilitat i solidaritat.

 
            L’assetjament administratiu i policial de les dones prostituïdes només pot tenir com a conseqüència expulsar-les de l’espai públic, escanyar-les amb multes que no podran pagar – o que les obligaran a multiplicar els serveis sexuals i a realitzar-los en condicions més i més perilloses -, empènyer-les a la clandestinitat. Lluny de protegir-les o de vetllar pels seus drets més elementals, aquesta línia d’actuació accentua la seva desempara i reforça el poder de les màfies proxenetes i de les indústries del sexe. De fet, els mateixos poders públics que pretenen “netejar” carrers i autovies, admeten la presència del bordell més gran d’Europa a La Jonquera o promouen projectes com Eurovegas, cridats a desfermar un creixement exponencial del turisme sexual. Així doncs, la hipocresia embolcalla una violència institucional… que s’afegeix a la violència quotidiana que pateixen aquestes dones.

            Estrangeres en la seva immensa majoria, procedents de regions econòmicament deprimides i en situacions administratives irregulars, traficades o vingudes al món de la prostitució després d’itineraris caòtics, exposades al carrer o rescloses en pisos, milers de dones són explotades o perden la seva vida intentant guanyar-se-la. La seva expulsió de la via pública tindria com a efecte especialment pervers tornar-les inaccessibles als serveis socials, que com l’organisme municipal Abits, treballen a peu de carrer aportant-los suport jurídic, assistencial, formació professional i programes d’ajuda per aquelles que desitgen sortir de la prostitució. Aquesta és la línia d’actuació solidària que hauria d’amplificar i generalitzar un govern democràtic i amb sensibilitat social, i fer-ne el pal de paller d’unes polítiques preventives, d’educació en la igualtat, de repressió efectiva del proxenetisme i de responsabilització dels homes.

            No hi haurà igualtat mentre la nostra societat admeti com un comerç legítim la compra de favors sexuals; mentre toleri l’existència d’una reserva de dones, transformades en mercaderies, al servei dels desitjos dels homes. La crisi del capitalisme crea les condicions de pobresa i violència que engendren la matèria primera d’aquesta moderna esclavitud. Les polítiques neoliberals de les elits governants la canalitzen i en fan un negoci multimilionari; més encara: una immensa font de corrupció i de dominació sobre el conjunt de la societat.

            És aquesta enorme injustícia el que provoca la nostra indignació com a dones i com a feministes. Les ordenances de civisme volen fer fora les dones dels carrers, i això ens revolta perquè agreuja la seva misèria. Però la violència rau en la mateixa prostitució, en el privilegi patriarcal dels homes de comprar el sexe de les dones. No hi ha “llocs apropiats”, ni “condicions dignes” per a l’exercici d’un pretès “ofici” que destrueix les vides de les persones que s’hi troben atrapades i certifica la inferioritat de totes les dones.

            En aquest sentit, Dones d’enllaç no comparteix el plantejament d’alguns col·lectius que deriven la legítima denúncia de les disposicions repressives de l’ajuntament en una defensa corporativa de la prostitució “lliurement exercida” – i que convoquen una manifestació de “prostitutes indignades” el proper 26 d’abril. La nostra entitat pretén situar-se en el terreny de la defensa de la integritat i la igualtat del conjunt de les dones, sense subordinar-nos a la idea que una minoria es pugui fer dels seus propis interessos particulars. La nostra indignació té sobretot a veure amb la situació de les noies nigerianes, romaneses, xineses… que ni tan sols podran manifestar-se; amb la desesperança de les dones que busquen una alternativa a la prostitució; amb la infàmia d’un comerç depredador que ens amenaça com a dones.


            Les entitats convocants d’aquesta marxa ens trobaran sempre en la intersecció de la denúncia dels abusos administratius i de qualsevol violència, sobre el terreny de la defensa dels drets humans i les llibertats civils. Tanmateix, el primer dret que avui necessita ser defensat és el dret de les persones, especialment dones i nenes, de no ser prostituïdes. No compartirem, doncs, la iniciativa, al nostre parer parcial i excloent del dia 26. La lluita, però, haurà de continuar més enllà d’aquesta data. La declaració conjunta de les entitats de la societat civil barcelonina contra l’ordenança municipal assenyala el camí.


Acció Feminista  

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Soles podem fer moltes coses, però juntes podrem anar més lluny”

    Rosa Ma. Provencio és la presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires (ACP) i...

Manifest Institucional de Catalunya 25N 2016

Consensuat per les quatre Diputacions de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació...

Estats Units – Mèxic:Parelles de migrants, més vulnerables davant VIH

Les dones de comunitats rurals a Mèxic que són parelles d’homes migrants temporals a Estats...