Dimarts 17 setembre 2024

Dimarts 17 setembre 2024

Espais de Dones: Surt

  

 

Surt és una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones i per eradicar les discriminacions per raó de gènere.

L’entitat va néixer el 1993, com a organització de dones compromesa amb la inclusió, la solidaritat i la transformació social, amb una gestió transparent, professional i socialment eficient, i amb la vista posada en assolir una societat amb equitat de gènere efectiva.

Actuant des del teixit divers dels feminismes i en el marc de les empreses d’economia social, Surt vol ser un projecte socialment transformador i compromès amb les dones en el seu esforç per construir una societat lliure de violències masclistes, en què tots els treballs, remunerats i no remunerats, siguin assumits al marge de les identitats de gènere, i on el treball de sosteniment de la vida, el treball de cures, sigui visible, revalorat i entès com a responsabilitat col·lectiva.

 

captura1-3226k2qceh61ccnzse4n8s2zu05rqbxebm9b1m6wce47ur8wg

Celebració del 25è aniversari de Surt, 2018.

 

Objectius

A Surt treballen per l’empoderament de les dones i ho fan a través de promoure la seva autonomia i el seu lideratge, amb una visió integral que té en compte les diverses dimensions de l’empoderament.

 

Empoderament Personal

Faciliten processos de recuperació i desenvolupament personal, enfortint les capacitats de les dones com a subjectes protagonistes i gestores dels seus processos vitals, la seva autonomia i els seus lideratges.
En aquesta àrea s’integren tots els programes centrats en processos de recuperació i empoderament personal, tot i que, per la metodologia que treballa des de la lògica de procés integral i holístic, aquests processos també incorporen un treball en aspectes de millora professional i econòmica.

 

Empoderament Econòmic

Treballen per l’autonomia econòmica, millorant el perfil professional i obrint camins de professionalització i inserció en el mercat de treball, formal i/o protegit, o bé per a la creació d’iniciatives d’emprenedoria, social, autònoma o mercantil. Dins aquesta àrea s’integren els programes que tenen l’objectiu d’inserció, millora de l’ocupació i foment de l’emprenedoria i l’economia social i solidaria. També els itineraris i programes de lluita contra la pobresa econòmica i la precarietat.

 

Empoderament Comunitari

Treballen per l’enfortiment de les comunitats i els territoris com estratègia per a contribuir a l’exercici d’una ciutadania inclusiva i participativa, construïda des de l’equitat de gènere, en la que les persones siguin protagonistes. Des del reconeixement de la diversitat com el dret de totes les persones a decidir/construir les seves identitats sense cap mena de discriminació.

Aquest eix engloba les accions i els programes que, enfocats des d’una perspectiva de gènere, persegueixen el desenvolupament local i la millora de les condicions de vida dels territoris, implicant-ne a tota la ciutadania, recursos tècnics i administracions que en formen part o hi incideixen. També aquelles activitats i projectes adreçats a la inclusió i foment de la participació de col·lectius específics (migrants/des, persones refugiades, etc.).

 

 

comunitari

Treball comunitari

 

 

Empoderament Sociopolític

Generen pensament col·lectiu que faciliti la comprensió i el coneixement crític de l’entorn socio-polític en el qual actuen; identifiquen les causes i les condicions de discriminació i exclusió de gènere, afirmant els drets, els interessos, i els sabers de les dones.

Treballen des d’una metodologia de reflexió-acció que cerca integrar el coneixement pràctic, l’experiència realitzada des de la pròpia acció de l’entitat, com a part fonamental per analitzar i investigar realitats, aportar noves eines i generar propostes d’acció i intervenció que millorin les pràctiques concretes i l’acció global de l’entitat.

 

Serveis i activitats que es fan

L’any 2017 es va tancar amb 46 Programes d’atenció; 42 Programes comunitaris; 10 Projectes de recerca i innovació metodològica; 33 Projectes de consultoria i 19 Serveis externs gestionats, entre els quals destaquem:

 

Servei Integral d’Atenció, Recuperació i Empoderament (SIARE)

El SIARE, actiu des del 2006, ofereix a les dones que es troben o s’han trobat en situació de violència masclista suport per afrontar amb èxit el procés de recuperació, amb l’empoderament personal i econòmic, com a eix que travessa l’acompanyament. Segons les necessitats personals, cada dona ha tingut a la seva disposició atenció psicològica individual i grupal i atenció jurídica, social i laboral.

 

Xarxa de mentores

És un projecte del SIARE que pretén contribuir al procés de reafirmació i autonomia de les dones, a través de potenciar les seves competències i convertir-se en referents i mentores d’altres dones que es troben en situacions més inicials del procés de recuperació de la violència masclista.

 

 

Mujeres de la Xarxa de Mentores de la Fundació Surt en noviembre.  FERRAN NADEU

Dones de la Xarxa de Mentores de la Fundació Surt. Foto Ferran Nadeu. El Periódico

 

 

Servei d’Atenció Socioeducativa (SAS)

Aquest servei de l’Agencia per a l’Abordatge Integral del Treball Sexual de l’Ajuntament de Barcelona és un servei públic municipal especialitzat en l’atenció a dones i persones transsexuals que exerceixen el treball sexual, en general, i específicament les que treballen a la via pública, sense discriminació per l’edat, l’estat de salut física i mental, discapacitats, situació legal, orientació sexual, procedència i situació administrativa.

 

Construïm en femení les altres economies

El programa de Barcelona Activa, desenvolupat per Surt, ofereix formació, assessorament i recursos per afavorir l’impuls de projectes socioempresarials de dones en el marc de l’economia social i solidària. És, alhora, un espai per construir sabers i una xarxa de suport mutu entre emprenedores.

 

Obrint portes

És el programa d’atenció social i empoderament per a dones en situació de pobresa emergent, que han perdut les xarxes de suport i, per tant, es troben en risc d’exclusió. L’eix central del programa és l’empoderament personal i econòmic. Per tal de promoure’l, es despleguen diverses línies d’acció i projectes (atenció social, grups d’empoderament, orientació i capacitació professional, habitatge temporal d’inclusió i xarxes de suport i solidaritat). L’objectiu és acompanyar les dones a obtenir eines per viure amb la màxima autonomia.

 

 

orientaci-laboral-dones-migrades-n7peblp3dxq5s7zv434cvds4vvbe3hki3x076j2lrg

Orientació laboral per a dones migrades

 

 

Programa de reincorporació al treball (PRT)

Millora professional i inserció per a dones migrades. El PRT s’adreça a dones migrades que viuen situacions d’alta vulnerabilitat i no poden accedir a formació per altres canals, ja sigui perquè no tenen la situació administrativa regularitzada o per altres dificultats. El que ofereix el programa és formació professionalitzada, pràctiques laborals i acompanyament a la inserció.

 

Forma organitzativa

El patronat, està format per dones de diferents àmbits socials i professionals. És el màxim òrgan de govern de la Fundació Surt, marca les línies estratègiques de l’entitat a mitjà i llarg termini i vetlla perquè totes les actuacions que es duen a terme responguin a la missió, els principis i els valors de l’entitat.

 

Sinergies amb altres entitats

El treball en xarxa, la col·laboració i la cooperació entre entitats i persones són valors fonamentals de l’entitat. Per això, es participa en diverses xarxes, plataformes i comissions de treball vinculades als seus àmbits d’actuació.

 

Surt forma part, entre altres, de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS); Fundació Tot Raval; Coop 57, cooperativa de serveis financers, ètics i solidaris; Xarxa d’Entitats d’Acollida de Barcelona; Xarxa d’Entitats que tenen Serveis d’Atenció Jurídica per a persones Estrangeres (XESAJE); Xarxa d’habitatges d’inclusió social de Barcelona; Consell Nacional de Dones de Catalunya; i dels Consells Municipals de Benestar Social, de les Dones i el d’Immigració de Barcelona o la Taula de l’Estratègia contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat.

I fan xarxa amb Drac Màgic, Ca la Dona, Tamaia i Candela.

 

Futur

Les responsables de comunicació de la fundació afirmen que: “Ens imaginem una entitat tan viva com ara. Amb capacitat d’adaptació i d’entomar nous reptes. Acompanyant i acompanyades del moviment feminista, com sempre. Connectades amb un mateix projecte i un mateix compromís”.

 

Logo Surt

Més informació: 

Surt

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Carme Porta Abad

El sí de les dones

OPINIÓ Ja fa temps, massa temps que som invisibles, que als mitjans estem infrarepresentades i...

Barcelona: Conversa amb Malalai Joya, activista afganesa La Independent / Notícies Gènere

Per commemorar el dia Internacional per la Pau i el Desarmament el dia 24 de...

Concentració al Consolat de Colòmbia a Barcelona

Demà, 5 de juny a dos quarts de dues del migdia, hi ha convocada una...