Internacional: UE debat definició de violació en països membres i ONU critica la sentència / La Independent / Notícies Gènere

La conducta va ser tipificada com a abús sexual i no com a violació. La pena de nou anys resulta irrisòria davant dels fets. Un jutge va concloure que en els vídeos aportats com a prova, hi creia veure un ambient de “gresca”.

 

 

 

 

El debat parlamentari promogut per Podem,amb l’oposició del PP i el suport del PSOE, sota el títol: “L’aplicació per part d’Espanya dels estàndards internacionals sobre violència sexual arran de la sentència de La Manada”, va rebre el vot favorable de la majoria dels eurodiputats del PE, que van demanar als estats membres, la formació del sistema judicial i la necessitat de capacitar els jutges en matèria de violència de gènere. Van sol·licitar que les lleis nacionals, incloguin en els delictes penals la tipificació específica que, si no hi ha consentiment, és violació, tal com ho estableix el Conveni d’Istanbul.

Vera Jourová, comissària europea de Justícia i Igualtat de Gènere, subratllà que no vol interferir en la decisió judicial d’Espanya, però desitja una decisió ràpida i justa. Assegurà que: “No sóc aquí per criticar la decisió d’un tribunal espanyol, tan sols puc esperar, que quan s’interposi un recurs es dirimeixi amb diligència”.

 

Pronunciament de l’ONU

Les crítiques d’ONU Dones per la pol·lèmica sentència no s’han fet esperar. A través de la seva representant Purna Sen, l’organització ha emés un comunicat en el qual posa de manifest la seva inconformitat.

Ha censurat la sentència de la manada i ha manifestat que L’Audiència Nacional “subestima la gravetat de la violació i soscava la clara obligació de defensar els drets de les dones”. “Els autors de les agressions han de respondre per les seves accions. La impunitat per les vulneracions dels drets humans impregna la cultura de la violació, culpa i jutja a les víctimes pels danys que els han causat a elles, i no és pot permetre que continuï passant, fins i tot en els sistemes judicials”, afegeix Sen en el seu comunicat.

La representant d’ONU Dones també ha al·ludit el tema de moviments com Me too, indicant que ha permès a milers de dones de tot el món compartir el seu cas, protestant i sortint als carrers per denunciar les situacions viscudes.

Sen també fa una crida als homes, demanant la seva “crucial col·laboració”, que inclou, “l’ examen del seu poder i comportament i el desafiament a altres homes per fer canvis duradors”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar