Des de Nova Zelanda, amb amor: llum verda al matrimoni homosexual
Elisa i Marcela, primer matrimoni de dues dones, celebrat al 1901
Nova Zelanda ha entrat aquest estiu a l’elit dels quinze països a tot el món que donen llum verda al matrimoni homosexual.
El dia que va entrar en vigor la nova llei, el 19 d’agost del 2013, desenes de parelles del mateix sexe es van unir legalment al primer país de la zona Àsia-Pacífic que reconeix el matrimoni entre persones del mateix sexe. És un triomf important, sens dubte, però no hem d’oblidar que la situació en altres països no és ni de bon tros tan idíl·lica per al col·lectiu LGBT.
Una ‘elit’ de 15 països
Brasil, França i Uruguai també han legalitzat el matrimoni homosexual aquest mateix any, i resulta si més no curiós que la pitjor reacció per part de grups conservadors hagi tingut lloc a França, suposadament el país de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Como és habitual en matèria social, els Països Baixos van ser pioners a legalitzar aquestes unions (2001), seguits de prop per Bèlgica (2003) i per una espècie de reacció en cadena de la resta de països en què gais i lesbianes poden casar-se actualment: Espanya i Canadà (2005), Sudàfrica (2006), Noruega i Suècia (2009), Portugal, Islàndia i Argentina (2010) i Dinamarca (2012). Fins al moment, quinze països dels cent noranta-cinc reconeguts per l’ONU han legalitzat el matrimoni homosexual, la qual cosa suposa un 7,7% del total. No està malament, tot i que podria ser millor, si tenim en compte que la comunitat científica internacional ja no considera l’homosexualitat com una malaltia des del 1973.
Elisa i Marcela, pioneres a Espanya el 1901
Més d’un segle abans que entrés en vigor a Espanya la llei del matrimoni homosexual, dues professores gallegues van aconseguir casar-se per l’església el 1901. El capellà que va beneir la unió d’Elisa Sánchez i Marcela Gracia, en una petita església rural, no va ser capaç de distingir que una de les dues dones, l’Elisa, es feia passar per un home. L’engany es va descobrir al cap de poc temps, i les vides de les dues protagonistes es van separar fins que se’ls va perdre la pista. Però el seu enllaç matrimonial continua constant al Registre Civil de La Corunya.
A mig camí
Altres països es troben a mig camí de la legalització del matrimoni homosexual. És el cas dels EUA, on gais i lesbianes poden casar-se als estats de Califòrnia, Connecticut, Columbia, Delaware, Iowa, Massachusetts, Maryland, Maine, Minnesota, New Hampshire, New York, Rhode Island, Vermont i Washington, a més de les jurisdiccions de les tribus Coquille, Suquamish i Little Traverse Bay Bans of Odawa Indians. En canvi, en altres estats de la l’anomenada Amèrica profunda no és possible ni sortir de l’armari sense risc de discriminació.
El matrimoni homosexual també està reconegut als estats mexicans de Districte Federal i Quintana Roo i a dos dels països constituents del Regne Unit: Anglaterra i Gal·les. La legalització generalitzada a tot el Regne Unit podria ser una realitat el 2014.
En altres estats, com per exemple Colòmbia, s’atorguen permisos per celebrar matrimonis entre parelles del mateix sexe, tot i que no hi ha lleis que regulin de manera directa aquest tipus d’unions. Això no obstant, el primer matrimoni del mateix sexe en aquell país s’ha celebrat al juliol del 2013.