viernes 01 marzo 2024

viernes 01 marzo 2024

Compartir

Vint-i-tres organitzacions catalanes participaran al FSM, a Dakar

“Davant la crisi, la democràcia ha deixat d’existir”, diu Arcadi Oliveres

 Dels anys 90 al FSM 2011 a Dakar, Senegal. El Fòrum Social Català (FSCat)

Celebració de l’Assemblea Mundial de Dones

 

El president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, és una  de les persones del nostre país més lligades al Fòrum Social Mundial (FSM) . A la roda de premsa d’aquest dimarts convocada per l’Assemblea del Fòrum Social Català , ha explicat que fou amb la desaparició del bloc de l’Est als anys 90 -fet que celebrà en el seu moment- quan el capitalisme, ara ja com a únic sistema, derivà cada cop més cap a l’anomenat capitalisme salvatge.

 

L’any 1996, davant aquesta nova situació, es va celebrar a Xiapas el I Encuentro Mundial contra el Neoliberalismo que derivaria en la rebel·lió dels moviments antimundialització, a Seattle l’any 1999.

El gener de 2001 neix el Fòrum Social Mundial com a alter ego del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, Suïssa,  amb la finalitat de prioritzar la societat enfront de l’economia. El 2001 el partit dels Treballadors del Brasil –Lula encara no era president- governa l’Estat de Rio Grande i la seva capital Puerto Alegre, i decideix organitzar el primer Fòrum Social Mundial. El Fòrum fou un èxit de participació fins a a tal punt que a Puerto Alegre s’hi celebraren dos FSM més el del 2002 amb la participació de 60.000 persones i el del 2003 on s’arriba a una assistència de 100.000 persones. Després se celebraria a Bombay, el 2004, per retornar a Puerto Alegre el 2005. El 2006 davant varies sol·licituds es decideix celebrar 3 FSM paral·lels a: Caracas, Veneçuela (a parer d’Oliveres, instrumentalitzat per Chávez), a Karatchi, Àsia, i a Bamako, al nord d’Àfrica. A partir del 2007, els FSM son ja cada dos anys, aquest a Nairobi, Kènia, i el del 2009 va ser un altre cop al Brasil, però aquesta vegada al Nord, a Belem do Parà.

També s’han celebrat Fòrums regionals com el del Mediterrani a Barcelona l’any 2005, que no fou del tot exitós.


 

logo2


Alhora que passen a ser cada dos anys, s’inicien els Fòrums locals i per a Arcadi Oliveres és un orgull poder dir que els FSCat celebrats a la Universitat de Barcelona els anys 2008 i 2010 han estat dels més exitosos, tant pel que fa a participació com per la implicació del territori. La setmana abans se celebren actes a moltes de les comarques de Catalunya. Aquest èxit participatiu entre 3.000 i 5.000 persones a cada edició no rep per contra quasi be cap atenció mediàtica. Després de Dakar serà hora de tornar a pensar el FSCat del 2012.

Ara pertoca, però, encarar el FSM 2011 a Dakar (Senegal) sense perdre de vista aquesta darrera setmana de gener, quan a Davos els financers, els empresaris i els principals extractors de petroli es reuneixen i decideixen.

Unes 500 organitzacions africanes, més de 300 europees, 200 d’Amèrica del Sud, una setantena d’Amèrica del Nord, un centenar d’asiàtiques i dues d’Oceania seran presents a Dakar del 6 a l’11 de febrer d’enguany.

Participació catalana

Les organitzacions catalanes tornaran a participar amb força al FSM.

Vint-i-tres entitats i més de 100 activistes realitzaran o participaran en diversos tallers durant 3 dies i en les diverses assemblees temàtiques que convergiran en l’Assemblea General del FSM 2011. Destaquen: l’Associació Watani, l’Associació Adib Biladi, el CIEMEN, el Col·lectiu Ronda, Cristianisme i Justícia, Enginyeria Sense Fronteres, Escoltes Catalans, F. Desenvolupament Comunitari, Institut de Drets Humans de Catalunya, IGMAN-Acció Solidària Justícia i Pau, Lliga dels Drets dels Pobles, Mou-te per la igualtat, és de justícia- Ajuda en acció, Nova – Centre per a la Innovació Social, SETEM, UBUNTU, l’Observatori del deute en la Globalització, Xarxa mundial dels Drets col·lectius pels Pobles – CIEMEN i la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere – La Independent.

Per a Dani Gómez de l’Observatori del Deute, una de les propostes més consensuades és la de treballar per una mobilització internacional contra la retallada dels avenços socials arreu del món. S’acaba de realitzar una primera trobada sobre aquesta proposta a Guayaquil (Equador) i pel que fa a Europa s’està contemplant la possibilitat de convocar una primera i gran mobilització a Atenes (Grècia) cap el mes de maig. Diverses de les seves organitzacions socials s’estan plantejant fer una auditoria del deute, ja que una gran part del mateix s’arrossega des de la venda d’armes per part de França i d’Alemanya. En aquest sentit hi ha l’exemple d’Islàndia, on la ciutadania ha rebutjat pagar el deute a Gran Bretanya.

Les dones en aquest FSM

Com diu la sociòloga uruguaiana Lílian Celiberti, el FSM ha reconegut que ha après molt dels moviments i organitzacions de dones en la seva lluita contra el patriarcat. Les seves experiències han estat fonamentals a l’hora de cercar models de gestió, coordinació i posta en comú vàlids per als Fòrums.

En els darrers FSM s’ha volgut que la visió de gènere fos transversal en tots els eixos de debat i les diverses activitats. Tanmateix sempre es constitueix una Assemblea Mundial de Dones per tractar els temes de més urgència que les dones pateixen arreu del món i facilitar-ne la seva visibilitat.

Enguany, la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya –Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere coordinarà la informació sobre gènere per publicar a La Independent, l’agència catalana de notícies amb visió de gènere. La intenció és apropar la realitat d’algunes associacions i col·lectius de dones africanes, ha manifestat Lídia Vilalta, periodista de La Independent, especialista en l’Àfrica subsaharina i que ja es troba al Senegal per participar en el Fòrum previ al FSM sobre les Migracions a l’Illa de Goré. Les dues responsables d’Ajuda en Acció, Marta Macias i Lourdes Morelo, participaran també en les activitats al voltant del projecte “Mou-te per la igualtat, és de justícia”. Finalment advocades del Col·lectiu Ronda, l’Anna Huertos, la Núria Ballesteros, la Carme Herranz i l’Ana Tomé participaran especialment en tots els actes de juristes i sobre justícia i Drets de les Dones. També hi serán la periodista Patricia Estevez, la antropòloga Gisella Evangelisti, l’educadora Maria Manté i l’activista  Lynn Strother.

D’entre les temàtiques dels tallers i activitats destaquem les que tracten de: l’accés de les dones a la justícia; l’agenda per un viure millor; la violència contra dones i nenes; la violència en el treball contra les dones; democràcia i desenvolupament; el feminisme negre i la diàspora; gènere, igualtat i empoderament; les dones en els processos de Pau ; l’empoderament econòmic de les dones africanes; els diàlegs feministes; tradicions i canvis; la veu de les dones als mitjans; els drets de les dones de les comunitats; la construcció d’aliances al voltant de la sobirania alimentària, etc. 

Drets dels Pobles

El CIEMEN, igual que en el FSM 2009, tindrà un espai propi a la Universitat de Dakar. Aquest espai reivindicatiu dels Drets dels Pobles, també resta obert com a punt de trobada per a totes les altres organitzacions catalanes. El CIEMEN va tenir al Fòrum de a Belem do Para un paper molt important en l’eix dels Drets dels Pobles i dels Drets dels indígenes i enguany, encara que amb menys intensitat, també celebraran diàriament tallers i conferències.

 

logo3

 La No Violència

Els col·lectius enxarxats a NOVA, Consens de Barcelona, tenen previst realitzar una activitat específica per enfortir una Xarxa internacional capaç de mobilitzar-se per a la no violència. 

 La Crisi al FSM

El President de Justícia i Pau responia així a la pregunta dels periodistes sobre quins missatges podrien sortir d’aquest Fòrum Social: “Si bé l’atur, les pensions i altres temes relacionats amb la crisi es debatran a Dakar, és molt possible que calgui analitzar com davant d’aquesta crisi ha deixat d’existir la democràcia i qui ha pres les decisions són els financers, banquers…, és a dir, Wall Street. No ens hem d’oblidar tampoc que els darrers 7 ministres d’Estat Units d’Amèrica han estat alts directius de la Banca”.

 

logogroc

 

Àfrica i el FSM a Senegal

A Àfrica sembla haver-hi un desmembrament de les institucions pel que fa a l’organització del FSM. Són les xarxes socials i locals les que estan portant el pes de tota l’organització.

Malgrat aquesta circumstància es creu que el Fòrum previ sobre Migracions que es realitza la setmana abans a l’illa de Goré marcarà en part l’agenda. També cal destacar que el Fòrum sobre autoritzats locals que tindrà lloc més tard que el FSM és de molt interès per part del Govern de Senegal i, de fet, hi està treballant.

D’altra banda, el Consell Internacional Africà dins del Secretariat Internacional de FSM sempre ha mostrat el seu interès en que Àfrica fos seu dels Fòrums. Així, doncs, després del 2007 a Nairobi, la veu d’Àfrica es tornarà a sentir amb força.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Elisenda Paluzie: “Se ha llegado tarde para el Pacto Fiscal. El pueblo de Cataluña quiere la independencia”

La degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie,...

Sant Martí: lliurament del Premi Jove de Còmic / La Independent / Notícies gènere

Aquest dimecres 29 de novembre es celebra el lliurament del Premi jove de Còmic 2017,...

“Enmig del mar et sents lliure”

El 31 de desembre del passat any a les 13 hores les regatistes Anna Corbella...