No hay traducción disponible
La Fundació Maria-Mercé Marçal (Fundació mmm) organitza les V Jornades Liquid – Esglai: Desglaç. Maria-Mercè Marçal i les Arts, amb la col·laboració de la CACC de la UdG i de la Fundació Felícia Fuster.
Aquesta vegada Girona serà una de les seus de les sessions, les programades per al 12 i 13 de novembre.
Anteriorment, les Jornades Marçalianes (que es fan cada dos anys) – que reuneixen tant a intel·lectuals i gent del món de la cultura, com a amistats i lectores i lectors de la poeta i escriptora feminista i nacionalista d’esquerres- s’han celebrat a Sabadell, a Barcelona en dues ocasions i a València.
L’altra seu, la Fundació Felícia Fuster de Barcelona, acollirà l’11 de novembre un acte amb la presència de Lluïsa Julià que parlarà de la relació de Maria-Mercè Marçal (1952-1998) amb l’escriptora i pintora Felícia Fuster (1921-2012). Big Mama Montse posarà música a l’acte amb el recitat de poemes d’ambdues escriptores.
La Independent s’ha posat en contacte amb Lluïsa Julià perqué ens expliqués el sentit d’aquesta edició de les Jornades i de l’acte en el qual ella participa.
Aquestes V Jornades, ens explica Julià, tracten un tema secundari pero molt important en la vida i obra de Marçal que és la relacio amb les Arts plastiques. Recordem les colaboracions artistitques amb Viladecans, Pere Jaume, i altres pintors així com la relació entre la seva literatura i el guio cinematografic.
Entre les seves relacions amb artistes jo destaco la que va mantenir amb Felicia Fuster. Elles dues, a banda de ser amigues, es relacionaren com a autora i pintora.
Felícia Fuster és va incorporar a la literatura catalana quan ja tenia més de 60 any, i fou gràcies a la descoverta que Marçal d’un llibre de poemes que de Fuster havia presentat al Premi Carles Riba l’any 83. I rapidament Marçal “l’havia adoptat” – tal i com dei Felicia-. De fet fa tot el que sigui per incorporara-la a la literatura catalana: la convida a ctes, la relaciona amb gent, li fa difusio d’obra plàstica…
Trobo que te molta gracia – diu Lluïsa Julià– que dues persones d’una edat tant diferent col·laborin i tinguin una amistat tant fonda, tot i viure a diferent ciutats (Marçal a Barcelona i Fuster a París).
Hi ha un paral·lelisme entre el reconeixement i la difusió que fa Marçal de les dues poetes ruses: Anna Akhmàtova i Marina Tsvetàieva a través de Monika Zgustova i el reconeixement i difusió que fa Felícia fuster de poetes japonesos i japoneses del segle XX.
I també és mol reeixit combinar poemes d’ambdues amb la música de la Big Mama Montse, afirma.
D’acord amb la nostra petició, Lluïsa Julià ens avança alguns títols desl 7 0 8 poemes de diferents llibres. De Felicia Fuster seran poemes de Versio original i Postals no escrites. De Maria-Mercè Marçal seran els poemes: (360) Amor de sal: claror de La Germana, l’estrangera, i el (434) de Desglaç “Pare per què no m’abandones” , o el (479) Neixer de tu, amor, neixer de tu ,també de Desglaç, entre d’altres.
Un programa extens i variat
El dimecres 12 de novembre comencen els actes a Girona amb un recital poètic a la llibreria Context amb la participació de Roger Costa-Pau, Rosa Torrent, Rosa Font, Lluís Freixas, Joan Josep Camacho i Mireia Calafell.
El dijous 13 de novembre hi haurà actes a càrrec de Maria-Josep Balsach, directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis; Laura Borràs, directora de l’Institut de les Lletres Catalanes, i Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones.
Mercè Ibarz (escriptora, Universitat Pompeu Fabra), impartirà la ponència “Com crear. Quan tot es remou”. Maria-Josep Balsach (Universitat de Girona), amb “La sang de les paraules”; Joana Masó (Universitat de Barcelona), amb una lectura comparativa de Maria-Mercè Marçal i Moyra Davey, i Imma Merino (Universitat de Girona), amb “Una guionista a la difícil recerca de Renée Vivien”.
Tot seguit i ja a la tarda hi ha prevista la taula rodona “Maria-Mercè Marçal i les arts”, moderada per Maria-Lluïsa Faxedas (Universitat de Girona) i en la qual participen Júlia Bel (poeta i creadora escènica), Ester Xargay (poeta i directora del vídeo Maria-Mercè Marçal entre artistes) i Anna Bayó (Universitat de Girona).
Com ja s’ha fet en altres edicions de les Jornades, també s’hi presentaran les novetats editorials relacionades amb Maria-Mercè Marçal. Enguany són les escrites per Caterina Riba, Annie Bats, Fina Llorca i Heura Marçal, filla de Mercé Marçal.
Tot seguit hi haurà “Una lectura” a càrrec de l’artista Perejaume, amb la col·laboració de Paquita Garcia i amb un concert de Big Mama Montse.
Les V Jornades Marçalianes es tancaran amb la projecció de Ferida arrel, film presentat per Imma Merino i Marta Vergonyós al cinema Truffaut.
Les Jornades també oferiran, al claustre gòtic de la Universitat l’exposició, Art i edició en l’obra de Maria-Mercè Marçal, dissenyada per Marta Areny i Heura Marçal.