sábado 20 abril 2024

sábado 20 abril 2024

Compartir

V Jornades Marçalianes

No hay traducción disponible

V Jornades Marçalianes 2

 

La Fundació Maria-Mercé Marçal (Fundació mmm) organitza les V Jornades Liquid – Esglai: Desglaç. Maria-Mercè Marçal i les Arts, amb la col·laboració de la CACC de la UdG i de la Fundació Felícia Fuster.  

Aquesta vegada Girona serà una de les seus de les sessions, les programades per al 12 i 13 de novembre.

Anteriorment, les Jornades Marçalianes (que es fan cada dos anys) – que reuneixen tant a intel·lectuals i gent del món de la cultura, com a amistats i lectores i lectors de la poeta i escriptora feminista i nacionalista d’esquerres- s’han celebrat a Sabadell, a Barcelona en dues ocasions i a València.

L’altra seu, la Fundació Felícia Fuster de Barcelona, acollirà l’11 de novembre un acte amb la presència de Lluïsa Julià que parlarà de la relació de Maria-Mercè Marçal  (1952-1998) amb l’escriptora i pintora Felícia Fuster (1921-2012). Big Mama Montse posarà música a l’acte amb el recitat de poemes d’ambdues escriptores.

 

La Independent s’ha posat en contacte amb Lluïsa Julià perqué ens expliqués el sentit d’aquesta edició de les Jornades i de l’acte en el qual ella participa.

 

Aquestes V Jornades, ens explica Julià, tracten un tema secundari pero molt important en la vida i obra de Marçal que és la relacio amb les Arts plastiques. Recordem les colaboracions artistitques amb Viladecans, Pere Jaume, i altres pintors així com la relació entre la seva literatura i el guio cinematografic.

 

Entre les seves relacions amb artistes jo destaco la que va mantenir amb Felicia Fuster. Elles dues, a banda de ser amigues, es relacionaren com a autora i pintora.

 

Felícia Fuster és va incorporar a la literatura catalana quan ja tenia més de 60 any, i fou gràcies a la descoverta que Marçal d’un llibre de poemes que de Fuster havia presentat al Premi Carles Riba l’any 83. I rapidament Marçal “l’havia adoptat” – tal i com dei Felicia-. De fet fa tot el que sigui per incorporara-la a la literatura catalana:  la convida a ctes, la relaciona amb gent, li fa difusio d’obra plàstica…

 

Trobo que te molta gracia – diu Lluïsa Julià– que dues persones d’una edat tant diferent col·laborin i tinguin una amistat tant fonda, tot i viure a diferent ciutats (Marçal a Barcelona i Fuster a París).

 

Hi ha un paral·lelisme entre el reconeixement i la difusió que fa Marçal de les dues poetes ruses: Anna Akhmàtova i  Marina Tsvetàieva a través de Monika Zgustova i el reconeixement i difusió que fa Felícia fuster de poetes japonesos i japoneses del segle XX.

 

I també és mol reeixit combinar poemes d’ambdues amb la música de la Big Mama Montse, afirma.

D’acord amb la nostra petició,  Lluïsa Julià ens avança alguns títols desl 7 0 8 poemes de diferents llibres. De Felicia Fuster seran poemes de Versio original i Postals no escritesDe Maria-Mercè Marçal seran els poemes: (360)  Amor de sal: claror de La Germana, l’estrangera, i  el (434) de Desglaç “Pare per què no m’abandones” , o el (479) Neixer de tu, amor, neixer de tu ,també de Desglaç, entre d’altres.

       

V Jornades Marçalianes 1

 

 

Un programa extens i variat

El dimecres 12 de novembre comencen els actes a Girona amb un recital poètic a la llibreria Context amb la participació de Roger Costa-Pau, Rosa Torrent, Rosa Font, Lluís Freixas, Joan Josep Camacho i Mireia Calafell.

El dijous 13 de novembre hi haurà actes a càrrec de Maria-Josep Balsach, directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis; Laura Borràs, directora de l’Institut de les Lletres Catalanes, i Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones.

Mercè Ibarz (escriptora, Universitat Pompeu Fabra), impartirà la ponència “Com crear. Quan tot es remou”. Maria-Josep Balsach (Universitat de Girona), amb “La sang de les paraules”; Joana Masó (Universitat de Barcelona), amb una lectura comparativa de Maria-Mercè Marçal i Moyra Davey, i Imma Merino (Universitat de Girona), amb “Una guionista a la difícil recerca de Renée Vivien”.

Tot seguit i ja a la tarda hi ha prevista la taula rodona “Maria-Mercè Marçal i les arts”, moderada per Maria-Lluïsa Faxedas (Universitat de Girona) i en la qual participen Júlia Bel (poeta i creadora escènica), Ester Xargay (poeta i directora del vídeo Maria-Mercè Marçal entre artistes) i Anna Bayó (Universitat de Girona).

Com ja s’ha fet en altres edicions de les Jornades, també s’hi presentaran les novetats editorials relacionades amb Maria-Mercè Marçal. Enguany són les escrites per Caterina Riba, Annie Bats, Fina Llorca i Heura Marçal, filla de Mercé Marçal.

Tot seguit hi haurà “Una lectura” a càrrec de l’artista Perejaume, amb la col·laboració de Paquita Garcia i amb un concert de Big Mama Montse.

Les V Jornades Marçalianes es tancaran amb la projecció de Ferida arrel, film presentat per Imma Merino i Marta Vergonyós al cinema Truffaut.

Les Jornades també oferiran, al claustre gòtic de la Universitat l’exposició, Art i edició en l’obra de Maria-Mercè Marçal, dissenyada per Marta Areny i Heura Marçal.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Las mujeres, en primera línea en la prevención de incendios

    Este pasado 15 de junio se ha puesto en marcha, como cada verano,...

Vilanova i la Geltrú: DONART 2012 : “ Cartes a l’Univers” Lourdes Fisa.

DONART 2012 : “ Cartes a l’Univers” Lourdes Fisa.   9 de març -1 abril.  ...

ICD inicia campanya per una “Catalunya lliure de violències sexuals”

          L’Institut Català de les Dones (ICD), inicia la campanya “per...