viernes 13 septiembre 2024

viernes 13 septiembre 2024

Compartir

Sahara Occidental – Estat Espanyol: Festival Internacional Fisahara 2015 / La Independent / Notícies Gènere

   

La directora de cinema aragonesa, Laura Sipán, presenta el documental “Soukenia 4.400 dies de nit” a la XII edició del Festival Internacional Fisahara 2015, que té lloc del 28 d’abril al 3 de maig de 2015 a la Wilaya de Dajla, dels Campaments de Tinduf (Algèria)

 

 

El documental és el testimoni de la vida d’un activista sahrauí de drets humans Soukenia Yedehlu. Reflecteix el patiment del poble sahrauí, sota l’ocupació per part del Marroc que té lloc des del procés de la descolonització del Sàhara, que va ser interromput el 1976, quan l’Estat Espanyol abandonà el territori deixant-lo en mans del Marroc i de Mauritània.

Fisahara es va crear el 2003 per denunciar Internacionalment la situació que viu la població refugiada als campaments de Tindouf (Algèria), i cada vegada són més els cineastes i documentalistes que participen en difondre la realitat del Sàhara Occidental, també a nivell internacional. Aquest festival inclou com a objectius:  donar formació audiovisual i alhora apoderar i entretenir la població refugiada, utilitzant el cinema com a mitjà per aconseguir portar a terme la transformació social, oferint tallers a joves refugiats i refugiades. Les dones sahrauís hi expliquen la lluita que han dut a terme, el procés de reivindicació dels seus drets com a dones avançant en l’apoderament i la igualtat.

A través dels documentals que s’exhibeixen en aquest Festival, es difon la lluita de resistència del poble Sahrauí per la seva dignitat, explicant la injustícia social contra la seva població, ja que la majoria són de nacionalitat espanyola i pateixen la ignorancia total dels consecutius governs espanyols des de l’inici del conflicte el 1976.

En aquesta edició de Fisahara 2015, hi ha prevista la participació de figures internacionals de diferents àmbits com ara: Oona Chaplin, Pepe Viñuela, Vigo Mortensen, Ariadna Gil i la cofundadora i presidenta de les Madres de la Plaza de Mayo Nora Cortiñas.

Entre les pel·lícules que s’hi projectaran hi ha “Testimonios de la Memoria”, que tracta de l’exhumació de fosses comunes al Sàhara Occidental, “Verdades Verdaderas: la Vida d’Estela”, que explica la història d’Estela Carlotto, fundadora de les àvies de la Plaza de Mayo i “Granito de arena: como atrapar a un dictador”, sobre el genocidi Maya a Guatemala.

Aquest any 2015, es compleixen quatre dècades de la Marxa Verda i alhora ha coincidit amb la reunió del Consell de Seguretat de l’ONU sobre el seu futur i realització d’un referèndum d’autodeterminació i Independència. Aquesta reunió ha tingut lloc aquest 28 d’abril, dirigida per l’ambaixadora Dinakawar de Jordània. En aquesta reunió s’ha votat la resolució 2218 que té com a fi, renovar el Mandat de la Missió de Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (Minurso).


 sahara mujeres.jpg 5

 

Wilaya De Smara: Congrés De Egdeim Izik  Para Siempre (3-5.04.2015)

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El conseller de Benestar Social i Família redueix el pressupost de totes les unitats menys a l’ICASS

FLAIX El conseller Josep Lluís Cleries ha presentat els pressupostos al Parlament aquest 28 de...

País Valencià: Actes d’Intersindical i altres

Projecció de las Constituyentes, l’1 de març a la IVAC, 20 hores. Recordeu consultar la...

Jo no soc masclista, o Sí

...