miércoles 24 abril 2024

miércoles 24 abril 2024

Compartir

Què en pensa… Montse Cardona. Ajuda en Acció Catalunya i Balears

La pobresa té moltes cares, però majoritàriament és femeninamontse_cardona


 

 

  

 

– Com valores la incorporació de la visió de gènere al tractament de la comunicació i la informació als mitjans de comunicació? Què et sembla la iniciativa de La Independent?

Els mitjans de comunicació son un reflex de la societat i per tant han de contribuir en la construcció d’un món sense desigualtats entre dones i homes. La perspectiva de gènere i de les dones ha d’estar present en el tractament de les notícies que donen els mitjans perquè com a norma general les dones apareixen en l’esfera de la vida privada,i d’aquesta manera es perpetuen els estereotips i rols de gènere.

Les dones no són les protagonistes de les notícies i quan ho són es fa sota una mirada sexista. Si en la comunicació i en la informació s’incorporés la perspectiva de gènere i de les dones hi hauria una representació de la realitat menys discriminatòria, mes igualitària, més justa i segurament molt més complexa. Cal incorporar més la visió de gènere en els mitjans de comunicació. La Independent és una iniciativa molt bona en aquest sentit.


El país acaba una legislatura. Com la valores des de la perspectiva de gènere?

Com Ajuda en Acció, la valoració que fem ens deixa un gust agredolç. Ceiem que s’han aconseguit millores pel que fa al nostre àmbit d’actuació com ONG de Desenvolupament ,ja que considerem que s’han assolit fites importants com ara l’aprovació del nou Pla Director de Cooperació (2011-2014) -on hi ha una millora substancial en relació al mainstreaming de gènere, tot i que segurament com a organització les nostres propostes són mes ambicioses, però continuem avançant-. I també la recent aprovació de les directrius d’Equitat entre les Dones i els Homes de la Política Pública de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, que valorem com un document necessari per orientar les actuacions de la cooperació catalana en aquesta matèria.

Però alhora som conscients que encara queda molt per fer, i notícies com la recent desaparició del ministeri d’Igualtat creiem que no ens ajuden. Aquest ministeri que simbolitzava la lluita per la igualtat, que donava al feminisme categoria de política d’estat ,ha acabat desapareixent  amb argumentacions pobres i sense fer massa soroll.

– Quins creus que han de ser els principals objectius per a la propera legislatura de Catalunya?

A nivell general i donat el context en què ens trobem, creiem que més que mai és necessari refermar el compromís amb les polítiques socials al nostre país. Estem patint una crisi econòmica i financera, que repercuteix sobre tots el àmbits i que de forma molt destacada ,i malauradament, afecta les persones que viuen en una situació més vulnerable.

L’objectiu principal per a la propera legislatura, per tant, en la nostra opinió, seria assolir un model de creixement i desenvolupament humà que tingui com a centre les persones i una integració de la perspectiva de gènere en totes les polítiques i intervencions.

– Quina reflexió més urgent penses que cal fer en els processos d’igualtat, d’equitat i dels drets humans de les dones al món?

La igualtat entre dones i homes és un dels temes centrals d’Ajuda en Acció, entenent que la pobresa té moltes cares, però constatant que majoritàriament és femenina i que ens cal treballar per aconseguir que les dones obtinguin el lloc que els correspon i que no és un altre que el de gaudir dels mateixos drets i oportunitats que els homes.

Perquè hi hagi un canvi a les societats actuals és imprescindible adonar-se que la història, l’economia, la cultura, la societat i el dia a dia de dones i homes es construeix i s’explica sobre la base d’una de les moltes interpretacions que podrien tenir (i que per tant aquesta interpretació pot canviar i, de fet, ha d’evolucionar). Així, encara avui trobem dones oprimides, dominades i explotades que segueixen pagant els costos d’una, i no una altra, interpretació de les coses.

Montse Cardona Olveira 

Responsable de comunicació d’Ajuda en Acció Catalunya i Illes Balears

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La violencia racista policial tiene raíces en la esclavitud

  Así lo expresó Angela Davis, feminista y líder del Black Power, el movimiento negro...

México: Diplomado a distancia sobre perspectiva de género en la UNAM

 México.- La Cátedra UNESCO de Derechos Humanos de la Universidad Nacional Autónoma de México (CUDH-UNAM)...

cedeaw

Un compromís en l’acció

No hay traducción disponible     Reunió de Líders i Lidereses Mundials sobre Igualtat de Gènere...