domingo 30 junio 2024

domingo 30 junio 2024

Nous models familiars

Lea

 

OPINIÓ

Aquest mes d’octubre Dones Reporteres de Mataró, en el nostre programa quinzenal Amb veu de dona, hem volgut parlar dels Nous models familiars i ho hem fet amb Cristina Brullet, sociòloga i pedagoga, professora titular jubilada de sociologia de la UAB, investigadora a l’Institut d’Infància del Món Urbà (CIIMU).


En el nostre blog podreu escoltar l’entrevista sencera:

L’entrevista (escolteu entrevista sencera a Brullet) ens ha portat a fer la següent reflexió:

L’ésser humà és un ésser social per excel·lència. Cap persona viu absolutament aïllada de la resta, la interacció amb altres individus és imprescindible, aportant benestar i salut.

És obvi que la convivència tradicional –la família- ha evolucionat deixant enrere la seva identitat d’institució social, primària i universal. Diversos són els models eixstents en la societat actual. S’ha substituït per un concepte més flexible, creant noves relacions entre persones. Però sempre, ara i abans, el seu objectiu ha estat la cerca compartida de la qualitat personal o col·lectiva. La comunicació i creixement d’un mateix així com de l’altra. Aquesta convivència pot ser reduïda a un nombre petit que pot ser de dues persones o bé d’un col·lectiu.

No sempre aquest tipus de convivència necessita l’existència d’un vincle com és el de la família tradicional. A vegades poden ser d’altres les raons de viure en comú: necessitats econòmiques, ideològiques, no voler la soledat…convivències temporals o no.

L’objectiu no és altra que l’ésser humà es desenvolupi de manera saludable en tots els sentits. Per això cal acceptar la diversitat d’opinions i d’idees. Acceptar-les però i sobretot, respectar-les, fet no sempre fàcil quan suposa trencar esquemes, motlles, que per tradició sempre han estat així.

En paraules de Maria Dolors Renau (psicòloga i pedagoga, també col·laboradora de Dones Reporteres) que completen aquesta reflexió:

“Els trets de naturalitat, d’obvietat, ens permeten, d’una banda, sentir-nos còmodes i en comunicació amb el món en què vivim. Però alhora ofeguen la capacitat d’interrogar-nos sobre els mecanismes de fons que els determinen. Silencien bona part de la creativitat personal de la qual tots i totes en som capaços.
Les creences ocupen massa espai individual i comú. Els interrogants i la creativitat, massa poc.
Ben segur que aquests pensaments ens poden portar al debat. Obrim la ment per entendre aquests canvis”.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Comienza el litigio de las mujeres de Atenco que fueron torturadas

Luego de que la Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) admitió para su revisión el...

Feminisme i qualitat artística a la Festa de La Independent

Música de qualitat, poesia, monòlegs, cabaret, teatre, humor i molta sensibilitat artística i feminista...

Directoras de diarios hablan sobre la mujer en los medios de comunicación

El lunes 29 se realiza la Mesa Redonda en el Colegio de Periodistas de Cataluña,...