martes 15 octubre 2024

martes 15 octubre 2024

Compartir

Menopáusicas, de Marta Díaz, guanya el III Petit Festival de Curtmetratges per la Dona

Dins de les Jornades del Dia Internacional de la Dona del Centre Cívic el Sortidor, el dia 10 de març es van entregar els premis de la III edició del Petit Festival de Curtmetratges per la Dona.

Es tracta d’un festival sobre el tema La Dona. Dóna’ns el teu punt de vista, en què es demana als participants que mostrin una altra manera de veure a la dona, que ho facin de manera crítica, fugint dels estereotips socials imposats.

Aquest festival l’organitza C.Crítik (Cinema i Comunicació Crítica), conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec. C.Crítik va sorgir a la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2008, amb la intenció de promoure el cinema entre l’estudiantat i obrir un espai per al pensament crític.


foto_festival_curts_dona

Fa 3 anys que es duu a terme, amb la participació de diverses entitats del barri. L’organització no es cansa de repetir que el projecte no seria possible sense l’ajuda d’aquestes entitats:  El Centre Cívic El Sortidor, un equipament municipal de l’Ajuntament de Barcelona inaugurat el 2003; El Punt d’Informació i Atenció a les Dones de Sants-MontjuïcBonavoluntat en acció, ONG de caràcter social que treballa a favor del Quart Món. Intenta eradicar la pobresa, la marginació i l’exclusió social fomentant l’esperit de solidaritat i voluntariat;        Poble-Sec per a Tothom, una plataforma social, una unió d’esforços entre persones individuals i entitats de caire social i cultural per fomentar la convivència al barri.

La projecció de les obres seleccionades va tenir lloc al Centre Cívic El Sortidor, amb l’assistència d’unes 120 persones. Al festival s’hi van presentar un total de 22 curtmetratges, dels quals se’n van preseleccionar els 9 que es van projectar dissabte. L’organització resumeix així les obres finalistes: “Vam poder endinsar-nos en el món d’internet i en les eines que han facilitat a les dones àrabs vehicular la seva lluita, ens vam sentir com princeses guerreres d’un videojoc i vam conèixer els carrers de Nova Orleans a través de la mirada de Miss Pearl. Seguidament, vam fugir dels cànons de bellesa a través d’Imperfecció, vam viatjar fins a El Congo per patir la realitat de la dona del sud, però ràpidament vam retornar al nord per veure que aquí també seguim sent submises. Vam viure també la situació de la dona idealitzada, l’amor per allò impossible, i finalment vam tornar a la terra amb les desigualtats en les relacions nord-sud i descobrint en quina mesura nosaltres podem canviar aquesta realitat”.

El Jurat estava integrat per professionals del món del cinema i de la dona:  Emilia Català, Consellera de la Dona del Districte de Sants-Montjuïc; Roger Danès, coguionista de la mini sèrie La sombra de Evita (juntament amb Alfred Pérez i Agustí Villaronga); Nely Reguera, professora de Direcció de l’ESCAC i directora de diversos curtmetratges;

El Festival inclou dos premis, un del públic i un altre del Jurat, cadascun amb una dotació de 300€. Després de les projeccions, de les votacions del públic i de la deliberació del Jurat es van atorgar els dos premis a la mateixa obra, la gran guanyadora de la tarda va ser “Menopáusicas”, de Marta Díaz, un curtmetratge en què es mostra la realitat femenina des d’un punt de vista còmic i crític i que posa èmfasi en la solidaritat de gènere. Aquest curt va arrencar somriures als assistents.

Jurat i Premiades

A més, el Jurat va voler fer una menció especial a un altre dels participants, l’obra “38”, de Clara Martínez i María Berzosa, un curtmetratge muntat en stop-motion que relata l’abús de la societat del nord directament relacionat amb l’explotació de la dona del sud. Tot i que la menció no té dotació econòmica, sí que suposa un reconeixement a la feina feta. A més, tots els finalistes es van emportar un regal i es van fer una foto de grup.

L’acte va començar amb una presentació molt original de les obres finalistes, a més d’una reflexió sobre la necessitat que d’aquí a uns anys no calgui celebrar un dia dedicat a la dona, ja que això suposarà que s’ha assolit un major grau d’igualtat.

Aquí es pot veure la crònica de l’acte feta per l’organització, i també el vídeo promocional del concurs.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Barcelona: Medalla de Oro de la Ciudad, homenaje póstumo a Muriel Casals / La Independent / Noticias género

Al cumplirse un año de la muerte de Muriel Casals, la ex diputada independentista al...

Manifiesto del Movimiento 15-M: La discapacidad no existe. “Dia internacional de las personas con discapacidad”

En el llamado “Día internacional de las personas con discapacidad” el Movimiento del 15-M quiere...

Monogràfic Medi Ambient, Canvi Climàtic i Economia Ecofeminista

Aquesta edició és el primer monogràfic de La Independent sobre aquesta temàtica. Ens comprometem a investigar i...