viernes 13 septiembre 2024

viernes 13 septiembre 2024

FMAC_logo-blank

Compartir

Manca de drets saludables

 

El 28 de maig s’ha celebrat el dia internacional d’acció per la salut de les dones, proclamat el 1987 a la V trobada Internacional sobre la salut de la dona. Des de llavors, aquesta jornada vol evidenciar com la diferència sexual esdevé, també, una clara discriminació i un atemptat contra la salut de les dones.

Les retallades socials afecten al cor del sistema sanitari: salaris, condicions laborals… però també al sistema organitzatiu i la qualitat dels serveis. De la mateixa manera que estan afectant de forma greu les polítiques de dones i, per tant, la qualitat de vida del 52% de la població.

Segons recull debat.cat, diari digital de Catalunya: “L’objectiu és aconseguir que la despesa sanitària real en el 2013 sigui de 8.500 milions d’euros, quan en el 2010 havia estat de 10.000 milions. Ningú pot ignorar que efectuar-ho implicarà morts evitables i una immensa pèrdua generalitzada de qualitat de vida. Hi haurà una brutal disminució l’accés real i efectiu a la sanitat, una pèrdua d’activitat de la pública i de la concertada, que hauran estat deliberadament provocades. Ja tenim tancament de plantes quirúrgiques, a les que s’afegiran tancaments d’hospitals. (…) Hi ha metges que cobren 700 euros al mes i molts reben entre 700 i 1300 euros. Són els que cobren menys d’Espanya i dels més baixos d’Europa. No és cap atzar: la disminució pura i dura dels facultatius és un element clau en la destrucció de la sanitat pública, junt amb el tancament de sales d’operacions, l’allargament de les llistes d’espera i encara més de la cua per a poder tan sols figurar en la llista d’espera. Així, una ecografia preoperatòria, necessària per ingressar en la llista d’espera per ser intervingut, requereix quinze setmanes, malgrat que costi uns centenars d’euros i en un centre privat s’obtingui en una hora. És injustícia i immoralitat, alhora.”

Per altra banda, aquestes retallades afecten a polítiques que facilitaven un repartiment social de les tasques de cura a les persones dependents i que aquest treball no recaigués sobre les famílies, és a dir, en un gran percentatge recau sobre les dones. Si a aquestes retallades pressupostàries afegim les retallades de drets socials i laborals i la reforma laboral que ha elaborat el govern central, trobem que la qualitat de vida (i el nivell econòmic, és clar) de les persones treballadores ha disminuït molt en poc temps, però, de forma molt especial, la qualitat de vida de les dones que ha quedat molt malparada i afecta directament a la salut.

Les dones seguim cobrint la doble jornada de forma majoritària, som l’eix que vertebra la vida familiar i això vol dir que el nostre nivell d’estrès és elevat, un nivell que, en èpoques de crisi s’accentua. La crisi econòmica i la manca d’un mercat laboral sanejat i en condicions afavoreix la mala salut social. S’accepten llocs de treball en condicions salarials i de treball d’una gran precarietat que, en el cas de les dones, s’afegeix a la ja precària situació de partida i a una bretxa salarial important. La manca d’aplicació de les lleis que afavoreixen una major igualtat de drets són, en l’àmbit laboral, fonamentals. Els plans d’igualtat de les empreses i els protocols d’actuació contra la violència masclista al lloc del treball no es generen, no són presents als convenis col·lectius (que com ja hem expressat en blocades anteriors no passen per un bon moment de negociació) i això afecta als drets laborals però també de forma directa als riscos psicosocials que es generen al lloc de treball. Els llocs de treball poden esdevenir en molts casos espais tòxics per a les dones, però, a més, sense instruments per combatre la toxicitat aquest risc és altíssim i les condicions de treball afecten de forma continuada i constant la salut de les dones.

Així, la lluita pels drets de les dones esdevé clau en la lluita per una bona salut pública i els drets socials consolidats. El 28 de maig, dia internacional d’acció per la salut de les dones, esdevé una data de mobilització important, central en la nostra agenda.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Las Mujeres de Greenham Common estamos en todas partes vindicando nuestra genealogía antimilitarista reciente

Artículo de Montserrat Cervera sobre los 40 años de la marcha de mujeres desde...

Catalunya: Un nou sistema ajudarà a diagnosticar les necessitats de les dones víctimes de violència domèstica – 13.12.11

L’eina es diu DIARI, que significa Desision-making in abusive relationships interview; Decisions a partir de...

Mujeres periodistas y libertad de expresión. Contexto Brasil

OPINIÓNAunque nuestra constitución, del Brasil, prohíbe el monopolio y la característica cruzada de los...