miércoles 26 junio 2024

miércoles 26 junio 2024

Compartir

L’Ajuntament de Barcelona adopta el seu primer Pla d’Igualtat d’oportunitats entre dones i homes

Ahir, 28 de març, es va presentar el flamant Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de promoure activament la igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes que constitueixen la seva plantilla, de gairebé 13.000 treballadors i treballadores, incloent-hi els instituts i empreses municipals i que fan del consistori barceloní una de les organitzacions més grans de la ciutat.

El Pla va ser presentat per Elsa Blasco, regidora de Dones i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, qui va destacar la seva importància, ja que “pretén actuar de manera transversal a totes les àrees de l’organització municipal” i perquè ha estat el fruit de la col·laboració durant més d’un any entre responsables municipals, la Regidoria de Dones, la Gerència de Recursos Humans i els Sindicats, a més de comptar amb la participació de representants de totes les àrees de l’Ajuntament.

“Aquest Pla ha estat assumit per la Comissió de Govern de l’Ajuntament i és un signe del compromís amb el mateix que es presenti a la casa gran de la Plaça Sant Jaume”, va dir Blasco.

 Per la seva banda, Carles Arias, gerent de Recursos Humans de l’Ajuntament de Barcelona, va remarcar que “aquest és només un punt de partida; es tracta d’aglutinar les diferents polítiques i mesures de l’ajuntament dirigides a aconseguir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes”, un àmbit on el consistori barceloní ja porta treballant des de fa temps.

Una aposta per la igualtat

I és que, segons Carles Arias, l’Ajuntament de Barcelona porta des de fa anys una “decidida política” per afavorir la conciliació de la vida laboral i privada de la seva plantilla, i un 35% dels llocs d’alta direcció del consistori estan ocupats per dones, que als comandaments immediatament inferiors arriben a un 40%. També des de fa 3 anys hi compten amb un Protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i es promou que els processos de selecció de personal siguin el més igualitari possible.

Totes aquestes polítiques enfocades a assolir la igualtat real de gènere a l’organització municipal, impulsades per la Regidoria de Dones i Joventut i la Gerència de Recursos Humans, van quedar recollides al Pla Municipal 2008-2011, d’on va sorgir el Programa d’Equitat de Gènere, una de les línies d’actuació del qual ha estat el desenvolupament d’aquest Pla d’Igualtat d’Oportunitats, que acompleix la Llei Orgànica 3/2007 d’igualtat real entre dones i homes a nivel estatal, que estableix que l’obligatorietat d’implantar un Pla d’Igualtat a totes les empreses públiques i a les empreses de més de 250 treballadors i treballadores.

aDSCN1034Hem de recordar que un Pla d’Igualtat d’oporunitats dona-home consisteix en un conjunt ordenat de mesures amb l’objectiu d’eliminar els estereotips, actituds i obstacles que dificulten a les dones a accedir a determinats llocs de treball en igualtat de condicions que els homes, després d’haver realitzat la corresponent diagnosi de la situación prèvia de l’empresa o l’organització.

Eixos d’actuació

El Pla, que es desenvoluparà durant dos anys, es basa en 3 principis, 6 eixos i 33 mesures específiques d’actuació amb els seus corresponents indicadors de seguiment. Els eixos van des del reforç de la cultura corporativa transversal d’igualtat fins a l’impuls de noves formes de treball basades en l’eficiència, pasant per la potenciació de la sensibilització i la formació en igualtat d’oportunitats, la prevenció de l’assetjament i la salut laboral o la millora del llenguatge i imatge no sexista.

Un dels eixos claus del Pla però també un dels més complicats per incidir-hi és el de la promoció de la presència equilibrada de dones i homes en els diferents àmbits de responsabilitat, col·lectius professionals i llocs de treball de l’organització municipal. En aquest sentit, una de les mesures proposades és la de portar a terme campanyes externes a fi de potenciar l’accés de les dones en els àmbits municipals masculinitzats però també dels homes en els col·lectius tradicionalment feminitzats, com ara el de les Escoles Bressol.

Pel que fa a la utilització de mesures d’acció positives en els processos selectius , al Pla d’Igualtat de l’Ajuntament es contempla estudiar jurídicament la possibilitat d’incorporar-les però, com va expresar el gerent de RR.HH, “no podem anar més enllà de la Llei. Nosaltres no tenim prou capacitat jurídica per introduir qüotes, però no tanquem la porta a poder aprofitar escletxes legislatives que ens permetin establir alguna mena d’accions positives”.

De moment, el Pla d’Igualtat començarà a funcionar el proper mes d’abril amb el desenvolupament de dues mesures concretes: la difusió del missatge sobre igualtat d’oportunitats i la inclusió d’una clàusula en els plecs de contractació amb empreses o en els de col·laboració amb entitats externes relativa a l’acompliment de la igualtat d’oportunitats nivel de l’empresa adjudicatària.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

En el mundo persiste la discriminación laboral por maternidad, según la OIT

Una evidencia preocupante del informe es que España es uno de los tres países europeos,...

Valencia: Projecció de “Los amores dificiles”, premiada al Festival Dona i Cinema /La Independent/notícies gènere

A Valencia fan una nova projecció d’algunes de les pel·lícules guanyadores el II Festival Dona...

8M 2021: Reunió de preparació. Juntes, diverses i rebels

8M 2021: Juntes, diverses i rebels

...