sábado 05 octubre 2024

sábado 05 octubre 2024

Compartir

Guia per mitjans contra la violència masclista en l’era digital

 

Les expertes i periodistes que van participar en la jornada de treball “Tractament informatiu de la violència masclista en l’era digital”, celebrada el 17 de novembre de 2015 a Madrid, van concloure que la lluita contra la violència de gènere pateix una regressió en els últims anys .

El retrocés també afecta els mitjans de comunicació que, majoritàriament, estan abordant la violència de gènere com una notícia-succés, en què falta relat i informació complementària que doni sentit al fet que es denuncia. Recorden que, a més d’informar i entretenir, la funció dels mitjans de comunicació és formar a la ciutadania.

 

Medios Violencia

 

Diagnòstic

Les opinions sobre l’estat de la qüestió, a més de les principals dificultats a què s’enfronten les i els periodistes que informen habitualment sobre violència de gènere, són les següents:

La crisi del sector fa que hi hagi menys recursos per elaborar la informació. Els acomiadaments i prejubilacions de professionals amb especialització en aquesta matèria, unit a la precarització i becarización de les redaccions, dificulta el correcte tractament d’aquest tipus de notícies per periodistes sense formació específica en igualtat i violència de gènere.

El desconeixement de les lleis sobre violència contra les dones és generalitzat a les redaccions. També el que es té sobre les recomanacions elaborades des de diferents instàncies internacionals per tractar aquest tipus d’informacions des de la perspectiva de gènere.

Manca perspectiva de gènere i sensibilitat en la direcció i en els comandaments intermedis (redactors / es en cap, personal d’edició, etc.) dels mitjans de comunicació pels temes d’igualtat. Cal “lluitar” per aconseguir espai on divulgar aquest tipus d’informacions, que són fonamentals per a eradicar la violència masclista.

La immediatesa en els mitjans digitals i l’obsessió per obtenir el major nombre de “clics” obliga les i els periodistes a informar amb precipitació. Això els impedeix elaborar i completar els seus textos perquè els assassinats de dones no siguin tractats com a notícia-succés.

Els mitjans de comunicació segueixen sense renunciar a la publicitat sexista i estereotipada que, a més, en alguns mitjans digitals s’emmascara en forma de notícia, sense avisar a l’audiència que es tracta de publicitat. A més, aquest tipus d’anuncis i anuncis-notícia reforça la ideologia masclista que genera la violència de gènere.

Els mitjans de comunicació victimitzen les dones quan les representen fonamentalment com a víctimes. Haver aconseguit fer visible la violència masclista, que valorem molt positivament, no justifica seguir evitant la publicació de moltes altres actuacions femenines positives.

Els mitjans de comunicació amb prou feines s’han adreçat al jovent amb formats adequats a la seva edat amb l’objectiu d’informar-los i formar-los en la necessitat de relacions igualitàries entre nois i noies.

En moltes ocasions, la professió periodística és benvolent i complaent amb l’actuació dels supòsits delinqüents i, però, és severa i fins i tot hostil amb la mateixa actuació de les presumptes delinqüents. Així, sol parlar de dones que “moren” presumptament a mans de la seva parella i no d’homes que assassinen suposadament a les seves parelles.

 

Propostes

Després del debat que va seguir a l’exposició de periodistes i de les expertes en comunicació i gènere (Pilar López Díez, Sonia Núñez Puente i Juana Gallego), el grup va exposar les següents idees:

1. Cal començar a crear consciència amb el llenguatge, començant per a reforçar la idea que les dones són assassinades i que no simplement “moren”. Atès que la Llei contra la violència de gènere i les institucions internacionals (ONU, Unió Europea i Consell d’Europa) assenyalen que la raó de la violència contra les dones és una manifestació de les relacions desiguals de poder entre dones i homes, que han portat a la dominació ia la discriminació de les dones pels homes, privant així a les dones de la seva plena emancipació, hem d’enfocar i identificar el comportament de l’agressor i evitar els eufemismes condescendents: les dones no es moren sinó que les assassinen.

2. S’advoca per superar tant la sobrerepresentació de les dones com a víctimes en l’espai privat com la invisibilització en els mitjans de la capacitat de les dones per actuar. Falta explicar moltes històries sobre les aportacions de les dones, del seu treball i talent en l’espai públic. Aquesta és la millor manera de desafiar la suposada superioritat dels agressors.

3. S’han de buscar enfocaments atractius perquè es llegeixin les històries, sense caure en la superficialitat o la banalitat. Els relats atractius per a l’audiència són aquells que romanen en la ment i poden crear consciència de repulsa contra la violència masclista en la societat. La fragmentació de la informació sobre violència masclista, avui una dona assassinada, demà, una altra, no aconsegueix instal·lar el problema en la ment de l’audiència ni posicionar en contra d’aquesta xacra.

4. La informació de qualitat exigeix fonts expertes, al contrari que les notícies-succés. Per això, considerem essencial que la professió periodística completi la informació d’agència amb el coneixement i l’expertesa dels que treballen, estudien, investiguen o tenen coneixement provat sobre violència masclista (personal de la medicina, del dret, de l’educació, del treball social i de la comunicació, és a dir, d’aquells sectors involucrats directament en aquest problema, a més de les associacions feministes i de dones que treballen amb les dones maltractades). Una agenda ben assortida amb especialistes de tot l’Estat assegura una correcta informació (agència + agenda).

5. Cal atendre les necessitats informatives de la joventut per intentar aturar conductes masclistes que desemboquen en maltractaments.

6. La perspectiva de gènere ha d’implementar transversalment en totes les notícies de totes les seccions, no només en les que cobreixen la violència masclista.

7. Es recomana cursos d’especialització en igualtat i violència de gènere a la direcció i als comandaments amb poder de decisió en tots els mitjans de comunicació, a més de la plantilla normal de la redacció.

8. Els mitjans de comunicació interessats a elaborar una informació de qualitat sobre la violència masclista han de perseguir l’elaboració de codis autorregulatoris, aprovats per la majoria de la plantilla i, per tant, d’obligat compliment per a tota la redacció.

9. S’ha de vigilar amb especial zel el material gràfic que acompanya aquest tipus d’informacions per respectar la dignitat de la víctima i no produir més patiment. En aquest sentit, també es proposa rebutjar les imatges que atemptin contra la seva dignitat i privacitat.

10. La perspectiva de gènere només significa identificar i aprofundir en les raons de la violència masclista. Per tant, en aquest tipus d’informacions s’hauria de perdre la por a fer servir termes com patriarcat (situació de distribució desigual del poder entre homes i dones en la qual els homes haurien preeminència) o feminisme (doctrina i moviment que defensa que homes i dones han de gaudir dels mateixos drets en la pràctica).

 

Crida

Periodistes i expertes fan una crida explícitament als poders de l’Estat perquè es compleixin les lleis sobre igualtat i violència de gènere, i també la Convenció de Istanbul que Espanya va signar i que va entrar en vigor a la Unió Europea l’1 d’agost de al 2014.

L’audiència dels mitjans de comunicació també té responsabilitat en la millora del tractament de la violència masclista. Des de les institucions internacionals es recomana la seva alfabetització mediàtica amb l’objectiu d’aconseguir un públic crític i exigent davant els mitjans de comunicació.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

En Bolivia la víctima violada paga

El poco presupuesto que el Estado boliviano destina a políticas públicas con enfoque de género...

Perdimos el 5 de Junio

El resultado de las elecciones del domingo 5 de junio para las gubernaturas nos...

Anna Bofill Levi: Pocas compositoras forman parte del canon general musical

Anna Bofill Levi. twitter Anna Bofill Levi es Compositora y Doctora Arquitecta y Urbanista....