miércoles 18 septiembre 2024

miércoles 18 septiembre 2024

Compartir

Granollers: 1er de maig. “El món laboral i les dones”

L’Ajuntament de Granollers, des del Centre d’Informació i Recursos per a Dones, organitza per primera vegada una campanya relacionada amb “El món laboral i les dones”, coincidint amb la commemoració de l’1 de maig, Dia Internacional del Treball.

Amb l’objectiu de visibilitzar i posar de relleu la importància del treball de les dones s’organitzen un conjunt d’activitats .

1 de Maig, Dia Internacional del Treball. El món laboral i les dones
L’1 de Maig es commemora el Dia Internacional del Treball, una data que convida a reflexionar sobre els drets dels treballadors i les treballadores.

En el context de crisi econòmica actual i amb els nous canvis de model de societat, l’Ajuntament de Granollers a través del Centre d’Informació i Recursos per a Dones amb la col·laboració de la Taula d’Igualtat d’Oportunitats de Granollers organitza per primera vegada un programa d’activitats en relació amb el món laboral i les dones.
Les activitats a la llar, com la gestió de l’economia domèstica i les tasques de cura d’infants i gent gran, han estat realitzades majoritàriament per dones.
Aquest treball de l’àmbit privat, sense cap mena de remuneració econòmica ni reconeixement propi, ha suposat en canvi una contribució inequívoca al benestar de la família, i per tant, de tota la societat al llarg de la història. La darrera enquesta d’usos del temps 2009-2012 mostra que en el seu conjunt les dones dediquen cada dia dues hores i quart més que els homes a les tasques de la llar. No obstant això, en set anys els homes han retallat aquesta diferència en 41 minuts.
Segons dades de l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya), el darrer trimestre de 2011, la taxa d’atur femení a Catalunya era del 20,27 % i la masculina, del 20,70 %. Moltes dones han repensat el seu futur laboral i han abocat la seva experiència personal dins i fora de casa a endegar noves estratègies i a emprendre nous projectes en l’àmbit del treball remunerat.
Una recent investigació de la Business School de la UOC titulada “Emprendre en temps de crisi”, sobre les empreses generades a Espanya en els últims anys, conclou que una de cada tres (30,8%) noves empreses espanyoles han estat posades en marxa per una dona. Aquesta enquesta, feta a 300 empreses creades entre 2008 i 2011, també diu que les dones superen els homes en innovació del producte, en noves pràctiques d’organització en el treball i en nivells formatius.
Amb aquest doble objectiu, el de fer visible, d’una banda, la importància històrica del treball que sempre han realitzat les dones, i de l’altra, els canvis als quals s’han vist obligades a adaptar-se establint altres alternatives i noves oportunitats, i com tot això afecta la seva realitat, s’organitzen un conjunt d’activitats que es detallen a continuació.

Entre les diverses activitats destaquen la Taula rodona intergeneracional. “Per què han lluitat les nostres àvies i quins són els reptes de la dona actual”, l’exposició fotogràfica “El treball de les dones a Granollers al segle XX”, la presentació del llibre “El libro rojo de las mujeres emprendedoras”, de Guernica Facundo Vericat, i la xerrada. “La nova reforma laboral en clau de gènere”, a càrrec de Míriam Sampere Llinàs, secretària de Polítiques d’Igualtat de CCOO Vallès Oriental Maresme.

Per a més informació mireu l’Agenda de La Independent dels dies 8, 10 i 14 de maig. 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

MANIFEST: “LA TRANSFOBIA ES OTRA VIOLENCIA DE GÉNERO”

Contra la patologización de las identidades,la autogestión de nuestros cuerpos y deseos. Un año...

Barcelona: CONFERENCIA Traducir/leer a Marçal y Merini / La Independent / Notícies gènere

Cómo cartografiar las líneas del deseo en La pasión según Renée Vivien? Cuál ha...

CSW62: Mujeres y medios, asignatura pendiente

Como estaba previsto, el lunes 12 empezó la sesión del nuevo encuentro de la...