miércoles 17 julio 2024

miércoles 17 julio 2024

Gènere i Salut de les Dones a la societat i als mitjans de comunicació. La sida, a Catalunya

Materials per a periodistes i responsables de comunicació 

 

La Fundació catalana Sida i Societat (FSIS) no només està fent intervencions a Amèrica Central, sinó també a Catalunya, en especial pel que fa a la sensibilització i educació per al desenvolupament. La Fundació i la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) varen organitzar el mes de febrer d’enguany, al Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB), el seminari Gènere i salut de les dones a la societat i als mitjans de comunicació que fou impartit per la periodista mexicana Sara Lovera i comptà amb l’assistència de més de 40 professionals dels mitjans de comunicació. 

 

 

El passat 24 de novembre – una data ja molt propera al Dia Internacional del VIH-SIDA, malaltia prioritària en la tasca de la Fundació – es va presentar al Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB) un Quadern de Treball en format revista i doble DVD (en català i castellà). Aquest material recull les intervencions i les conclusions del seminari.


En l’acte de presentació del material van participar-hi la periodista Rita Marzoa, de Catalunya Ràdio; David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, i Jordi Casabona, director de la Fundació Sida i Societat. Teresa Carreras, directora de La Independent va moderar l’acte.



Fabiola Llanos, responsable de comunicació de FSIS va presentar un documental gravat a Guatemala amb opinions d’expertes, amb el relat d’especialistes de salut del Centre mèdic que hi té obert la Fundació i de diverses treballadores sexuals  que hi acuden. Les experiències d’algunes d’elles són molt colpidores, ja que entre els 9 i els 12 anys varen patir alcoholisme i drogoaddicció i als 15 exercien la prostitució. Així s’expressa una de les protagonistes del vídeo: “Sóc treballadora del sexe per voluntat, però no pas perquè vulgui”. Els avenços aconseguits en la salut d’aquests dones, de les seves companyes i dels clients , pel que fa al seguiment del tractament però sobretot per la prevenció és espectacular. Elles mateixes són activistes d’aquestes dues millores i ara en paraules d’una d’elles: “Tengo vida por delante”.


En donar els torns de paraula, Teresa Carreras apostà per un periodisme  lluny del sensacionalisme i que doni visibilitat a les dones. En opinió de Jordi Casanova “s’ha oblidat el simbòlic del perquè de l’epidèmia i els mitjans no estan complint el paper que els hi correspon”. Així, darrerament s’ha comprovat la disminució de notícies als mitjans. Les que hi ha són majoritàriament d’àmbit internacional; es dóna molta informació sobre dades biomèdiques, no hi ha diversificació de fonts, hi ha un to moralitzador (moltes vegades relacionat amb l’Església), s’utilitza una terminologia molt políticament correcta i tampoc s’ha sabut tractar correctament el tema de la confidencialitat. Rita Marzoa ha constatat que treballar des de la diversitat i la visió de gènere els hi ha aportat qualitat periodística a tot l’equip del programa. Enfocar el treball en un tracte igualitari i transversal els hi ha permès derivar informacions cap a altres programes i ampliar per tant el nombre de notícies. Finalment, per a David Minoves el Nou Pla Director de la Cooperació al Desenvolupament visibilitza l’empoderament de les dones i aplica la transversalitat de la visió de gènere. La Cooperació , enfocada als Drets Humans, ha de prioritzar el drets de la Salut i en aquesta línia cal enfortir els sistemes públics de salut i la salut sexual i reproductiva.

 


“S’ha hagut de recórrer un llarg camí perquè aquest país assumís que impulsar un projecte de prevenció i tractament del VIH-SIDA a Guatemala i com a principals usuàries les treballadores del sexe i el seu entorn, és una necessitat de la Cooperació al Desenvolupament.


A Catalunya, de cada 10 persones afectades 8 són homes i 2 són dones


A Catalunya, les dades fetes públiques de les persones afectades per la sida fins a juny de 2010 registren un total de 16.430 casos dels quals són homes 8 de cada 10 persones (13.214- 80,4 %), i 2 de cada 10 són dones (3.216 -19,6 %). Segons les dades facilitades pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Barcelona, amb major nombre de població, és la regió sanitària més afectada amb 13.170 persones (10.661 són homes i 2.509 són dones). Girona és la segona de la llista amb 1.041 casos (808 homes i 233 dones). Les altres regions sanitàries (Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre i Catalunya central) no arriben al miler de casos i la que menys persones afectades registra És l’Alt Pirineu i Aran amb 56 persones, de les quals 44 són homes i 12 són dones.


 La distribució de casos segons el grup de transmissió i sexe en el període 2001-2010  continua sent liderat encara pel col·lectiu heterosexual amb gairebé un 75%. El grup d’homos o bisexuals representa un 21,1% i la transmissió vertical només representa un 0,3%, en concret només s’han donat 8 casos. Les transfusions i productes sanguinis no generen ja cap problema de transmissió.


Si es miren només les dades de l’any 2009 de gener a desembre, el grup heterosexual no arriba al 65% de transmissions, els homes o bisexual puja al 27,6% i la transmissió vertical s’enfila al 0,6% que significa un cas.


 Pel que fa a la mortalitat, el percentatge entre els dos sexes està mes igualat, doncs hi ha un 57% de defuncions femenines 1.832 (del total de 3.216 dones afectades) i un 63,2% de les defuncions són masculines (dels 13.214 homes).


 La consellera de Salut en funcions, Marina Geli, en la presentació de l’informe biennal del Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica sobre la Sida i les Malalties de Transmissió Sexual (SIVES) va ressaltar que “l’experiència acumulada demostra que els èxits assolits es produeixen en un context de lideratge del sector públic i d’un constant diàleg i col·laboració entre el sector públic i el sector no governamental. Aquesta col·laboració també s’estén a l’àmbit del monitoratge i l’avaluació”.


 A més d’agrair la implicació de tots els professionals de la salut, en l’àmbit de l’atenció primària i hospitalària, així com els organismes i organitzacions no governamentals, Geli va esmentar que “a més de la infecció pel VIH, en els darrers anys estem assistint a un rebrot d’altres ITS (Infeccions de Transmissió Sexual)”, però que “l’experiència acumulada en l’àmbit de la sida ens ha permès identificar el problema i dissenyar una resposta adequada, en base a la qual hem definit el Pla d’Atenció Maternoinfantil i a la Salut Afectiva, Sexual i Reproductiva a Catalunya 2008-2010, i el Pla d’Acció per al Reforçament de la Prevenció i Control de les ITS”.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Marisol

Sin avances en investigación a los 16 meses del asesinato de la fotoperiodista en Oaxaca

María del Sol Cruz Jarquín “El pasado 2 de octubre se cumpieron 16 meses...

Nueva licencia maternal discriminatoria para muchas mujeres en India

La reformada Ley de beneficios para la maternidad, de 1961, que aumentó de 12...

tere moll

Sobre el derecho a decidir

OPINIÓN El jueves pasado el pueblo escocés votó en referéndum si querían su independencia...