Cinemes Renoir organitza des que va començar l’aïllament festivals setmanals, dins de la iniciativa #JoEmQuedoCasa #YoMeQuedoEnCasa. Després dels dedicats a Chaplin, el cinema mut d’avantguarda, el cinema espanyol i les webseries, li arriba el torn al cinema documental. Aquesta setmana s’obre amb ‘Hotel explotació, les kellys’, de Georgina Cisquella.
La pel·lícula és un homenatge a totes les dones treballadores en serveis de neteja avui, en la crisi del coronavirus.
Més de dues-centes mil dones treballen com a cambreres de pis a Espanya, però són tan fonamentals com invisibles en el sector de l’hostaleria. Fa dos anys, l’octubre de 2016, les Kellys (les que netegen els hotels) van decidir organitzar-se per reclamar els seus drets. Han estat víctimes de l’externalització i moltes d’elles s’han quedat fora de les plantilles dels hotels, sense drets i exposades a l’acomiadament quan estan de baixa.
“Vaig conèixer Les Kellys a Barcelona. Un petit grup de dones que quan sortien de treballar exhaustes després de netejar més de 20 habitacions, es reunien un cop a la setmana en un petit local de Sants. Estaven connectades amb altres cambreres de pis de Madrid, Benidorm, Palma de Mallorca, Lanzarote i Fuerteventura”, explica la directora.
“Van començar compartint els seus problemes a Internet, i això els va portar a crear la seva Associació. Volien ser visibles. Qui pensa en les cambreres de pis? Ni les veiem. En temps de precarietat laboral, que afecta sens dubte a molts col·lectius, considero que les Kellys exemplifiquen aquesta situació en grau màxim. Són en un 97% dones, mal pagades, nombroses immigrants i exposades a l’acomiadament”.
Georgina Cisquella i el seu equip han seguit durant un any a aquestes dones per explicar a ‘Hotel Explotació: Les Kellys’ la història d’una baralla per empoderar-se i recuperar la dignitat.