Les xifres són clares i rodones. A l’ajuntament de Tarragona, de les 27 cadires que formen el plenari municipal, 10 estaran ocupades per dones i les altres 17 per homes
Resultats electorals a Tarragona, després del 22-M
El Partit dels Socialistes de Catalunya ha guanyat d’una manera clara, les eleccions municipals a Tarragona, ja que la llista que ha encapçalat Josep Fèlix Ballesteros, ha obtingut 12 dels 27 regidors i regidores que composaran el plenari, aquest proper mandat. El PSC ha rebut el suport de 17.826 votants que representa un 36,94% del total. La segona força municipal és Convergència i Unió, que amb la cap de llista Victòria Forns ha obtingut 9.920 vots i un 20,55% de suport, el que representa 7 regidors i regidores de la seva llista. Només tres vots menys ha obtingut el Partit Popular encapçalat per Alejandro Fernández, 9.917 vots que representen el mateix percentatge que CiU. Finalment, amb Arga Sentís Iniciativa per Catalunya ha entrat novament a l’Ajuntament amb 2.602 vots i un 5,39%. En aquesta ocasió, Esquerra Republicana de Catalunya ha perdut la seva representació després de 12 anys de presència municipal i d’haver tingut tasques de govern els darrers quatre anys. L’alcaldable d’ERC, Sergi de los Ríos, ha obtingut un suport insuficient per entrar, amb només 1.914 vots i un 3,97%, lluny del 5% mínim que exigeix la llei electoral.
Malgrat la notable diferència de vots i percentatge del PSC, el seu cap de llista i alcaldable Josep Fèlix Ballesteros, ha d’entrar en una fase de negociació amb les altres formacions polítiques, donat que ni en solitari ni amb IC, aconsegueix la majoria necessària per governar la ciutat de Tarragona els propers quatre anys. En canvi, la unió de CiU i PP, sí que obtindria els 14 regidors i regidores que composen la majoria absoluta, relegant PSC i IC a l’oposició. Un cop iniciades les converses sembla que de moment, Ballesteros aposta per una ‘sociovergència’ o bé per un govern en solitari amb acords puntuals amb les diferents formacions polítiques. De moment però, és aviat per decantar-se per qualsevol de les possibles combinacions i en paraules de l’alcaldable del PSC, ara alcalde en funcions, “totes les opcions estan obertes, igual que les converses amb la resta de partits, pensant sempre en clau tarragonina”.
El paper de les dones a l’Ajuntament de Tarragona
Les xifres són clares i rodones. A l’ajuntament de Tarragona, de les 27 cadires que formen el plenari municipal, 10 estaran ocupades per dones i les altres 17 per homes. Està clar que l’entrada de les dones en els afers municipals va en augment i com a mínim, la xifra no té tendència a la baixa, però aquestes 10 de 27, encara queden lluny de la paritat.
Per aquesta convocatòria electoral cada partit ha presentat una llista amb 27 noms, i un seguit de suplents que poden anar de 5 a 10. Si considerem només els noms de les persones amb possibilitats d’ocupar alguna de les cadires del plenari, topem amb les següents xifres, referides als partits que integraran el ple municipal els propers quatre anys.
La llista del Partit Socialista que ha encapçalat Josep Fèlix Ballesteros integrava a la seva llista a 12 dones, de les quals n’han sortit escollides 5. Els primers noms de dones que apareixen a la llista ocupen els llocs 3 i 4. Pel que fa a CiU, la persona que ha liderat la llista és una dona, concretament la Victòria Forns, que es veurà acompanyada en aquest mandat, per una altra dona, que ha ocupat la posició número 5. El Partit Popular d’Alejandro Fernández ha presentat 10 dones en el seu contingut, de les quals, només dues formaran part del plenari, concretament les que anaven en la posició 2 i 5 de la llista. Finalment, Iniciativa per Catalunya, només comptarà al plenari amb una sola representant que ha estat la cap de llista, Arga Sentís. La seva llista incloïa 10 dones més.
D’aquestes deu dones que seran regidores, amb tota seguretat, dues faran de portaveus dels seus respectius grups municipals, concretament les que encapçalaven les seves llistes. Pel que fa al repartiment de regidories, a hores d’ara encara és aviat per concretar cap posició, donat que tot just s’ha encetat el procés de negociació de l’alcaldable de la llista més votada, la del PSC, amb la resta de partits amb representació.
En les propostes sobre els temes més particularment referits a la dones, tots els grups han destacat en els seus programes el desenvolupament de distintes accions polítiques encaminades a la prevenció i l’eradicació de la violència masclista, i el tracte i l’atenció que des de l’ajuntament s’han de prestar a les dones que es troben en aquesta situació; també destaquen les voluntats de tots els partits d’establir plans d’igualtat entre homes i dones a les empreses municipals i algunes mesures per afavoreixin la conciliació laboral en el cas d’estar al càrrec de fills petits o de persones dependents. Tanmateix, només Iniciativa per Catalunya va més enllà en el seu pla de propostes i assegura que promourà uns pressupostos amb perspectiva de gènere, procurant que l’impacte de la despesa pública sigui equitativa i també, com un punt que defensen en solitari, promoure l’aparició de noms de dones en el nomenclàtor dels carrers.
Com a curiositat força significativa, el Partit Popular no ha contemplat en el seu programa marc un apartat concret per a les dones, sinó que engloba els seus assumptes en el conjunt de l’àmbit familiar, sense fer-ne distincions ni excepcions.