El Col•legi de Periodistes de Catalunya exigeix respecte al Codi Deontològic perquè defensem uns mitjans de comunicació lliures, plurals i democràtics
14 setembre, 2017
Reunida la Junta de Govern del Col•legi de Periodistes de Catalunya amb caràcter extraordinari, va analitzar la situació informativa excepcional que viu Catalunya des de mitjans d’agost. La Junta representa un col•lectiu de més de 4.000 professionals, amb maneres de pensar diverses, però unides de manera voluntària per un element comú; la defensa del Codi Deontològic. Per aquest motiu es va acordar emetre un posicionament conjunt, insistint en la necessitat de defensar de manera escrupolosa el Codi Deontològic.
Per tant, en compliment de l’acord de la Junta, manifestem:
El Col•legi de Periodistes de Catalunya reitera, als col•legiats i per extensió a la resta de la professió, la necessitat de respectar amb el màxim rigor el Codi Deontològic, assumit per una gran majoria de periodistes, com a expressió de la voluntat de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica i en un mercat que s’autoregula.
L’actual situació jurídico-política que viu el país fan més necessari que mai recordar la necessitat de preservar un periodisme lliure d’ingerències de cap tipus: política, judicial o policial. Cap situació, per excepcional que sigui, ha de comportar un pas enrere a la llibertat d’expressió, un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans. Els professionals de la informació no poden estar subjectes a directrius de cap mena que limitin la llibertat de premsa. El dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i per aquest motiu la feina del periodista és un servei essencial.
Ara més que mai, és necessari recordar el nostre compromís amb els principis bàsics de la nostra professió que recull el Codi Deontològic de la professió periodística, que hem actualitzat recentment:
Sense pressions ni coaccions de cap mena
Des del Col•legi de Periodistes considerem que l’exercici lliure, responsable, de la professió no pot estar sotmès a cap restricció, per excepcional que sigui la situació informativa. Denunciem qualsevol interferència en la feina periodística, vingui de la instància que vingui, especialment quan s’assenyala públicament i es persegueixen professionals i/o mitjans de comunicació. És especialment greu quan aquestes pressions venen de càrrecs o institucions públiques.
Distingir entre opinió i informació
Com recorda el primer punt del nostre Codi deontològic: “Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets.”
Informació veraç, plural i contrastada
La situació informativa excepcional que hem viscut des de mitjans d’agost, i que estem vivint els professionals i els mitjans de comunicació aquests dies, posen de manifest que cal ser curosos i seguir amb la màxima responsabilitat el què marca el Codi Deontològic. La Junta de Govern considera especialment oportú recordar el primer punt del Codi Deontològic, “el professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment, té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible”. Respectar aspectes com el tractament de la identitat i la privadesa de les víctimes, recollits en les Recomanacions sobre la cobertura informativa d’actes terroristes elaborades pel propi Col•legi de Periodistes de Catalunya en col•laboració amb el Consell de l’Audiovisual (CAC) s’ha demostrat del tot imprescindible.
Val a dir que durant els dies posteriors als atemptats vam observar amb satisfacció com la majoria de professionals han mostrat el seu públic compromís amb el Codi Deontològic i les recomanacions.
No jutgem ni fem llistes
El Col•legi de Periodistes de Catalunya és una corporació de dret públic, de caràcter professional i adscripció voluntària que, tot i no tenir capacitat sancionadora, treballa per defensar els interessos de la professió i els drets de llibertat d’expressió i informació i donar recursos als professionals que en volen formar part perquè puguin exercir amb qualitat la seva feina. És una tasca constant, intensa i sense afany de protagonisme, en favor de tot el col•lectiu professional que acaba beneficiant al conjunt de la societat.
Els ciutadans saben que tenen a la seva disposició institucions com el Consell de la Informació de Catalunya, impulsat pel mateix Col•legi de Periodistes l’any 1992, perquè puguin adreçar-s’hi quan consideren vulnerats els seus drets per una mala praxi del Codi Deontològic per part de periodistes i/o mitjans de comunicació. En darrera instància, els ciutadans i ciutadanes també poden reivindicar els seus drets als tribunals de justícia.
Amb la voluntat de facilitar el debat, donar eines, i treure conclusions de la situació informativa excepcional viscuda, considerem que s’imposa una llarga, serena i profunda reflexió col•lectiva que el Col•legi de Periodistes de Catalunya, com ha fet sempre, promourà ben aviat.