domingo 30 junio 2024

domingo 30 junio 2024

Compartir

Dones i Mercat de Treball a Barcelona, un informe per a difondre

No hay traducción disponible

alt

 

José Antonio Fernández, director general de Consell Ecònomic de Barcelona (CESB) va presentar a la reunió del Consell de les Dones de Sant Martí, l’ultim informe* realitzat pel Consell, i que mostra unas xifres alarmants sobre Dones i Feina.

Fernàndez va ser invitat a aquesta reunió d’associacions, a través de la regidoria i la Secretaria Tècnica del  Consell de les Dones, que coordinen les activitats, programes i actuacions d’aquesta àrea de l ‘Ajuntament de Sant Martí, un districte que agrupa 12 barris.  De la seva banda, el Consell integra a unes 30 associacions, que es reuneix cada 2 o 3 mesos, i disposa de comissions de treball especifiques per al 8 de març, i per al 25 de novembre.  Aquesta convocàtoria ha estat la darrera assamblea que es farà fins desprès de les eleccions municipals i  ha comptat amb la participació d’unes 18 representants d’associacions.

 

Menys feina i més jornades a temps parcial

La primera dada a tenir en compte, es que ha disminuit molt més per a les dones, la presència al  mercat de treball a la ciutat de Barcelona, en un 53,07 % (d’una població activa de 1.262.000 persones). A finals del 2013 la meitat de les persones ocupades eren dones, amb un nivell acàdemic superior en un 63 %, però han anat perden llocs de traball, tan per la banda superior, de més formació com per la més baixa (majoria de dones immigrants). I  cal destacar que les jornades a temps parcial en una cuarta part son ocupades per les dones. Als  homes només els afecta aquest tipus de jornada en un 7,8 %.

 

 

alt

 

 

L’atur “oficial” entre dones i homes sembla estar al 50 %, malgrat que a la contractació al 2013, el 53,1 % va ser formalitzada per dones, però elles van firmar el major nombre de contractes temporals (un 53%) i jornades parcials. 

Pel que respecta als salaris, les diferencies al 2011 eren de un promig anual d’uns 7.000 euros inferior als dels homes, i aquesta diferencia es manté, encara que molt mès lleu en els sectors mes qualificats.

Altres dades a destacar d’aquest estudi, que vol anar més enllà del camp del treball concret,  és el desiquilibri de l’accés a càrrecs de responsabitat: “Malgrat  que les dones son gairebè la meitat de les persones ocupades, i  s’ha comprovat el seu major nivell d’estudis, no arriben a ocupar un tercera part  dels llocs de direcció” segons  estudis de la Cambra de Comerç i d’altres organismes consultats pel CESB.

 

La cura segueix sent cosa d’elles

I un aspecte en que la “crisis” ha repercutir fortament ha estat en els avanços socials cap a la Igualtat en les empreses, i sembla que es va cap enrera. Els permissos i excendencies per a la cura de familiars i infància, han baixat notablement. “Fet que indica -segons Fernández – que les dones no es poden permitre faltar a la feina, i que segueixen sense compartir la cura de la seva familia”.  Cal tenir en compte també,  que ha disminuit notablement la demanda per part dels homes dels permisos de paternitat que preveu la llei. Al 2013, únicament el 1,6 dels permisos per naixement de fills van ser demanats per homes.

Aquest estudi -tot  que ha tingut algunes presentacions des de la seva publicació al mes d’abril passat-  se li ha donat molt poca difussió.  Aquest any, també cap a la primavera es presentarà l’informe 2014, I Fernàndez avança que les xifres segueixen sent negatives per a les dones. “I per això  -remarca- s’haurien d’implementar més mesures de suport, i de promoció de la igualtat, perquè la crisis no segueixi repercutint majoritariament en les dones”.

 

L’estudi, en un resum i radiografia de la situació laboral i social de les dones a la ciutat de Barcelona es pot descarregat en Pdf.

(*)També es pot  demanar el llibre a:  CESBTel.: 93 413 20 64 – Mail:cesb@bcn.cat

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Trata, un paso más en México

A medias pero ya avanzaron. La aprobación de la Ley General para Prevenir, Sancionar y...

Activistas y feministas marcan ruta común

Académicas, activistas, artistas, mujeres de la capital y el oriente cubano, del ámbito religioso...

Desde que las mujeres estan al Club Lions, se hacen más actividades

El Lions Club Layetano Host que cumple 50 años, lo celebra con un concierto...