La novel.la Dibuixos amagats, de l’editorial Stonberg, de la nostra companya de La Independent, Maria Àngels Viladot, és una història molt personal que recupera la memòria de l’acció política clandestina dels anys 70 a Barcelona. Es mou entre el món universitari de la ciutat de Barcelona i Mèxic, per mitjà de les experiències de dues amigues i el que passa quan una d’elles pateix violència de gènere.
“Malgrat que Dibuixos amagats és un relat de ficció al darrera hi ha les meves experiències de joventut en l’àmbit universitari del franquisme tardà a Barcelona, ens explica Maia Viladot -nom com la coneixen en el seu entorn- doctora en psicologia social, professora universitària, escriptora i activista feminista.
“Tant és així que puc dir que a mesura que anava escrivint la novel·la, la narració se’m va endur, em va transfigurar, fins que va arribar un moment en què ja no em vaig reconèixer. És a dir, que els personatges tenen vida pròpia i s’empipen si els manlleves aquest protagonisme. Vull transmetre que he escollit aquesta època de la nostra història no per un interès autobiogràfic sinó perquè crec que val la pena que sigui explicada i perquè em va semblar que podia aportar quelcom positiu a les persones que la llegeixen, a les que van viure aquella època i a mi mateixa”.
La novel.la emmarcada en uns fets històrics molt rellevants com l’execució de Puig Antich, ens crea complicitat, sobre tot a les persones que hem viscut aquesta època, i ens fa sentir com si formessin part de la historia que explica, que es mou entre l’ambient clandestí de la política a la Universitat Autònoma de Barcelona i la moguda progressista al voltant de locals mítics de la ciutat, com Bocaccio, Flash Flash, Zeleste i la Enagua. El seu relat és proper i emociona, i pot interessar a tothom, perquè aprofundeix en temes universals i sempre actuals com l’amistat, la violència de gènere i els traumes que condicionen les nostres vides.
Les relacions amb el seu entorn de les dues estudiants, la catalana i la filla d’exiliats catalans a Mèxic, gràcies a la narrativa lluminosa i propera que desplega Viladot, flueix d’una forma natural i ens revela com mentre una és conscient de les contradiccions internes del líders polítics del moment, l’altra s’enamora d’un d’ells í cau en una relació tòxica de maltractament. Tal com explica Carles Duarte en la seva crítica publicada al Diari de Girona, Viladot sap molt bé com desenvolupar la narració per crear expectativa i intriga, i anar descobrint angoixes degudes a traumes viscuts, en el marc de les ganes de canviar el món, la solidaritat de grup, l’idealisme i la il·lusió i la força de la joventut per superar i remuntar els contratemps i els esculls personals i socials […]”.
Cal destacar que l’autora,a més, ens capbussa en l’univers dels descendents de l’exili català a Mèxic, amb notòries desigualtats socials i una societat vulnerable als segrestos i assassinats amb motivacions lucratives. Així ho explica Duarte: “L’autora aconsegueix que en els fragments més dramàtics de la narració la prosa assoleixi la necessària intensitat expressiva perquè ressoni amb força en la nostra mirada, atrapats pel fil precís que hi teixeix. Lluny de la temptació de l’esquematisme simplificador, a Dibuixos amagats Viladot posa en relleu i denuncia l’ambició sense escrúpols i el masclisme opressiu que de vegades batega sota discursos i lideratges brillants”
En resum, Dibuixos amagats és un llibre molt recomanable. Cal destacar que Viladot ha tingut força èxit, tant en les últimes presentacions, com la de l’Ateneu Barcelonès, com en les signatures a la parada de l’editorial Stonberg durant la diada de Sant Jordi. Viladot, seguirà aquest mes amb les presentacions del seu llibre i el dilluns 29 el presenta a l’Aura de poesia i música de la Casa Golferichs (Gran Via de les Corts catalanes, 491) a les 18h.
El llibre es pot trobar a les llibreries i comprar-lo directament per telèfon (93 3175412) o al web de la llibreria de l’Editorial Stonberg. També té un preu molt assequible a Amazon.
Enllaços
* Comprar a Amazon
*A Editorial Stomberg:
* Presentació a l’Ateneu Barcelonès: