El film es podrà veure a TVE i TV3 el 2011
Sovint la ficció dóna a conèixer d’una manera popular personatges i fets històrics importants que fins al moment havien passat desapercebuts per al gran públic. Laura Mañá és la directora de la pel·lícula per a la televisió Clara Campoamor, la dona oblidada i explicava a La Independent el fet sorprenent que gran part de la ciutadania no conegués la figura de la sufragista espanyola. “Ja era hora de fer una pel·lícula sobre la dona que va canviar la història d’Espanya i és sorprenent que no s’hagi fet fins ara’”, va comentar.
Han hagut de passar 79 anys des que Clara Campoamor va convèncer els representants del poble de la necessitat d’aprovar el dret a vot de la dona, per a què TVE, Distinto Films i TV3 produïssin per a la petita pantalla una història que cal que tothom tingui present.
A la pregunta de La Independent sobre com ha pogut estar tan arraconada la història d’una dona i un dret tan importants, Laura Mañá ens reconeixia que Clara Campoamor és un referent polític en el món sencer i aquí no la coneix ningú. Isaías Lafuente, autor del llibre Clara Campoamor: la mujer olvidada, sempre diu que “si Campoamor hagués estat americana, a Hollywood ja haurien fet un munt de pel·lícules sobre la seva vida. Donar-li el seu lloc a la història crec que és una qüestió de justícia. Recuperar les nostres heroïnes és una manera de lluitar per les dones i la igualtat”.
Clara Campoamor, la dona oblidada és una tvmovie basada en el llibre del periodista Isaías Lafuente La mujer olvidada i està interpretada en els papers protagonistes per Elvira Mínguez (Clara Campoamor) i Mónica López (Victoria Kent). El guió, a càrrec de Yolanda Serrano i Rafa Russo, se centra en els dies posteriors a la proclamació de la II República i reprodueix les sessions del Congrés gràcies a les quals Campoamor va convèncer amb passió els diputats perquè aprovessin la llei que donaria el dret al vot a la dona espanyola. L’aprovació del sufragi universal a Espanya només va obtenir quatre vots de diferència. Convé recordar que les dones eren elegibles però no podien votar.
La pel·lícula també retrata l’altra gran dona política de l’època, Victoria Kent, qui es va oposar a la proposta de Campoamor al·legant que la dona vivia massa influenciada per l’Església i els poders fàctics de la dreta. Laura Mañá opina que “Victoria Kent era més estratega. Creia i defensava els drets de les dones però no estava disposada a arriscar la República. Campoamor, per la seva banda, tenia una altra postura: la llibertat i el dret d’escollir per damunt de tot, encara que els resultats poguessin jugar contra el seu partit”. A banda d’aquestes dues figures cabdals de la política espanyola de l’època, el film també reflecteix la situació social en la qual vivien les dones en aquell moment.
El rodatge de Clara Campoamor, la dona oblidada ha estat realitzat íntegrament a Barcelona i rodalies (Molins de Rei, Sabadell, Manresa, etc). Les sessions de l’hemicicle que reprodueix la pel·lícula s’han rodat al Parlament de Catalunya i només la seqüència en què Clara Campoamor i Victoria Kent accedeixen per primer cop com a diputades al Congrés dels diputats es va rodar a les escales del Congrés de Madrid l’1 de desembre, la data històrica de l’obtenció del dret.
Està previst que el telefilm s’estreni el 2011 en compliment del 80è aniversari de la consecució del dret de la dona a votar. Tot i que es parla de diferents dates com ara el 8 de març o el mateix 1 de desembre, encara no és segura la data d’emissió definitiva. Això sí, primer la programarà TVE i més tard ho farà TV3.