lunes 22 abril 2024

lunes 22 abril 2024

foto 4x4 8. jpg

Catalunya: Salut ha presentat el nou Protocol d’atenció i acompanyament al naixement / La Independent / Notícies gènere

La consellera de Salut, Alba Vergés, va presentar el 7 de febrer el nou Protocol d’atenció i acompanyament al naixement a Catalunya basat en el respecte a les decisions de la dona gestant, en la protecció tant de la seva salut com la del nadó i en la desmedicalització de tot el procés. 

 

 

 

El Protocol s’ha elaborat d’acord a les recomanaci­ons de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i amb l’objectiu que per a les dones i les seves famílies el part sigui una experiència positiva.

Ha estat coordinat per la Sub-direcció General de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i hi ha col·laborat: l’Associació Catalana de Llevadores, la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, i la Societat Catalana de Pediatria. Ha comptat també amb la participació de l’Institut Català de les Dones.

S’ hi ha incorporat la perspectiva de gènere per garantir el dret de les persones LGTBI a rebre una atenció sanitària i a gaudir dels serveis de salut en condicions objectives d’igualtat, d’acord amb el que estableix la Llei 11/2014 de Catalunya.

Entre els aspectes innovadors es farà un test per detectar de forma precoç la depressió postpart i prevenció de la síndrome de l’infant sacsejat.

El Protocol, estructurat en tres capítols (prepart, part i puerperi) recull deu punts: Garantir la igualtat de drets al marge de l’orientació sexual o la identitat de gènere; Respectar les voluntats de la dona expressades al Pla de naixement; Sol·licitar el consentiment informat de la dona abans de cada prova o procediment; Disminuir el percentatge i la variabilitat de la cesària; Fer la primera visita postpart a domicili, com a primera opció; Detectar precoçment la depressió postpart; Protegir les mares víctimes de violència masclista; Detectar l’exposició al fum ambiental del tabac; Prevenir la síndrome de l’infant sacsejat; I avaluar el risc d’augment de la bilirubina en sang dels nadons i fer la prova de cribratge de cardiopaties congènites crítiques.

Durant l’acte de presentació la Consellera de Salut també es mostrà preocupada per la baixada de la natalitat d’un 28,5% en 10 anys i també per l’edat del primer fill i l’edat mitjana que les dones tenen fills a Catalunya i apostà per: ” Fer polítiques a tots nivells perquè les dones puguin tenir els fills abans, més d’acord amb l’edat biològica i que aquesta edat biològica i aquesta edat social puguin lligar molt bé. Hem de ser conscients que és una cosa molt positiva per un país tenir els fills abans i donar les condicions perquè això pugui ser normalitzat”.

 

Salut perinatal.Infografia

Salut perinatal a Catalunya el 2018. Font: Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). 

*Dades IDESCAT, 2018

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Laura Freijoo a la Sala 5 monos / La Independent / Notícies gènere

Laura Freijo I’m sure cartel slqeb 2013   A partir del 8 de gener i...

Barcelona: Projecte Formació en dades Obertes, per a dones professionals d’àmbits socials

“Es una formació de 14 setmanes dirigida a tots tipus de professionals, però del que...

Cataluña:25 aniversario del lnstituto Catalàn de las Mujeres / La Independent / Noticias Género

  En 1989, con el objetivo de promover la igualdad de derechos y la no...