Per Raquel Zapata Gonzáez. AmecoPress
Aquesta empresa va acomiadar a una de les seves treballadores després afiliar-se a un sindicat de cambreres de pis, i ha de ser admesa en el seu treball habitual. Les Kellys o cambreres de pis, que porten organitzant-se i lluitant pels seus drets des de 2016, han sumat una altra victòria.
L’organització ha guanyat el judici contra el Gran Hotel Central de Barcelona, que havia acomiadat una de les seves treballadores per afiliar-se a l’sindicat “Les Kellys Catalunya” a el conèixer la notícia que es volia externalitzar la plantilla. Ara, el Tribunal Laboral, ha declarat nul l’acomiadament d’aquesta dona, la qual portava treballant 10 anys per a aquesta empresa, i l’hotel haurà de readmetre-la.
El dimecres 3 de juny la Plaça Ramon Berenguer, situada davant del Grand Hotel Central, ha comptat amb la presència de les cambreres de pis, que han convocat una roda de premsa amb motiu d’anunciar una nova fita. Així s’ha conegut la notícia que una cambrera que va ser acomiadada el 2018 després de sindicar-se ha de ser readmesa en el seu treball habitual. La denunciant, que en un primer moment va portar a judici l’hotel amb una altra companya que a la fi no va continuar amb la seva denúncia a l’anar-se’n del país, ha arribat fins el final.
Míriam, portaveu de l’organització de Barcelona, explica a AmecoPress que la sentència conclou que l’acomiadament de la cambrera per part de l’hotel de luxe va ser nul “per vulneració de dret fonamental a la llibertat sindical”. “La sentència ens sembla favorable, creiem que s’ha fet justícia, que és l’únic que volem”, comenta.
Encara que això suposa un pas cap a endavant, Miriam explica que avui els han suspès un judici d’una companya, Fatima, la qual va ser acomiadada per patir un accident laboral dins el marc de sessió il·legal. “Nosaltres vam preguntar, què passa amb la nostra companya que es troba en atur i té la custòdia dels seus dos fills als quals no els pot donar de menjar”, diu la portaveu, que conclou que no poden permetre suspensions perquè “se’ls hi en va la vida en els procediments” i les seves necessitats són urgents.
L’externalització suposa un greu problema per a aquest col·lectiu, ja que les situa en una situació de vulnerabilitat laboral i de precarietat. Des del seu inici com a organització han reivindicat que el seu treball és fonamental per al funcionament dels hotels i que, per tant, no es pot externalitzar i que aquest depengui d’altres empreses, amb les quals fins i tot perden el dret sindical al no pertànyer a la plantilla de l’hotel sinó a la d’una empresa externa de multiserveis. “L’externalització és una de les nostres pitjors xacres, per acabar amb ella s’ha d’aprovar la Llei Kelly. No podem seguir subcontractades i en frau de llei”, determina la portaveu.
D’aquesta reivindicació constant va néixer la Llei Kelly, encara sense aprovar, però plantejada al govern, mitjançant la qual les cambreres de pis demanen que es prohibeixi l’externalització. Aquesta mesura, no afectaria únicament al seu sector, sinó a tots aquells que externalitzen part de la feina que es considera essencial i estructural dins de l’empresa. Això suposa una fita pel que fa a drets sindicals i una millora en el salari i les condicions de treball.
Foto: Arxiu AmecoPress / Foto presa de Facebook “Les Kellys Barcelona“; Fotografia 1) Les Kellys a la roda de premsa de l’dia 3 de juny de 2020 davant a l’Grand Hotel Central