Es tracta de la primera de les jornades que la Generalitat de Catalunya organitza per tractar els 6 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 que s’analitzaran el mes de juliol vinent al Fòrum Polític d’Alt Nivell de Nacions Unides a Nova York.
La titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa va inaugurar la jornada “Erradicar la pobresa al món i en totes les seves formes”, que s’emmarca en el cicle de jornades del procés d’elaboració del Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030 que la Generalitat ha organitzat per analitzar els reptes i compromisos de Catalunya en relació als 6 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquests 6 ODS s’analitzaran el juliol al Fòrum Polític d’Alt Nivell de Nacions Unides a Nova York.
En la primera Jornada d’aquest cicle (impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), la Direcció General d’Afers Multilaterals i Europeus i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament), Bassa va destacar: “la significació que adquireix el Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030, en un moment en què Catalunya aborda una doble transició: la transició nacional cap a un nou estat, amb plena capacitat per decidir i gestionar el present i el futur de la seva població i la transició cap a un país sostenible”. Sobre el compromís del Govern per a l’assoliment d’aquesta Agenda 2030, la Consellera va afirmar que cal tenir les eines per poder disposar de tots els recursos disponibles, econòmics i competencials.
Pel que fa a l’índex de pobresa a Catalunya, que assenyalen la feminització de la pobresa i la situació greu que estant patint les dones soles i les families monoparentals, la consellera va remarcar: “malgrat que algunes xifres mostren una millora de la situació, hem de seguir treballant per identificar i combatre les cares, noves i velles, de la pobresa. I sobretot cal que la recuperació que veiem en les dades macroeconòmiques arribi també a les famílies”.
La consellera va insistir en la importància de desplegar la Llei 12/2007 de Serveis Socials i apostà per passar de mesures pal·liatives a polítiques socials transformadores “per permetre a les persones en situació de vulnerabilitat tenir les eines per a construir el seu projecte de vida”.
També va fer una referència a les negociacions per a la Renda Garantida de Ciutadania, com a “una oportunitat per a lluitar contra la pobresa a partir dels drets i que ens permetrà assegurar els mínims de les persones que es trobin en situació de risc o exclusió social, a desenvolupar el seu apoderament i promoció cap al món laboral”.
En la Primera jornada sobre el primer objectiu de l’Agenda 2030 “Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes”, a banda de la Consellera Bassa, hi intervingueren: Mario Negre, investigador de l’Institut Alemany de desenvolupament i consulta al Grup de Recerca del Banc Mundial; Àngel Belzunegui, director de la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili; Arnau Queralt, director del CADS; i Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies; Mercè Darnell, adjunta a l’Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona; Teresa Crespo, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social; i Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector Social.
La cloenda fou a càrrec d’Isidre Sala, director general d’Afers Multilaterals i Europeus del Departament d’Afers Exteriors.
*L’Agenda 2030 va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 amb l’objectiu d’estimular l’acció en les 5 esferes d’importància crítica per a la humanitat i el planeta: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i l’accés a la justícia. Conté 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. A banda de l’erradicació de la pobresa, aquestes fites van associades a àmbits com la seguretat alimentària, la salut, el consum i la producció sostenibles, el creixement, l’ocupació, les infraestructures, la gestió sostenible dels recursos naturals, els oceans, el canvi climàtic, i també la igualtat de gènere, la pau, la inclusió social, l’accés a la justícia, les institucions responsables, i una mobilitat segura, sostenible i saludable.