martes 28 mayo 2024

martes 28 mayo 2024

Carme Sansa recorda a Maria Aurèlia Capmany

No hay traducción disponible

 MAC RS

 

L’actriu Carme Sansa i l’actor Jaume Mallofré, que l’acompanya a l’acordió, presenten l’espectacle “Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany”. Una obra itinerant per tot Catalunya l’any que se celebra el centenari del naixement de l’escriptora. És de petit format i recull textos i cançons de la polièdrica autora.

 

 

MAC RS.1  MAC RS.2  MAC RS.3

 

 Maria Aurelia Capmany i Farnés (Barcelona, 3 d’agost de 1918 – 2 d’octubre de 1991) fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques, ja que a més de la narrativa es dedicà a la traducció, i cultivà el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris. També fou actriu i política.

Els textos mostren totes les facetes de la seva autora i l’actriu Carme Sansa els apropa al públic amb la seva força interpretativa tant quan els llegeix, com quan recita o canta i llavors la presència de l’escriptora resona per tota la sala. Es tracta de paràgrafs d’assaigs, narracions breus i contes – molts d’ells irònics i sorneguers-  però que sens dubte fan pensar (aquesta era la voluntat de l’autora) i prendre consciència que la realitat actual no està gaire allunyada de la que visqué Maria Aurèlia.

A destacar també la perfecta sincronització de l’actor Jaume Mallofré, que a banda de recolzar gestualment i sobretot visualment en tot moment a l’actriu, toca l’acordió en totes les cançons i n’interpreta una en un duet amb Carme Sansa que té molt d’impacte. Algunes lletres estan cantades amb la música de melodies populars i en altres casos es tracta de partitures originals de Josep. M. Martí i Antoni Parera Fons.

Els textos de l’espectacle Carme  Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany” són en forma de cançó:

Cançó de la dona emancipada (tonada popular); Cançó del que no vol anar a la guerra (música Josep Maria Martí); Cançó de si no saps ser feliç (música Josep Maria Martí).

De l’espectacle Varietats II o la cultura de la Coca-cola(1970) representat a la Cova del Drac i dirigit per Josep Antòn Codina del Grup CA’BARRET:  Viola del violer (música d’Antoni Parera Fons, inclosa en el disc Dones, flors i violes de 1980).

De l’espectacle Varietats IV o cadascú el que és seu i robar el que es pugui:  Monòleg L’assassina de l’àngel de la llar.

Del llibre Cartes impertinents (1971): D‘una obrera a una senyora que es dedica a fer conferències parlant de l’emancipació de la dona.

I diversos fragments: Del llibre d’assaig Pedra de toc (1970) de Decència i silenci; De Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya (1971) de Maria Aurèlia Capmany i Xavier Romeu; Del Pregó de Santa Tecla que va fer l’any 1979 per la Festa Major de Tarragona; i de l’Auca de Maria Aurèlia Capmany de Magí Sunyer, amb la música popular de “La gata i el belitre”.

  

MAC RS.4  MAC RS.5

Actuació al Centre Cívic Casa Golferichs

 

L’audiència d’una sala plena a la Casa Golferichs el 2 d’octubre ( just aquest dia feia 27 anys que moria l’escriptora), celebrà amb forts aplaudiments aquesta hora i quart de narració, cançó, lletania, cartes, auca, pregó…omplerta de nostàlgia, memòria i crítica de l’espectacle homenatge “Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany”.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Montse Fernandez Garrido

“La Revuelta de las Mujeres”

OPINIÓN Se ha publicado el segundo libro del periodista y guionista televisivo Toni Alvaro...

Internacional: “Amores”, un nuevo capítulo de Mujeres al Sur / La Independent / Notícies gènere

La nueva edición del poscado de Mujeres al Sur lleva por título Amores, un...

Sara 1

*Campaña Defensoras somos Todas

OPINIÓN Hace algunos años escribía que me era imposible pensar en una persona amada...