sábado 04 enero 2025

sábado 04 enero 2025

“Desitgem una democràcia de qualitat” diu Carme Valls, un cop dissolt CpC

carme_publico

 

Carme Valls-Llobet és metgessa endocrinòloga, i fins l’any 2011 ha estat presidenta del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS). Actualment te el càrrec de vicepresidenta de l’entitat. Va ser  diputada al Parlament de Catalunya pel Grup Socialistes-Ciutadans pel Canvi (CpC) entre als anys 1999 i 2006.

CpC és una associació cívico-política constituïda des de l’acord de diferents plataformes de la societat civil, compta amb una ciutadania activa, amb convicció, passió i il•lusió que durant la seva permanència ha funcionat de forma assembleària i territorial. No son professionals de la política, es defineixen com ciutadans i ciutadanes de diferents professions i estaments socials compromesos socialment i, en el moment de la fundació, moguts, molt especialment per liderar el canvi a Catalunya amb Pasqual Maragall al front del projecte polític.

 

 

Desprès de més de 12 anys consecutius de presència política, CpC, ha decidit la dissolució de la organització?

Doncs si  perquè els seus objectius, que van ser portar a Pasqual Maragall a la Presidència de la Generalitat  es van acomplir en el seu moment i perquè canviar les formes de fer política i democratitzar la vida ciutadana i dels partits es una tasca molt llarga que, segurament, necessitarà formules organitzatives diferents. La paraula canvi ha estat utilitzada més que per fer propostes, per la gent que tant sols vol un canvi de poder, i a Catalunya un grup que esta inscrit a Castella, i defensa interessos no estrictament ciutadans, fa servir de forma sectària la paraula ciutadans. Per tant ni pel nom, ni per la forma organitzativa podíem continuar igual. Encara que la majoria de socis actuals comparteix la idea que hem de millorar la qualitat de la nostra democràcia i acabar amb tota forma d’exclusió.

CpC sempre ha proposat un estil participatiu de govern, un sistema assembleari amb una gran preocupació per informar , comunicar adequadament i identificar els valors  i transmetre’ls . Això diries que, específicament,  és fer política des d’una perspectiva de gènere ?

CpC ha apostat sempre per una Democràcia deliberativa de qualitat i ho ha intentat de moltes maneres, sense exclusions i donant la veu a tots els socis i sòcies. Espontàniament la paritat en les intervencions va ser real, i les dones varen ser votades per diversos càrrecs inclosa la Presidència.La perspectiva de gènere ha estat que mai hem estat invisibles com a dones i hem pogut participar a tots els nivells de l’organització.

Sabem que és molt difícil canviar l’estil tradicional  de fer política, entenem que cal molta paciència i molt temps, les dones tenen més recursos i estratègies per incidir en el canvi, per arribar a consens ?

Les dones son molt bones mediadores, i crec que per estar molt arrelades a la vida i sovint, amb pocs recursos i poders, els saben rendabilitzar molt be. Tenen una gran pràctica de la quotidianitat.  Les dones, generalment, són molt amants de la radicalitat democràtica.

Per suposat, entenem que  no cal ser dona per proposar governar des d’aquesta perspectiva, però les dones de CpC han marcat aquesta tendència ? Teníeu un espai  específic dins la organització ?

A CpC teníem una plataforma específica de dones, que intentava fer també un trebal tranversal de gènere a totes les plataformes territorials i sectorials.

Es pot pensar en  brots de continuïtat organitzada de l’estil de fer política que CpC ha marcat i consolidat durant tots aquest anys ?

Crec que en el futur la ciutadania, de molt diverses maneres, anirà exercint la democràcia del•liberativa, ja que moltes decisions col•lectives que haurem de prendre en el futur, s’hauran de prendre desprès d’un debat aprofundit i seré i sense excloure a ningú. Ha estat emocionant escoltar els debats a les places i a les àgores del Moviment d’Indignats, que ara té el gran repte de fer confluir la seva indignació amb Propostes de futur. Els 12 anys de CpC han estat un seguit de debats per fer-ne propostes polítiques més o menys creatives. Els 100 Canvis pel Canvi i les campanyes que hem fet, així ho demostren. Ara la majoria del socis i sòcies continuarem treballant a les bases. Colze a colze amb tots els ciutadans i ciutadanes que estan tips i tipes de la corrupció i que desitgen una democràcia de qualitat.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Barcelona – Internacional: 11 i 12 d’octubre: Jornades “La borsa o la vida: Transnacionals i Feminismes” / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible Des de la Campanya No als Tractats de Comerç i Inversió...

La Mercè y el BAM: una fiesta músical con mucha testosterona

A partir del viernes 21 y hasta el lunes 24 de septiembre, El ayuntamiento de...

Cinc anys d’InOutRadio

Pionera de la ràdio online, InOutRadio compleix 5 anys i busca finançament a través de...