sábado 12 octubre 2024

sábado 12 octubre 2024

Compartir

28 de maig: Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones

Segons l’OMS, tot i que les dones tenen major esperança de vida que els homes en la majoria dels països, hi ha una sèrie de factors sanitaris i socioculturals que impedeixen que les dones i nenes es beneficiïn de serveis de salut de qualitat i assoleixin el màxim nivell possible de salut.

Segons l’informe de salut a Catalunya, les dones catalanes tenen comportaments més saludables que els homes però acumulen més problemes crònics i discapacitats al llarg de la seva vida.

Són molts els ajuntaments catalans i associacions com ara CAPS , la Xarxa de Dones per la Salut i Ca la Dona que celebren diverses activitats al voltant d’aquest dia.

 

Cada 28 de maig es commemora amb movilitzacions i demandes arreu del món el  Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones que té el seu inici en el V Encuentro Internacional de Mujer y Salud a San José, Costa Rica, el maig de 1987, on es va fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut. La Red de Salud de Mujeres Latinoamenricanas y del Caribe (RSMLAC) i la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius, RMMDR, van coordinar per primera vegada el 1988 la Campanya per a la Prevenció de la Morbimortalidad Materna. El seu principal objectiu era denunciar les altes taxes de morbiditat i mortalitat maternes existents especialment en els països menys desenvolupats per causes majorment prevenibles, i exigir dels governs polítiques i legislacions adequades per a enfrontar aquesta realitat. Posteriorment les activitats van incloure propostes i instàncies d’interlocució amb sectors professionals, acadèmics, i tre balladores del sector salut. 

Segons l’OMS, tot i que les dones tenen major esperança de vida que els homes en la majoria dels països, hi ha una sèrie de factors sanitaris i socioculturals que impedeixen que les dones i nenes es beneficiïn de serveis de salut de qualitat i assoleixin el màxim nivell possible de salut, que són: les desigualtats en les relacions de poder entre homes i dones; les normes socials que redueixen les possibilitats de rebre educació i trobar oportunitats d’ocupació; l’atenció exclusiva a les funcions reproductores de la dona, i el patiment potencial o real de violència física, sexual i emocional.
 
La pobresa és un important obstacle a l’obtenció de bons resultats sanitaris en ambdós sexes, però tendeix a constituir una càrrega més pesada per a les dones i nenes a causa, per exemple, a les pràctiques alimentàries (malnutrició) i a l’ús a la cuina de combustibles que poden causar pneumopatia obstructiva crònica.

La discriminació sexual genera molts perills per a la salut de les dones, com ara la violència física i sexual, les infeccions de transmissió sexual, el VIH / SIDA, el paludisme o la pneumopatia obstructiva crònica. El consum de tabac representa una amenaça cada vegada més important per a la salut de la dona, i les taxes de mortalitat durant l’embaràs i el part segueixen sent elevades en els països en desenvolupament.

L’OMS destaca 10 àrees fonamentals que tenen greus conseqüències per a la salut de la dona en un document anomenat 10 dades sobre la salut de la dona

 Pla de salut de Catalunya a l’horitzó 2010

Les dones a Catalunya tenen comportaments més saludables que els homes. Les dones acumulen més problemes crònics i discapacitats al llarg de la seva vida.

El Pla de Salut de Catalunya a l’horitzo 2010. Informe de salut a Catalunya. Avaluació dels objectius de salut, avalua els objectius de salut i dedica un dels seus capítols a l’anàlisi de les diferències i les desigualtats, i ho fa amb indicadors des de les perspectives del gènere, el territori i la classe social. També se’n desprenen les dades sobre les dones com a usuàries dels serveis sanitaris, com a professionals d’aquests serveis i com a subjectes protagonistes o no dels estudis i la recerca.

La salut de les dones es veu afectada per les constants transformacions del seu rol familiar i social. En general, hi ha una millor percepció de l’estat de salut en les dones que treballen fora de casa que en les que es dediquen exclusivament al treball domèstic. La vida laboral pot proporcionar a la dona més satisfaccions personals, relacions socials pròpies i independència econòmica, que possibilita una situació d’igualtat amb la parella. No obstant això, quan es tracta d’un treball poc qualificat i no gratificant, la sobrecàrrega que suposa la doble jornada de treball pot afectar negativament la seva salut. En la família, continua éssent la major responsable del manteniment de la salut de la seva membresia, ha de tenir cura dels fills, de les persones malaltes i de la gent gran.

D’aquesta enquesta es desprèn que les dones tenen a totes les edats una percepció  del seu  de l’estat de salut pitjor i més malalties cròniques, discapacitats i problemes de salut mental que els homes. Les dones, a Catalunya, tenen comportaments més saludables i fan més ús dels serveis sanitaris que els homes. Visiten més els professionals sanitaris (medicina general i especialistes) i consumeixen més medicaments, els homes ingressen més als hospitals. Preoucupa l’augment del tabaquisme i del consum d’alcohol que s’està observant en les dones joves.  Hi ha un tipus de mlalties que afecten pricipalment les dones: la violència de gènere, l’anorèxia i la bulímia, l’obesitat, els embarassos no desitjats -en adolescents i joves-, l’estrès que comporta conciliar la vida familiar i laboral, i -com a conseqüència, en part, de la seva longevitat més alta- malalties com l’osteoporosi i l’Alzheimer. 

Pel que fa a les diferències en la utilització dels serveis sanitaris ( les dones manifesten una proporció més elevada d’estar satisfetes amb els serveis assistencials utilitzats) a banda de la major utilització dels serveis i del major consum de medicaments, s’ha detectat que les lesions accidentals, en les dones són més freqüents en les edats més avançades i que els homes ingressen més als hospitals.

La dona, en l’àmbit professional, malgrat la seva incorporació massiva en totes les professions sanitàries,  ha estat situada fins fa ben poc en els trams inferiors de l’escala laboral del sistema  fet que li ha donat poca capacitat d’intervenció en la presa de decisions en política sanitària i en la gestió dels serveis. I en canvi les persones usuàries de la salut les valoren molt positivament, per la seva capacitat d’empatia més gran i l’habilitat per tractar els aspectes emocionals.

En l’àmbit de la salut, els estudis i les investigacions científiques, cal tenir en compte que fins no fa gaire temps, s’acostumaven a fer en la població masculina. Actualment, l’evolució del coneixement de les diferències entre sexes, en la manifestació de les malalties i la resposta als medicaments, està modificant l’atenció assistencial.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Barcelona: Workshop Cossos, emocions i feminisme / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible Com afronten les metodologies feministes l’estudi de les emocions i els...

monitoreo medios

Género y cooperación: En portadas si hay más fotos, más hombres

En los últimos meses La Independent realiza un monitoreo de portadas de cuatro diarios...

Catalunya: Sóc lesbiana, sóc visible / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible El nou grup de lesbianes feministes Bollos en Teoria van fer...