martes 10 septiembre 2024

martes 10 septiembre 2024

Compartir

20N. Igualtat en el programa de CIU

OPINIÓ

La diputada Merçè Pigem és coneguda entre les dones per la seva visió feminista de la política, i un cop més en la trobada del passat dia 14 de novembre ens ho mostrà. Seria més fàcil per les dones de Catalunya si polítiques com Merçè Pigem prengueren força en el seu partit.

És comú sentir parlar de la feminització de la pobresa en el món, però la diputada de convergència va parlar de la feminització de la pobresa a Catalunya, i de com aquesta afecta en major mesura a les dones d’edat avançada. Reclamà en conseqüència una reforma de les pensions contributives, tot denunciant la poca vàlua que hi ha en la nostra societat del treball de cura.

Exposà la necessitat de perseguir les pràctiques de discriminació contra les dones, de realitzar actuacions dirigides a les dones amb discapacitat, per tal d’impulsar la seva participació i visibilitat en àmbit públic, així com afavorir l’accés a l’ocupació, a la formació i a la conciliació de la vida familiar, laboral i personal. Impulsar la llei de la igualtat efectiva de les dones i homes de 2007, i promoure l’accés de les dones en els espais del poder empresarial. Cal només mirar les empreses del IBEX35, on les dones no tenen quasi cap càrrec d’alta responsabilitat. En canvi si comparem la proporció de dones a les facultats no és coincident en la presencia de les dones en els espais públics.

El discurs de la diputada fou pròxim, coneixedora de la realitat de les dones a Catalunya. Especial atenció a la violència de gènere, que segurament és una de les expressions màximes de la desigualtat. Mesures com l’enfortiment de l’autoestima, més mesures de protecció, més informació, més acompanyament. Va relacionar la prostitució com una forma més de violència de gènere.

De la seva intervenció voldria també destacar la referencia a la maternitat, com aquesta dificulta o paralitza la carrera professional de la dona. És una realitat, és una conseqüència més, del poder que exerciten els homes en la nostra societat, i per tant cal posar-hi fre.

I si sovint els i les polítiques no ens parlen dels tractats i convenis internacionals, cal ara dir que aquest cop sí. El programa de CIU diu que s’ha d’impulsar el compromís d’utilitzar la influencia que té Espanya sobre països per tal de promoure la ratificació sense reserves de la Convenció per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona i el seu Protocol Opcional (CEDAW), per part de tots els estat que encara no ho hagin fet.

Què va mancar? Al meu entendre, la transversalització de les polítiques de gènere, i fer una especial referencia a l’educació. La igualtat ha de ser part del projecte educatiu del nostre país. Des d’aquestes ratlles animo i encoratjo a la diputada Merçè Pigem a seguir treballant per una Catalunya més igualitària i si pot, per un món mes just per les dones.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

México: Presentación de la publicación “Dignas. Voces de defensoras de DH en México”

Brigadas Internacionales de Paz (PBI por sus siglas en inglés) presentó la publicación “Dignas. Voces...

Maria Àngels Viladot

Los estúpidos morales y el asesinato de mujeres

En los dos meses que llevamos de año, 13 mujeres han muerto a manos...

Barcelona: Comença la gira de L’ensamble Liberarte per Catalunya / La Independent / Notícies Gènere

l’Ensamble LiberArte comença la seva gira per Catalunya compresa des del 3 de maig,...