Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Compartir

Xile: Intel·lectuals franceses rememoren història

Santiago de Xile, novembre (SEMLac 14-19 novembre) .- La feminista francesa Julia Kristeva va ser la protagonista d’unes converses entre dones intel·lectuals franceses i públic xilè, que es va dur a terme el dilluns 7 de novembre al lloc de memòria Villa Grimaldi, antic centre de tortura, desaparició i extermini durant la dictadura d’Augusto Pinochet.

Kristeva és una de les intel·lectuals i feministes més influents de França des de la dècada del seixanta. Actualment ensenya Semiologia a la State University de Nova York ia la Universitat París VII “Denis Diderot”.

La visita del grup d’intel·lectuals gales va tenir per objectiu conèixer el lloc de memòria recuperat per supervivents de la dictadura que avui s’ha convertit en el Parc per la pau Villa Grimaldi, i és un record concret dels anys de terror d’Estat, però també de la resistència i desitjos de viure dels i les supervivents.

“Em va impactar la coexistència de la bellesa de la natura que hi havia aquí juntament amb la barbàrie de l’ésser humà. És molt xocant i imperdonable”, va assenyalar Kristeva, després de recórrer el lloc. Va afegir que estava molt impactada per la notòria participació femenina en la reconstrucció del lloc, el que posa a les dones en un lloc preponderant de la memòria i els drets humans.

Kristeva també va indicar que a França hi ha molta empatia amb les mobilitzacions de la joventut xilena per l’educació, i indicà que “els combats impliquen dolor, però això no significa que no continuïn”.

A Kristeva la va acompanyar una delegació d’intel·lectuals franceses integrada per Yvette Roudy, exdiputada del Parlament Europeu i exministra de la Dona durant el govern de François Miterrand, Caroline de Haas, exsecretària general de l’associació Union Nationale des Étudiants de France, de 2006 a 2009 , i Maite Albagly, experta en gènere per la Comissió Europea i la FAO. També integraven el grup Nicole Renault, cientista política i exdirectora adjunta a l’Assemblea Nacional de França, i Michèle Sarde, escriptora i professora Emèrita de la Universitat de Georgetown. Totes elles van expressar la seva emoció en visitar Vila Grimaldi i dialogar amb el públic principalment femení.

Michèle Sarde va assenyalar que li impactava la transformació del lloc de tortura en un lloc de pau, mentre Yvette Roudy va recordar la seva vivència del nazisme a Europa: “Em vaig tornar a trobar amb la paraula barbàrie”, ha indicat.

Caroline de Haas va recalcar el doble patiment al qual van estar exposades les dones violentades en els seus drets humans durant la dictadura, i va parlar sobre la seva participació en l’última marxa per l’educació gratuïta, pública i de qualitat, conflicte que ja dura més de sis mesos. “El govern tindrà molts problemes en aturar aquest moviment”, ha assenyalat.

Maite Albagly és una xilena que va ser torturada durant la dictadura, ha fet la seva vida professional a França i es va mostrar especialment emocionada amb la seva visita a la “Villa” i al país, mentre que Nicole Renault va indicar estar molt sorpresa i va rememorar el nazisme i l’experiència de Cambodja .

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Suport en línia a víctimes de violència masclista

  Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra lles Dones,...

Girona: Comunicat Cap a la Vaga Feminista 8M

       

...

Filòsofes, advocades i lletges

    OPINIÓ El 14 de maig va tenir lloc l’accidentada —dit suaument, més aviat...