Nomenar la dotzena Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib 30 anys de Feminisme Llatinoamericà i del Carib: deslligar, despullar i reprendre és la proposta de donar una mirada al camí recorregut per tal de deslligar els nusos que hem anat amarrant,reprendre els debats i diàlegs tancats…
despullant els cossos, les consciències i les apostes polítiques per una vida digna, lliure i autònoma per a les dones; exercici polític que, esperem, ens permetrà pensar juntes sobre l’horitzó de les lluites feministes a la regió.
La Trobada, que té lloc del 23 al 26 de novembre,torna a Colòmbia després de tres dècades i creiem com a comitè organitzador que és una gran oportunitat per fer un balanç, aprofitar la immensa capacitat reflexiva del moviment feminista i traçar juntes camins que ens permetin seguir endavant.
De nou apel·lem a paraules conegudes que ens han inspirat en altres moments per actuar juntes: deslligar, despullar i reprendre. Les tres suggereixen nusos, xarxes, embolics i nous començaments. Per això, volem establir el sentit que li hem donat i que guiarà política, metodològica i estratègicament el desenvolupament d’aquesta Trobada.
Deslligar i despullar tenen alguna cosa en comú i és que ambdues estratègies ens serveixen per animar la discussió de la memòria. El prefix “des” ens porta a la negació o la inversió del significat de les coses, ens indica el que hem de buscar i reprendre per re-significar. I a reprendre, el prefix “re” ens pot donar les pistes per tornar a carregar, tornar a fluir en les nostres apostes com feministes. Els dos primers elements són per generar la reflexió a partir del passat i fer un balanç i l’últim és per pensar i construir sobre el futur.
La comissió organitzadora de la dotzena Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib està integrada per dones que des de les múltiples identitats, interessos, desitjos, capacitats i diversitats estem compromeses en preparar una vegada més a Colòmbia la realització d’aquest espai de trobada, debat i acció feminista en Amèrica Llatina.
Som dones d’edat mitjana, joves, velles, de diferents generacions i amb diverses experiències i impressions biogràfiques en la tasca feminista.
Som mestisses, d’origen ancestral afro i indígena, tenim barreja d’influències culturals, ideològiques i polítiques, som de classe mitjana o estrats baixos, tenim relacions eròtic-afectives amb dones o amb homes socialment construïts, mares, no mares, lesbianes, heterosexuals, bisexuals, sense gènere, però que en tot cas qüestionem la heteronormativitat obligatòria que tanca els cossos i el desig. Habitem diferents territoris del continent, SOM LLATINOAMERICANES I DEL CARIB.
Militants des de fa 30 anys, des de fa 10, des de fa 5 anys, des de fa poc, feministes independents i autònomes de tota una vida. Tenim diferents professions, expertesa i experiències, som treballadores, sociòlogues, mèdiques, antropòlogues, publicistes, enginyeres, ratolins de biblioteca, infermeres, arquitectes, advocades, historiadores, dones no professionals, som acadèmiques, professores, artistes. Dones que treballem, anem a l’oficina, anem a la fàbrica, ballem, cantem, estudiem, escrivim, reflexionem críticament i incidim perquè les societats en què vivim es transformin. Dones que participem en conferències internacionals o que ens neguem a fer-ho, que participem de les institucions i les ONG i que no ho fem, i que també formem part de concertacions nacionals.
Som activistes, fundadores o integrants de xarxes regionals de salut, d’hàbitat, d’educació, de drets sexuals i de drets reproductius, entre altres. Així mateix hem impulsat campanyes sobre violència, participació política, avortament, drets sexuals, contra els fonamentalismes, per les dones migrants i moltes altres.
Algunes participem en la preparació de la primera Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib, assistim a altres i per a diverses aquest serà la primera trobada. SOM FEMINISTES.
El nostre compromís és orientar el procés de debat polític que ens portarà a una Trobada commemorativa com aquesta, buscar els mecanismes per fer-ho, definir els llocs per trobar-nos, pensar en què menjarem, on ens trobarem, com estarà la ciutat que va a rebre…Volem propiciar una dotzena trobada que ens permeti deslligar, despullar i reprendre la nostra feina feminista en el marc de la celebració de les dotze trobades feministes llatinoamericans i del Carib, realitzades en trenta anys.
Per al desenvolupament de la XII Trobada s’ha establert la conformació de comissions de treball com a mecanisme de funcionament i d’organització. La participació en les comissions és voluntària i reflecteix el nostre compromís amb la realització de la Trobada. Les participants, que venim de diferents ciutats del país i de la regió, ens reunim periòdicament, de manera presencial o virtual, per discutir diferents aspectes al voltant de la dotzena Trobada.
Seguiment de la 12 Trobada Feminista Llatinoamericana i del Càrib per la Red Nosotras Radio que retransmet en directea a Radio Internacional feminista des de Colombia
Dijous 24 i Divendres 25 de novembre a Viu de 2pm a 4 pm hora de Colòmbia / 16.00 a 18.00 hores Argentina / 20.00 a 22.00 hores Espanya.
Dissabte 26 de novembre, En Viu: Plenària Final i Cloenda de la Trobada Feminista. Horari a confirmar.
Informa’t per facebook:www.facebook.com/rednosotras ó www.facebook.com/
Escolta per http://www.
URL: http://tesla.todoexitos.com:
A partir d’avui pots trobar àudios de la cobertura del ELCAP Feminista en www.radiofeminista.net
Ilusión y trabajo unen a feministas en el ELCAP – Fotografíasi entrevistes des del Trobada Llatinoamericana i del Carib d’Acció i Pràctiques Feministes. Bogotà, Colòmbia. Del 18 al 21 novembre de 2011.
Campaña Nuestra Memoria, Nuestro FuturoEntrevista amb Ana María Portugal i Isabel Duc de ISIS sobre la campanya i el treball de documentació de 30 anys de Trobades Feministes a Amèrica Llatina i el Carib.