Tona Gusi fent la presentació.
El seguiment de portades de diaris i de tertúlies televisives demostra la poca atenció del periodisme català sobre la cooperació al desenvolupament i encara menys a la cooperació amb visió de gènere, d’acord al estudi presentat per la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) a La Habana, Cuba.
Ho ha explicat la periodista Tona Gusi en la primera taula rodona d’aquest matí de 23 de febrer a la Casa de las Américas de l’Havana, en el marc del 24 Col.loqui Internacional: “Mujeres y Medios masivos de comunicación en la historia y la cultura de La América Latina y el Caribe”.
La visió de gènere va quedar incorporada a qualsevol projecte de la cooperació catalana gràcies al Pla Director de Cooperació al Desenvolupament de Catalunya 2015 – 2018 aprovat el 22 d’abril de 2015. Però aquesta posició tan capdavantera de l’ACCD no s’ha vist reflectida als mitjans escrits ni a les tertúlies de TV, segons les dades extretes del seguiment realitzat per Drina Ergueta y Tona Gusi, presentat avui, 23 de febrer, a Cuba.
En general d’entre una vuitantena i un centenar de temes tractats per cada una dels 4 programes de tertúlies analitzades, en total 120 tertúlies analitzades amb uns 360 temes, només hi ha uns 25 temes de cooperació, uns 28 de gènere i només una desena de temes de la cooperació són tractats amb visió de gènere.
Pel que fa a les portades dels diaris catalans hi ha molt poques ocasions on en el titular apareix una dona. En el cas de la cooperació pot aparèixer alguna fotografia d’imatges que criden l’atenció però el titular ja té menys importància.
Les periodistes Sara Mas, Mirta Calderon, Liria Gordillo i Lídia Vilalta.