De 2000 a 2015, la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) han emès 35 mesures cautelars per garantir la protecció de 94 dones defensores de drets humans.
Els estats amb més dones beneficiades per aquestes mesures cautelars són Chihuahua amb 41, Xiapas amb 14, i Oaxaca amb 10. No obstant això, l’Estat Mexicà ha tingut un acompliment deficient en la protecció de les defensores.
Així ho assenyala l’Informe Defensores Som Totes 2 Protocols d’Atenció i Protecció a Casos de Violència Contra Defensores de Drets Humans a la República Mexicana, realitzat per la Comissió Independent de Morelos; la Universitat Autònoma Metropolitana, Unitat Xochimilco; i l’advocada Andrea Medina.
Tot i que fa gairebé quatre anys va ser publicada la Llei per a la protecció de Persones Defensores de Drets Humans i Periodistes (26 de juny de 2012) i 5 mesos després el Mecanisme de protecció va començar a funcionar (12 de novembre de 2012), “molt aviat van aflorar les deficiències en el seu treball al grau que per a mitjans de 2013 ja era evident que s’acumulaven els casos presentats al Mecanisme i no eren sotmesos a Avaluació de Risc; que les Mesures que s’havien assegurat a les defensores, Defensors i Periodistes en risc no es feien efectives per manca de recursos i, que els governs locals no feien esforços per protegir-los / es “.
A més, fins a la data, assenyala el document, persisteixen deficiències en la coordinació interinstitucional entre Govern Federal i els governs estatals, i no hi ha hagut una adequada capacitació i sensibilització dels funcionariat que opera el Mecanisme que han d’atendre les dones defensores que segons aquest informe, són principalment víctimes de violència psicològica per part de l’Estat.
Defensores Som Totes 2 destaca que tot i que a l’Estat Mexicà se li ha exigit a les instàncies internacionals establir una protecció eficaç de les defensores i Periodistes que inclogui la investigació ràpida i eficaç i l’aixecament de càrrecs per totes les amenaces i atacs dirigits contra elles, garantir-los un entorn segur, lliure i independent i garantir que tots els casos d’amenaces, violència, atacs i assassinats contra elles siguin investigats per organismes independents i imparcials, les accions han estat limitades.
“Davant d’aquesta situació, considerem fonamental avançar en l’elaboració i implementació de Protocols d’Atenció i Protecció, que permetin precisar i clarificar les responsabilitats i accions de les autoritats per crear condicions i garanties que permeti la salvaguarda de les defensores i Periodistes en risc en el desenvolupament de la seva tasca. Per això és que hem elaborat una proposta de Protocol partint de l’experiència que hem tingut en el Mecanisme de Protecció a Periodistes en l’Estat de Morelos”.
L’objectiu general d’aquesta proposta de Protocol Intern d’Actuació del Mecanisme de Protecció per als periodistes de l’Estat de Morelos, “és clarificar les bases mínimes per a l’operació que haurà de desenvolupar-se amb la deguda diligència i amb perspectiva de gènere, per part de les autoritats i integrants de l’esmentat Mecanisme, buscant amb això garantir una operació lliure de discriminació i garant dels drets humans en totes les seves actuacions”.
Amb aquest protocol es pretén definir els criteris i actuacions que cadascuna de les autoritats i integrants del Mecanisme de realitzar per complir adequadament amb les seves funcions; contribuir a la supervisió del treball de les autoritats i integrants del Mecanisme d’acord a principis consensuats a l’interior i transparents per a la ciutadania en general, però principalment per a les persones beneficiàries del Mecanisme en particular; establir referències bàsiques sobre els eixos de capacitació permanent per al personal que opera el Mecanisme per garantir la seva efectiva i deguda operació; i definir els terminis de retroalimentació i perfeccionament del Protocol.