Vivim moments de transformació i, enmig d’una crisi socioeconòmica, democràtica i nacional, irrompen al debat públic propostes polítiques que qüestionen l’estatus quo, donant força a la ruptura amb l’Estat i el capitalisme. Els fonaments d’allò que fa uns anys ens hauria semblat impensable sembla que comencen a trontollar.
Activistes de moviments feministes, de moviments socials, candidatures, vagues, crides, processos, partits, o sindicats vivim amb esperança i preocupació aquests processos de canvi. Hi som ara, hi érem abans. Tenim propostes i tenim l’experiència, l’energia i els coneixements per a dur-les a terme. I ara també és la nostra oportunitat de canvi.
Per això el passat 1 de novembre 2014, ens vam trobar algunes per debatre juntes i reflexionar sobre com aconseguir que tot el nostre llegat de pràctiques, experiències i relacions sigui un eix vertebrador de les noves propostes de transformació social i no quedi una vegada més fora o minimitzat. Una proposta de consens en aquesta trobada feminista va ser la de fer pública al mes de març una ALERTA FEMINISTA que tingués un recolzament molt divers i transversal. Una veu col·lectiva i clara, una referència feminista per a totes i tots.
Les raons que donen força a aquesta ALERTA FEMINISTA son clares: ja hem vist massa vegades com propostes que semblen transformadores acaben deixant de banda els feminismes i a les feministes.
Sabem que el patriarcat envaeix tots els espais de les nostres vides: llits, llars, carrers, institucions, mitjans de comunicació, escoles, mercats. El masclisme es troba en tots els àmbits de l’esfera pública i privada, és dins el nostre cos, i es manifesta de formes molt diferents: des del menysteniment fins al control en el vestir, des de la transfòbia fins a l’explotació econòmica o l’assassinat.
Som conscients que l’economia i el treball continuaran sent font d’injustícia i misèria si no hi posem la vida i el seu sosteniment al centre. Sense dret als nostres cossos no hi ha llibertat possible. I cap país, cap ni un, no pot ser lliure mentre s’assassinin dones pel sol fet de ser-ho. No canviarem res afegint petites frases al final dels discursos o entenent «les dones» com un «tema», o una qüestió secundària.
Per això fem pública aquesta ALERTA FEMINISTA. Una declaració signada per més de 150 dones, moltes d’elles referents en diferents espais feministes, amb un missatge que volem transmetre a totes aquelles persones que estan a favor d’un canvi radical, que volen construir una societat més justa, és que: Ara SI que toca!. Un món just mai no s’esdevindrà sense una transformació feminista. La nova política continuarà sent vella política si és patriarcal.
Els punts de partida d’aquesta crida tenen a veure amb: que les pràctiques i perspectives feministes siguin de veritat troncals a qualsevol procés de transformació. Reconeguem la feina del moviment feminista, donem centralitat i autoritat a les veus diverses dels feminismes; la necessitat de construir una pràctica política i econòmica centrada en la sostenibilitat de la vida de les persones i del planeta. El treball de cura és treball, sense plantejaments col·lectius no hi ha canvi possible; que cal fer política en primera persona. Donem-nos autoritat. Siguem, totes i tots, subjectes de la pròpia vida i de la construcció col·lectiva de la comunitat; acabar amb la violència masclista com una prioritat. Promovem una societat lliure de violències i militarisme. Diem no a la xenofòbia i al racisme. Diem no a la homofòbia, la transfòbia i la lesbofobia; i acabar amb la cultura de la dominació i la colonització del cos, de la terra, de les cultures. Reconeguem la sobirania dels pobles, l’econòmica, alimentària, energètica, la sobirania sobre el propi cos.
Les feministes i activistes que han donat suport a l’ALERTA FEMINISTA, som conscients que el que dóna força a les nostres lluites feministes es que són plurals i les fem en plural. En els nostres cossos s’inscriuen diferents exclusions. A les nostres vides es creuen diferents violències. Però també múltiples possibilitats de fer i de ser.
Es una manifestació pública que qüestiona la norma i posa com a punts de partida per a les propostes polítiques: la multiplicitat de les persones i de les identitats, de les necessitats i propostes vitals, econòmiques, polítiques o culturals.
Les feministes i activistes que han donat suport a l’ALERTA FEMINISTA exigim polítiques feministes i radicals que acompanyin la nostra transformació personal i col·lectiva. Perquè desfer el patriarcat ha de ser condició de les noves formes de fer política. Es molt important no deixar passar aquesta oportunitat de ruptura i generar aliances necessàries per a fer-ho possible.