Serafina Ylla Quispe, de la comunitat Mahuaypampa, districte de Maras, província de Urubamba, departament del Cusco, va recordar davant 1200 dones assistents al 12 Trobada Feminista d’Amèrica Llatina i el Carib, realitzat a Bogotà, Colòmbia, la situació de les més de 300 mil dones esterilitzades contra la seva voluntat durant el govern de l’expresident Alberto Fujimori, els 2000 casos emblemàtics foren arxivats en dues ocasions i recentment s’ha reobert el cas per disposició de la Fiscalia de la Nació.
Ylla Quispe, va rememorar el seu despertar a la les morgue, quan la van donar per morta després de l’esterilització forçada, i com a causa dels seus crits va ser salvada. També com va haver de sobreposar-se a l’abús patit i a la incomprensió de la seva pròpia família i comunitat i enfrontar l’escepticisme amb què van ser rebudes les primeres denúncies de part de les autoritats i algunes organitzacions socials.
Aquesta dons, integrant de l’Associació de Dones Afectades per les Esterilitzacions Forçades, va demandar celeritat de part de les autoritats peruanes perquè la reapertura del cas no comenci des de zero i que les denúncies i evidències que estan en poder de la Fiscalia de la Nació, siguin tingudes en compte i no s’esperi més per a la determinació dels culpables i reparació per a les víctimes. Assenyalà també que fa gairebé 15 anys que dura la seva lluita.
“Represento a les més 300 mil dones peruanes i pobres, quítxua parlants, aimares i selvàtiques, afectades en els nostres drets humans i exigeixo justícia! va recalcar en quítxua Ylla Quispe davant els centenars de dones.
Serafina Ylla Quispe va participar en la 12a Trobada Feminista realitzada a Bogotà, del 22 al 26 de novembre, en representació de l’Associació de Dones Afectades per les Esterilitzacions Forçades de Cusco, organització que al costat de l’avui parlamentària andina Hilaria Supa, van presentar els més de 2000 testimonis del cas que es va arxivar i que avui reobre la Fiscalia de la Nació.
: