Friday 20 September 2024

Friday 20 September 2024

Compartir

Més del 50 per cent de mexicanes amb VIH va ser víctima de violència

A Mèxic no hi ha polítiques públiques que atenguin aquesta problemàtica

Mèxic DF, 29 novembre 11 (CIMAC) .- Tot i que a Mèxic més de la meitat de les dones i nenes amb VIH/Sida són supervivents de violència i que organitzacions civils i de Nacions Unides (ONU) han documentat que aquesta és un factor de risc per contraure el virus, fins ara al país no existeix cap política pública de resposta a l’epidèmia que contempli aquesta problemàtica.

Durant el Taller per a periodistes “VIH, Dona i Violència a Mèxic”, Alexandrina García Rojas, coordinadora del programa de Dones i VIH de l’associació Salud Integral para la Mujer (SIPAM), va denunciar que aquest és un dels “buits” en els programes locals i federals adreçats a prevenir la transmissió del virus i a atendre les persones que pateixen la malaltia.

L’activista va referir que hi ha programes per a l’atenció de la violència de gènere i per a l’atenció de les dones amb VIH (focalitzats en embarassades i en “treballadores sexuals”) que operen per separat i que tampoc contemplen l’impacte que té la violència en l’augment de casos de dones i nenes amb el virus.

García Rojas va exposar al taller organitzat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i ONUSIDA, que la relació violència-VIH s’ha de considerar en el disseny i implementació de les polítiques públiques, ja que més del 50 per cent de dones i nenes que viuen amb VIH ha patit algun tipus de violència, sobretot física, sexual i psicològica, abans i després del diagnòstic.

També cal que els programes de prevenció i tractament s’elaborin des d’una perspectiva de drets humans de les dones, en la qual no només siguin vistes com “transmissores del virus” (de la dona al producte d’un embaràs o clients de comerç sexual) , “perquè quedem fora totes les que no estem embarassades o no som treballadores sexuals”, va dir.

Actualment, hi ha 9.742 casos detectats de dones amb VIH i 25.234 homes en aquesta circumstància, elles representen el 28 per cent de les persones amb el virus. Les dones diagnosticades amb sida sumen 26.721, i els homes amb la malaltia 123.162, segons dades de la Secretaria de Salut.

L’augment en la propagació de l’epidèmia en les dones i nenes “és de gran preocupació”, ja que en la dècada dels vuitanta per cada dona amb VIH havia 27 homes i el 2011 la relació es va reduir a una dona per cada 5 homes amb el virus, va alertar Magdy Martínez-Solimán, representant resident del PNUD a Mèxic.

L’increment està relacionat amb les condicions de desavantatge que afronten les dones al país, a causa de la discriminació, la injustícia i la violència, les quals potencien el seu risc de contraure VIH.

Martínez-Solimán va apuntar que la subordinació de les dones “facilita” la propagació del virus perquè no poden exigir l’ús de preservatiu a les seves parelles per tenir relacions sexuals protegides.

Sobre això, Ana Güezmes, representant al país i directora regional de l’ONU Dones per Mèxic, Amèrica Central, Cuba i República Dominicana, ha indicat que la violència de gènere és un “factor crític” en la transmissió del virus. Mostra d’això, és que la infecció d’una de cada set dones joves amb VIH, s’hauria evitat si no hagués estat víctima de violència.

Eva Díaz, integrant de l’organització Mujeres Fuertes con Esperanza de Vida (Mufev), és exemple de que la violència física, sexual, però també l’estructural de pobresa i manca d’oportunitats, són factors que augmenten el risc d’adquirir VIH. Ella ha après a viure amb el virus des que va ser diagnosticada en etapa terminal de sida, fa deu anys.

L’habitant del Districte Federal va relatar, durant el Taller per a periodistes organitzat per les agències de l’ONU, que durant molts anys va patir violència física i sexual per part del seu marit, que va morir un mes abans que a ella li diagnostiquessin la malaltia.

Díaz recorda que va plorar durant els primers tres mesos, la depressió va empitjorar la seva condició física, però a poc a poc va millorar rebent el tractament adequat. Ara exigeix la salut de qualitat, la dotació de condons femenins perquè les dones tinguin cura la seva salut, i dóna el seu testimoni en preparatòries perquè la seva història no es repeteixi.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona capital del debat sobre la menopausa

S’ha inaugurat el Fòrum Dona i Menopausa, que durant 3 dies centrarà el debat en...

El poder de Jane Campion

@wikipedia Jane Campion (Wellington, 1954) és una directora de cinema neozelandesa, que ha fet la major...

Què en pensa… Ester Alberich i Forns. ERC

Què en pensa… Ester Alberich i Forns. ERC Ha estat un repte i un honor...