Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Valéria Pereira: “Mengeu agro-tòxics prohibits a Europa a través de la soja”

Per Susana Albarrán Méndez

Les activistes brasileres de gira per Madrid, Granada i Barcelona mostren la veritable cara de la soja utilitzada a la ramaderia industrial i els bio-combustibles que compra Europa.

Properament  aniran a Brussel·les per demanar que la Unió Europea prengui mesures que iniciïn la fi de l’explotació de pobles originaris i la desforestació del Cerrado.
Entre els països d’Europa, Espanya és la productora més gran de pinsos i porcs. Per això importa més de 5 milions de soja cada any. Una bona part d’aquesta soja prové de la zona del Cerrado, la sabana més gran d’Amèrica del Sud. Un 22% de la superfície ja ha estat desforestada per l’agroindústria ramadera i el cultiu intensiu de soja, a més d’expulsar milers de comunitats originàries.

Valéria Pereira Santos, integrant de la Campanya en Defensa del Cerradoii André Campos, periodista del Repórter Brasil, estan de gira per Madrid, Granada, Barcelona abans d’anar a Brussel·les per demanar a la Unió Europea que prengui mesures que iniciïn la fi de la explotació de pobles originaris i la desforestació del Cerrado. Aprofitant la seva visita i com a part de la campanya No et mengis el bosc, grups ambientalistes —Amics de la Terra, van acompanyar els i les activistes en una acció davant del Ministeri d’Agricultura amb el lema Stop soja procedent de la desforestació, en denúncia de les polítiques a través de les quals Espanya compra soja i biodièsel d’aquesta zona devastada per l’agro-producció intensiva.

foto 2

 Valeria Pereira, integrant de la Campanya Nacional en Defensa del Tancat, un territori greument afectat pel cultiu de la soja que importa Espanya com pinso, greix animal o biodièsel

En els darrers mesos s’han publicat diversos informes que descriuen i expliquen els impactes de la producció intensiva a l’àrea del Cerrado i l’Amazònia brasileres. El Cerrado, és una eco-zona bressol de les aigües de la majoria dels rius del subcontinent incloent l’Amazones i el Paraná. El 5% de la flora i la fauna de tota la terra són endèmiques d’aquesta gran franja de sabana i boscos tropicals. Cobreix gairebé una quarta part del territori del Brasil, una superfície que a l’origen abastava una àrea com Gran Bretanya, França i Alemanya juntes, o més gran que l’estat d’Alaska als EUA. A causa de la seva explotació per l’agroindústria a gran escala, actualment conserva només el 20% de la seva vegetació nadiua.

“Aquesta soja que compra Europa és produïda a terres indígenes i comunitats tradicionals deixant un rastre de violència. Actualment, el 47 % del Cerradoes troba desforestat”: Valéria Pereira-

Valéria Pereira treballa també amb la Comissió Pastoral de la Terra (CPT), la qual realitza un treball de base en defensa dels drets humans de comunitats originàries i els seus territoris al Cerrado, explica l’impacte que té el cultiu intensiu de la soja que compren països de la Unió Europea: “Aquesta soja que compra Europa és produïda a terres indígenes i comunitats tradicionals deixant un rastre de violència. Aquests casos els recull la CPT en informes cada any. Actualment, el 47% del Cerradoes troba desforestat”.

Així mateix, assenyala que aquest territori es troba contaminat per l’ús d’agro-tòxics en aquestes plantacions intensives, “Molts dels agro-tòxics que Europa ha prohibit són els mateixos que venen al Brasil per produir aquesta soja que, irònicament, torna aquí a través de la seva importació”. Insisteix que el Cerradoés arrasat per alimentar animals a Europa, una importació sense control que es fa sense considerar les vides d’aquests territoris i viola el seu dret a la terra. Durant el temps que porta Bolsonaro al govern s’han produït un augment de fins al 206%, en relació al 2018, d’invasió de terres per a ús de l’agroindústria.
En paraules de Valéria, la trucada és urgent: “Cridem l’atenció de la població per conèixer més regles d’importació d’aquests productes. És important que sàpiguen d’on venen, com han estat elaborats, en quinamena de terra i les violacions de drets humans que ha provocat.”

Investigar per entendre

Dies passats tant Valeria Pereira com André Campos van oferir una xerrada ala societat civil per aprofundir en la situació d’urgència ambiental en què es troba El Cerrado, aquest bioma natural que es deteriora cada dia més. En el cas del periodista André Campos, ha realitzat diverses investigacions per al Repórter Brasil sobre les implicacions socials, ambientals i laborals de diferents activitats productives al Brasil, amb especial èmfasi en els sectors agrícoles i agropecuari. Temes molt sensibles quant a violació de drets humans i desplaçament d’àmplies poblacions.

Campos incideix en indagacions sobre grans empreses agroalimentàries i les seves cadenes de producció i estudia els diversos impactes dels productes que arriben a la nostra taula. “Gairebé sempre és un camí molt llarg, ple d’intermediaris, compradors, venedors i com aquest producte està relacionat amb la desforestació i la violació dels drets humans. Quan aquest producte arriba al consumidor, aquests impactes queden invisibilitzats perquè no es té informació sobre l’origen del que estem consumint”.

André exemplifica la situació a través dels impactes de certs productes que Espanya exporta des del Brasil. En primer lloc, la soja. relacionada amb la desforestació i l’ús d’agro-tòxics a El Cerrado i l’Amazònia. Brasil, juntament amb els EUA és el principal exportador de soja al món, i Espanya un mercat importantíssim per al gegant sud-americà.

“Resulta surrealista que Europa doni suport a la transició energètica a través de polítiques de substitució de combustibles fòssils amb fonts suposadament renovables, com la soja, sense tenir en compte el principal impacte que és la desforestació en origen”: André Campos
Els impactes de la soja solen ser invisibles per a la gent perquè el seu ús sol ser l’insumd’altres indústries. Com a pinso és el principal l’aliment per a l’engreix d’animals. La soja que importa la UE també es fa servir com a biodièsel, un combustible vestit d’agroecològic per proveir diversos transports. Un negoci contradictori, apunta Campos: “Resulta surrealista que Europa doni suport a la transició energètica a través de polítiques de substitució de combustibles fòssils amb fonts suposadament renovables, com la soja, sense tenir en compte el principal impacte que és la desforestació en origen.

No es té en compte que les emissions de carboni que afecten el canvi climàtic a l’Amazònia brasilera són el resultat de la producció de biodièsel”.
Actualment la UE importa biodièsel, creat a partir del greix animal, directament de Brasil. A més de la desforestació, les empreses que venen aquest tipus de biodièsel venen crèdits de carboni. “Existeix aquesta idea que si vostè utilitza biodièsel en comptes del dièsel fòssil, vostè no està emetent carboni, i fins i tot es pot guanyar diners amb això. S’utilitza l’argument d’aprofitar el greix animal altrament es quedaria com a residu. Però això és mentida el greix ja tenen altres usos. Aquest biodièsel també genera desforestació, per tant és una política totalment inconsistent”, acusa el periodista.

“Existeix aquesta idea que si vostè utilitza biodièsel en comptes del dièsel fòssil, vostè no està emetent carboni, i fins i tot es pot guanyar diners amb això. Aquest biodièsel també genera desforestació, per tant és una política totalment inconsistent”, acusa el periodista

Campos ha investigat altres cadenes productives que connecten directament el Brasil amb Espanya. Per exemple la del cafè. Brasil és el major productor de cafè i els seus mercats més grans són els EUA i Europa. La producció de cafè es consolida com un dels sectors que manté condicions extremadament precàries que arriben a esdevenir esclavitud, assegura. Donada la temporalitat dels cultius en aquest sector treballen principalment persones migrants contractades en origen. “Tenim un terme per a elles, ‘presos per promeses’, i és que normalment no es compleixen les condicions laborals que els ofereixen i acaben a la mercè de les condicions que els imposa l’ocupador”. Sense serveis ni aigua potable, allotjaments dignes, els fan pagar per ells, equip de protecció i altres despeses que amb les que acaben acumulant un deute impagable, cosa que els converteix en esclaus moderns.

La mateixa dinàmica es repeteix, assegura, al sector de la taronja, el tabac i la canya de sucre els principals mercats del qual també són a Europa. Els treballadors estan per descomptat també exposats en tots aquests cultius als agro-tòxics, molts d’aquests prohibits per llei a la UE. Diversos estudis han demostrat que aquests químics estan lligats a diversos trastorns de salut dels treballadors. En el cas del tabac, l’índex de suïcidis està per sobre de la mitjana nacional, i al de la canya de sucre, hi ha persones que han mort treballant pel tipus de treball extenuant que es requereix per fer-ho.

Per provar i constatar que aquests fets no surten de la imaginació d’alguns ambientalistes una investigació que Repórter Brasil va publicar fa només uns mesos connecta carn venuda a supermercats europeus amb la desforestació d’El Cerrado i l’Amazònia. Aquesta perquisició va ser capaç de provar com cada un dels processos de la cadena productiva (la hisenda, la planta industrial i el supermercat…) es relacionaven amb l’impacte ambiental a l’origen. Un cop publicat l’informe cadenes europees com Lidl o Carrefour es van comprometre a no comprar més carn que arribi d’empreses que estiguin implicades en grans impactes com ara la desforestació. “Això va arribar a diverses comunitats brasileres d’altres països que es van mobilitzar per fer les investigacions als supermercats. Moltes informacions van sorgir de la lectura d’embalatges i la seva sistematització” relata l’investigador.

Retards al Tractat UE-Mercosur

A l’anàlisi de Campos, l’animatersió que ha provocat el govern de Bolsonaro a la UE ha postergat molt la negociació l’acord del Mercosur amb l’Europa. Avui, amb la presidència de França al capdavant de la UE, és un dels països menys interessats a aprovar l’acord per motius que no són necessàriament de protecció al medi ambient sinó per qüestions d’economia local, suport electoral del govern francès. “Aquestes conjuntures han fet que s’escolti poc de les negociacions al Brasil, i suposo que aquí menys. Però aquesta situació al costat d’un canvi a la imatge que es té del Brasil, tornaran a posar el tema sobre la taula”, assenyala.

“Al Brasil hi ha la coalició d’organitzacions, davant contra l’acord Europa-Mercosur. En aquest grup estem elaborant i aprofundint les nostres anàlisis i denúncies ara després de la pandèmia que no havia permès aquest debat per la dificultat en la comunicació amb les comunitats. La feina és que les comunitats aconsegueixin entendre què és aquest acord i les implicacions i els efectes com la desforestació, els incendis, l’expansió de les fronteres agrícola i de mineria”, intervé Valéria.

Properes eleccions

Preguntats sobre les perspectives d’un canvi de govern al Brasil, Valéria respon “Estem en un procés intens de mobilitzacions, i en campanya de denúncia contra Bolsonaro alhora d’enfortir les nostres estratègies per a les properes eleccions”. Encara que hi ha grans probabilitats d’una derrota d’actual president admet que no serà una elecció fàcil. Sobre això, apunta: “Sabem que serà un procés violent, que ja ho està sent, amb fakenews i atacs directes a les organitzacions, moviments de base i fins i tot assassinats de persones que Bolsonaro ha col·locat com a enemics: els sense terra, els indígenes i els negres”.

A la urgència de derrotar el dirigent ultradretà i el bolsonarisme “que és més gran que Bolsonaro perquè al Brasil significa el feixisme”, Valéria diu apostar per l’elecció de Lula, així “podríem reforçar la nostra esperança per construir diverses formes de resistència”. Encara que també adverteix que el model d’agronegoci i els macroprojectes malauradament ha estat recolzat per l’esquerra brasilera. A la regió de Matopiba del Cerrado, dels quatre estats que la conformen, tres són governs d’esquerra. Bahia i Piauí, per PT i, Maranhão, per Partit Comunista, aquest últim, explica Valéria, és on més líders comunitaris han estat assassinats, “fins i tot, la setmana passada vam perdre un a líder”. Tot i això, anima: “La nostra esperança és, com diu Pedro Casaldàliga, és una motxilla. A més de 500 anys, els pobles brasilers resisteixen i continuaran resistint”.

Els activistes brasilers han posat rumb a Brussel·les on visitaran diferents organismes com la UE i el Consell Europeu, recolzades per organitzacions com Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace Espanya, SEO/BirdLife i WWF. Dues-centes organitzacions ecologistes europees han posat damunt la taula el Reglament relatiu a la comercialització al mercat de la Unió ia l’exportació des de la UE de determinades matèries primeres i productes derivats associats a la desforestació i la degradació forestal per pressionar els seus governs i fer-ho efectiu. La idea és incloure les millores necessàries a la proposta de reglament europeu per frenar la desforestació importada.

D’acord amb un estudi recent publicat a la revista MapBiomas, la proposta legislativa actual deixaria el 30,5 % dels ecosistemes naturals de Sud-amèrica sense protecció, i nombroses comunitats locals i poblacions indígenes, sense possibilitat de reclamar els seus drets consuetudinaris de tinença i en desemparament davant les violacions i agressions. L’any passat es van registrar 109 morts com a conseqüència de conflictes al camp. S’apostaria així per evitar el col·lapse de zones com El Cerrado que els ambientalistes preveuen pot passar en 20 anys si continua la seva explotació indiscriminada.

“Els pobles d?Europa necessiten conèixer més les cadenes de producció del que estan consumint. No es pot continuar comprant soja de països com el Brasil que la produeix en territoris originaris. La soja que arriba aquí només provoca devastació del medi ambient i violència contra les poblacions”

Valeria Pereira insisteix El Salto en el missatge que portarà a Brussel·les: “Els pobles d’Europa necessiten conèixer més les cadenes de producció del que estan consumint. No es pot continuar comprant soja de països com el Brasil que la produeix en territoris originaris. La soja que arriba aquí només provoca devastació del medi ambient i la violència contra les poblacions”.

La campanya de sensibilització que fan aquests dies les organitzacions ambientalistes i de la societat civil a nivell europeu inclou l’anunci de Greenpeace Holanda sobre una protesta davant la propera arribada del CrimsonAce, un gran vaixell carregat amb soja brasilera destinada a la fabricació de pinsos a la Unió Europea. El CrimsonAce va sortir del Brasil el 19 d’abril i transporta més de 60.000 tones de soja per a alimentació animal, i s’espera que arribi al port d’Amsterdam properament.

*Article publicat a  El Salto

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Estat espanyol: el 21 d’abril va morir la científica Teresa Rodrigo / La Independent / Notícies gènere

El 21 d’abril va morir Teresa Rodrigo, una científica espanyola coneguda internacionalment. Teresa Rodrigo...

Subvencions ICD 2012 a Projectes Entitats

L’Institut Català de les Dones convoca les subvencions per a projectes d’entitats que promoguin la...

LA DONA COM A CONSTRUCTORA DE DIÀLEG, AMISTAT I PAU

Per Alina Bello (Educadora) Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU Context Parlar de...