Saturday 04 May 2024

Saturday 04 May 2024

Compartir

La conciliació laboral i personal que inquieta a Europa

 

Quan s’acosta l’1 de Maig, aquest dimecres 26 d’abril, la Comissió Europea ha presentat una sèrie de mesures empesa per la necessitat de fer front a la inquietud de la ciutadania europea d’ampliar els drets socials, entre d’altres, els permisos de paternitat i la cura de la mainada com a pilars fonamentals per conciliar la vida laboral i personal.

La iniciativa coincideix amb la presentació d’un document en el qual es convida als 28 països de la Unió a reflexionar sobre com volen la política social en el futur i a revisar els termes actuals en matèria d’igualtat, com a reflexió a llarg termini per a una Europa Social.

El conjunt de mesures que proposa la Directiva i que ha de superar la revisió del Parlament Europeu i del Consell, preveu que tant les mares com els pares europeus puguin gaudir d’un permís retribuït de quatre mesos durant l’any, fins que llurs filles i filles compleixin els dotze anys i un permís de paternitat de 10 dies laborables quan neixi la criatura i cinc dies anuals, retribuïts, per tenir cura de la descendència o altres familiars propers.

El document que va ser promogut pels vicepresidents, Dombrosvskis i Timmermans i les Comissàries Thyssen i Jourová, indica que: “Les mesures proposades tracten, en particular, d’augmentar les possibilitats perquè els homes agafin baixes de paternitat i assumeixin responsabilitats en la cura (de la descendència). Això beneficiaria els nens i ajudarà a que creixi la participació de la dona en el mercat laboral, reduint les diferències entre homes i dones”.

És evident que el Pilar Europeu de Drets socials mostra els esforços de la Comissió per reforçar els drets socials d’una Unió Europea que ha estat criticada per centrar-se més durant la crisi en la recuperació econòmica i en salvar la banca que en promoure els drets socials

Marc jurídic per baixa de maternitat i paternitat

L’actual sistema legal europeu preveu que per baixa de maternitat i paternitat, només un dels dos pot gaudir de permís retributiu, en aquest cas la mare, perquè el pare la pot demanar, però sense retribució. Brussel·les proposa que tant les mares com els pares tinguin aquesta retribució

Suports i critiques a les propostes de drets socials

La proposta ha rebut el suport de la Confederació Europea de Sindicats (ETUC), que la troba encertada, Luca Visentini secretari general, va dir: “Aquesta és probablement l’última oportunitat de la UE per crear una Europa més social i no pot permetre perdre-la”.

El document ha tingut fortes crítiques dels Partits Socialistes de la Unió Europea que hi veuen la manca d’ambició del Pilar Europeu de Drets socials i de les propostes legislatives de conciliació de la vida laboral i personal. De les presentades només s’en salva el permís parental de mares i pares en la cura dels fills i de persones malaltes.

Els socialistes esquerra Unitària o Verds, van lamentar que no s’incloguessin en el document mesures legislatives sobre el treball o la renda mínima. El copresident dels verds / Ale Philippe Lambers va declarar que: “Juncker no ha complert la seva promesa d’oferir un pilar social per a la UE. Necessitem de manera urgent una acció concreta per garantir el progrés social per a tots i per donar suport a les persones amb menys recursos. Lamentablement hi ha un enorme abisme entre la visió general plantejada avui i les mesures concretes que la Comissió Juncker ha proposat. “Després del Brexit i l’ascens dels populistes de dretes en molts països de la UE, ara és quan Juncker hauria de mostrar valentia. Però en comptes de prendre mesures contundents com la introducció d’una renda mínima o introduir la legislació exigida pel Parlament Europeu sobre la millora de les condicions de treball, la Comissió només proposa exercicis de consulta. Amb gairebé cap element per millorar la protecció social, els salaris i les condicions de treball, aquesta proposta és només simbòlica i no comportarà cap millora en la vida dels ciutadans, ni tornarà la confiança en la UE”.

Per la seva banda, Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV i responsable dels Verds del tema de Conciliació de la vida laboral i personal en Comissió d’Igualtat de Gènere ha dit: “Tot i que donem la benvinguda al fet que la Comissió finalment hagi decidit presentar el promès paquet sobre la conciliació de la vida personal i laboral amb mesures legislatives, a aquesta proposta li falta ambició i resta lluny del que esperàvem. Estem satisfets que la proposta inclogui demandes que els Verds fa molts anys que reclamem com els deu dies de permís de paternitat, el reconeixent de permisos per la cura i quatre mesos de llicència parental no transferible, però això és clarament insuficient. La Comissió no ha presentat tal com havia promès una revisió de la directiva de maternitat, la de cura només proposa 5 dies a l’any i la baixa de paternitat plantejada no és ni obligatòria ni està pagada al 100%.

 “A més, ens sorprèn que Juncker hagi decidit presentar aquest paquet el mateix dia que  buida la proposta d’un Pilar Social Europeu com si fos una forma de compensació. Juncker ha d’anar molt més enllà si vol convèncer la ciutadania europea que els drets socials i la igualtat de gènere són importants per a aquesta Comissió”.

Més informació al web del Parlament Europeu

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Colonia. Alemanya: No al sexe-racisme / La Independent / Notícies Genère

Després dels esdeveniments de la nit de cap d’any a Colònia i a altres llocs,...

Rosa Oriol, dissenyadora i empresària, propera entrevistada dins del cicle “Veu de Dona” de l’ICD

La periodista Rita Marzoa entrevistarà l’empresària, directora creativa i dissenyadora de la joieria Tous Rosa...

Barcelona: 1er de maig. Manifestació

Fotografies de Bárbara Boyero de diferents moments de la manifestació celebrada a la tarda del 1er...