Sessió inaugural a la Sala d’actes del CPC, Barcelona
Abans de l’Acte d’Inauguració, les participants de la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG, en castellà), dugueren a terme, davant del Col·legi de Periodistes de Catalunya, una concentració reivindicativa amb el lema ‘Per un periodisme on les dones siguin protagonistes, expertes, lídereses, representants socials i polítiques”.
Durant la mateixa es repetiren en veu alta frases com “no ens maten, ens assassinen” i “drets humans per a les dones”.
A la taula, la periodista Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, obrí l’acte.
Montserrat Minobis, presidenta de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya (xidpic.cat), donà la benvinguda als i a les presents i posà de manifest que en aquesta trobada es reunien tres xarxes (xarxa internacional de periodistes amb visió de gènere, xarxa mediterrània d’informació i comunicació amb visió de gènere i gamac (global alliance media i gènere) – europe. “xarxes que fan circular la informació d’un país a un altre de forma ràpida, eficient i contundent”, afirma.
“En aquesta trobada internacional es treuran conclusions dels treballs dels tres grups de defensa dels drets de les dones i dels drets humans de les dones”, digué la presidenta.
Laura Pérez, regidora del cicle de la vida, feminismes i lgtbi (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals), digué que és d’agrair el treball invisible de la organitzacions de la trobada, que el seu resultat es visualitza amb l’exit d’assistència. Informà que les polítiques feministes de la ciutat de Barcelona es coordinen amb les institucions, la ciutadania i els mitjans: “Lluitem també contra la publicitat sexista i treballem per que les persones refugiades tinguin els seus drets”.
Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya, manifestà que cal posar fi a aquesta xacra, la de la violència de gènere. I afegí: “encara que és difícil atendre altres aspectes de discriminació quan encara s’està patint violència masclista, hem de treballar davant les discriminacions que existeixin encara, les dones sofrim continuament. S’impedeix que les dones puguem desenvolupar-nos lliurement. La violència de gènere s’ha de tractar com una qüestió d’estat, sinó no es resoldrà mai”.
Parlantt de la propera aprovació de la ‘llei d’igualtat efectiva’, digué: “el repte de la igualtat efectiva és un repte de país. Cal insistir en tots els àmbits per avançar fins un món millor”.
En una segona taula hi foren presents Arnau Florez, tècnic de comunicació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)), que insistí que l’ACCD vol projectar-se al món amb un perfil propi, al costat de la pau, els drets humans i la igualtat de gènere.
Mònica Figueras, Vicerectora de responsabilitat social i promoció de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), periodista i professora de perspectiva de gènere en periodisme, manifestà: “introduir la perspectiva de gènere en periodisme és qüestió d’igualtat de gènere. No s’ha d’excloure els homes, sinó incloure a les dones”.
Ma. Angels Roque, directora de ‘Quaders de la Mediterrània’ (IEMed), comentà que les dones del sud i est de la Mediterrània estan aportant una visió més realista i concreta d¡allò que ocorreix al seu entorn: “En molts casos, la societat civil, ha estat la força que ha fet de motor de la societat. Trenquem una llança per les dones mediterrànies protagonistes als seus països i del canvi “.
Tona Gusi, sotsdirectora i fundadora de l’agència de notícies La Independent, fou qui moderà la taula, donà les gràcies a les 3 institucions presents i amb les quals la XIDPIC.CAT treballa amb molta afinitat i donà la benvinguda a les diverses xarxes i periodistes presents.
En acabar la sessió d’inauguració començaren ja les taules de treball i debat. 157 periodistes de 27 països diferents han estat les participants en aquest VI Trobada Internacional. Trobades que són bianuals i es celebren cada vegada en una ciutat diferent. En aquesta ocasió ha estat Barcelona la ciutat d’acollida i la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores / Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (xidpicat.cat), s’ha encarregat de la coordinació de la mateixa.