Les urnes i el seu simbolisme en l’acte del diumenge 11 de juny.
Semblaria que la presència femenina en els actes i activitats de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) haguessin disminuït des que ja no hi ha al capdavant Carme Forcadell (avui presidenta del Parlament Català) i Muriel Casals (morta fa un any); però, des de la Sectorial de Dones es realitza una activitat intensa de participació que ja es va veure reflectida el diumenge 11 de juny, en l’acte de suport al referèndum convocat des del govern per al pròxim 1 d’octubre, amb la paritària presència femenina a la llista de persones que van fer ús de la paraula, així com en la massiva presència de dones entre el públic assistent.
Imatge de Muriel Casals que ha circulat per les xarxes els últims dies.
Si bé el conegut entrenador de futbol Josep Guardiola va ser l’escollit per tancar l’acte, amb la lectura d’un manifest en tres llengües, també van fer ús de la paraula diverses reconegudes dones compromeses amb el sobiranisme català i amb el dret a decidir, entre altres Neus Lloveras, presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència; l’advocada Magda Oranich; i l’escriptora Clara Simó.
Sota un sol de justícia, el migdia del diumenge, entre 30.000 i 40.000 dones i homes es van congregar per donar suport a la data i pregunta del referèndum que 48 hores abans van ser anunciades pel president Carles Puigdemont. L’ANC va estar a l’espera que es fes l’anunci per iniciar les activitats de suport i mobilització ciutadana per tal d’aconseguir una massiva assistència el proper 1 d’octubre per respondre a: “Vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?”, sí o no.
Són diverses les organitzacions femenines que donen suport activament a la realització del referèndum i, en aquest cas, la Sectorial de Dones de l’ANC té programades un seguit d’accions en diferents espais per aconseguir promoure el vot independentista amb vista a l’1 d’octubre.
El seu objectiu, assenyala aquesta organització de dones, és que des d’una perspectiva femenina es facin propostes que siguin transversals a tots els sectors, on s’inclogui a les dones i que aquestes es mobilitzin per a l’obtenció d’una república catalana.
Taula d’Entitats de Gràcia
Taula d’Entitats Gracienques
A més de buscar propostes de cara a l’octubre i al naixement d’un nou estat català, les dones independentistes fan una campanya constant, en el dia a dia, de coordinació amb altres entitats, tal com passa amb la formació de la Taula d’Entitats Gracienques, del barri de Gràcia de Barcelona, en suport al referèndum.
En aquest cas, en el marc dels actes que es realitzaran a la Festa Major de Gràcia (que enguany celebra el bicentenari), el proper 29 de juny serà presentada la Taula d’Entitats en un acte* anomenat “La revolta democràtica”, ocasió en què es comptarà amb la presència del periodista Antoni Bassas i l’escriptora Bel Olid, que parlaran sobre la revolució democràtica que la ciutadania està protagonitzant.
A Gràcia també es duran a terme els “Dimecres a la Democràcia”, espai setmanal en què es busca realitzar converses i debats des de diferents vessants i temàtiques i la seva relació amb la Catalunya independent que es busca, com ara: les religions, la ciutadania de persones d’altres orígens, cultura i entitats, entre d’altres.
Manifest
D’altra banda, Dones ANC va signar un manifest de suport al referèndum que ha emès la Taula d’Entitats de Gràcia. Aquest manifest insta a trobar una sortida política i de decisió popular a l’actual situació a Catalunya.
El manifest recorda que les entitats signants no demanen el vot en cap sentit, ja sigui si o ja sigui no, sinó que reclama pel dret al fet que tant favorables com contraris a la independència puguin exercir la seva opinió i decidir com a ciutadans i ciutadanes lliures i sobiranes.
Terres de l’Ebre i 11S
Així com a Gràcia, la sectorial de Dones ANC busca estar present i col·laborar en les activitats que es duen a terme des de les diferents Assemblees territorials de l’organització. Un exemple és el conjunt d’accions que es realitzarà a les Terres de l’Ebre en els mesos d’estiu.
Passades les vacances, està prevista una intensa activitat que inclou el dia 11 de Setembre, la diada catalana, en la qual s’espera hi hagi una també nombrosa participació femenina d’una manera reivindicativa, festiva i compromesa, com fins ara.
Llenguatge sexista, tema pendent
Un tema pendent a l’interior de l’ANC, conformada per moltes organitzacions de base de tot Catalunya, és que a nivell de comunicació es realitzi un ús del llenguatge de manera inclusiva i no sexista.
El mateix president de l’ANC, Jordi Sánchez, va assenyalar en una trobada amb dones independentistes que aquest punt era difícil de consensuar ja que, a causa de la diversitat de components de l’organització, hi ha grups que s’hi neguen o no valoren l’ús d’un discurs o llenguatge que inclogui efectivament a les dones i no les prengui com representades pels homes, quan es fan els plurals per exemple.
Més informació:
* Carpa dels Jardinets de Gràcia (Jardinets de Salvador Espriu) a les 20.00
Manifest