Tuesday 17 September 2024

Tuesday 17 September 2024

Compartir

Regressió històrica de l’Estat del benestar i dels drets humans a Catalunya

Amb aquesta sentència s’ha iniciat una roda de prensa avui a les 11 del mati al Col·legi de Periodistes de Catalunya, convocada pel Comitè 1r Desembre-Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya – C1D, plataforma de 25 entitats que treballen oferint serveis en prevenció i atenció a les persones afectades pel VIH/sida a tot el territori català. Per aquesta convocatoria van comptar amb la col·laboració de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya.

 

En aquesta ocasió, Marta Carrera, de la Associació catalana en defemsa de la sanitat pública, Antoni Barberà, Plataforma DEMPEUS per la Salut Pública i Montse Pineda, Presidenta del Comité 1 de Desembre van assenyalar al govern català, personificat pel President de la Generalitat, com a culpable del no cumpliment dels drets de les persones que viuen amb el VIH/sida.

Amb el missatge d’una regresió histórica en el que significa l’estat de la salut i del benestar, Barberà, Carrera i Pineda han coincidit en que aquestes retallades es solapen sistemàticament i que des de l’estat central i des del govern de la Generalitat, s’ha generat una situació insostenible, qualificant les retallades en ambits com la salut de “mesquines”, i que suposaran que ho pagarem “molt car”. “Després de 30 anys demostrant quina es l’eficiencia, quina es la eficàcia, quina es la solvència de la feina feta per les entitats que treballen a l’entorn del VIH/sida, aquestes retallades no suposen més que atacar i crear una situació d’exclusió d’atenció (que es paga carísima) des de la perspectiva de salut pública”, ha assenyalat Barberà.
 

{youtube}BwdiTW0R8X8{/youtube}


Fent una crida a les societats cientifiques a que expliquin amb bibliografia, el que pasa quant es perd universalitat, quant s’exclou del sistema, s’ha fet un detall històric del procès de retallades del sector social d’atenció i prevenció davant el VIH/sida. Segons la Plataforma C1D, tenen un perfil actiu en el desenvolupament de les polítiques de prevenció, donat que la implementació del mateix depèn, en gran mesura, del treball directe que realitzen aquestes entitats.

“El setembre de 2011, el Departament de Salut va decidir reubicar el PPAS i la Subdirecció General de Drogues, que abordava la problemàtica del VIH en persones usuàries de drogues, com dues de les vuit línies prioritàries de la Direcció de Promoció de l’Agència. El C1D va alertar aleshores que la supressió d’una política específica implicaria un perjudici en l’assignació de pressupostos i tindria greus conseqüències en la qualitat de vida de les persones que viuen amb VIH, així com en la resta de població. Avui van anar mes lluny”.


Conseqüències previstes de les retallades del nostre govern

Amb la partida pressupostària destinada aquest 2012 als programes d’abordatge integral de la sida, el C1D diu que es fa inviable l’aplicació del Pla d’Acció 2010-2013 de la Comissió Interdepartamental de la Sida de la Generalitat de Catalunya. Per tant, des d’aquesta Plataforma d’entitats es considera que el Govern està mostrant una nul·la sensibilitat envers aquesta problemàtica. Si es manté la previsió a dos anys del Govern s’ ha reduït el pressupost a les entitats en un 48%. El 2010, les entitats van atendre a 25.000 persones i han repartit dos milions de preservatius a persones treballadores del sexe, joves, homes que tenen sexe amb homes i població en general.

Si els programes de prevenció desapareixen i la distribució de material preventiu disminueix, és previsible un augment de noves infeccions per VIH (i altres Infeccions de Transmissió Sexual) a Catalunya, amb el conseqüent increment del cost en despesa sanitària. ONUSIDA i experts arreu del món assenyalen que si es vol reduir costos, mai s’ha de fer en salut publica. Es evident que és més econòmic invertir en la prevenció del VIH i altres ITS que en el seu tractament a posteriori. Les ONG denuncien el patiment de les persones que viuen/viuran amb VIH i que es podria haver evitat amb mesures i polítiques eficaces.

La reducció de polítiques actives de sensibilització augmentarà l’estigma i discriminació de les persones que viuen amb VIH, comportarà un major retard en els diagnòstics, el que implica que arribaran als hospitals en estadis avançats de la malaltia. En conjunt, aquesta situació comporta un encariment en l’atenció clínica de l’epidèmia.

La impossibilitat de sosteniment econòmic de moltes ONG comportarà la desaparició de gran part del teixit associatiu de lluita contra el VIH/sida a Catalunya, un model de referència a tot l’Estat especialitzat en l’atenció a poblacions especialment vulnerables i que dona cobertura a moltes persones infectades.

Les poblacions en situació de major vulnerabilitat i desafavorides (persones migrades, moltes d’elles en situació administrativa irregular -sense papers-; treballadorsi treballadores sexuals; persones usuàries de drogues injectables; homes que tenen sexe amb homes; dones, joves…) que, en l’actualitat, són ateses per la xarxa d’entitats, tindran greus dificultats per accedir a un sistema sanitari formal, tal com s’ha demostrat durant aquest 30 anys d’atenció de les entitats especialitzades.

En resum, i segons Montse Pineda, la qualitat de vida de les persones infectades pel VIH empitjorarà notablement i això “no te marxa enrere”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Fabiola Llanos

Fabiola Llanos

Ecofeminista. Periodista i comunicadora social xilena / catalana. Especialitzada en imatge, arts gràfiques, producció audiovisual, neurolingüística i drets de les dones. Vaig parir La Periòdica. Co fundadora de La Independent.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La salut de les persones i la cooperació internacional: el cas del VIH/SIDA

Les persones se segueixen contagiant del VIH malgrat que la malaltia és una infecció...

Vicent Canet

Els homes contra el masclisme i el masclisme contra els homes

OPINIÓ Es diu que el masclisme beneficia els homes i, efectivament, és així. El patriarcat...

tere moll

Davant d’un nou 25 novembre

OPINIÓ En menys d’una setmana, el proper divendres dia 25, commemorarem el Dia Internacional...