Friday 13 September 2024

Friday 13 September 2024

Compartir

“Una fiscalitat injusta a Catalunya ens empobreix”

Foto: Joan Luzzatti (www.flickr.com)

 

“La vulneració de drets econòmics, socials i culturals està relacionada amb la no redistribució de la riquesa o, en altres paraules, amb els baixos nivells de pressió fiscal i les estructures impositives sustentades bàsicament en els impostos indirectes (com l’IVA)”.

A l’Estat espanyol i a Catalunya, la pobresa i l’exclusió social s’han disparat aquests darrers anys. Tot i això, se segueix sense abordar políticament la injustícia que suposa que una part de les fortunes particulars i els beneficis de les grans empreses engreixin els seus comptes als paradisos fiscals, i que una altra part s’agrupin en formes jurídiques que les eximeixen de les seves obligacions fiscals. 

“La vulneració de drets econòmics, socials i culturals està relacionada amb la no redistribució de la riquesa o, en altres paraules, amb els baixos nivells de pressió fiscal i les estructures impositives sustentades bàsicament en els impostos indirectes (com l’IVA)”, assenyala la Plataforma Pobresa Zero, que agrupa més de 4.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació per denunciar la pobresa que es viu aquí i arreu.

Cada any, el 17 d’Octubre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, s’organitzen per denunciar una d’aquestes causes i per proposar solucions tan als governs i les institucions democràtiques com a la ciutadania i reclamar una acció efectiva i corresponsable contra les causes que generen aquestes desigualtats.

“Els baixos nivells d’ingressos fiscals poden ser un obstacle important pel complicant de l’obligació de l’estat de garantir el desenvolupament progressiu dels drets econòmics, socials i culturals”, advertia l’Oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans el 2013. A més, el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals afirma: “Cadascun dels estats Parts en el present Pacte es compromet a adoptar mesures, tan per separat com mitjançant l’assistència i la cooperació internacional, especialment econòmiques i tècniques, fins al màxim de recursos què disposi, per aconseguir progressivament, per tots els mitjans apropiats, inclòs en particular l’adopció de mesures legislatives, la plena efectivitat dels drets aquí reconeguts”. 

Es precisen unes polítiques públiques que garanteixin els drets humans i tinguin com a principi rector l’equitat i la justícia social. Per garantir l’Estat del Benestar la Plataforma assenyala que es imperatiu disposar d’un sistema tributari que permeti sostenir-lo garantint que sigui sòlid, solvent i d’accés universal. 

Amb aquesta demanda s’ha convocat una acció el proper dia 17 d’octubre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa a les 12h davant la seu de l’Agència Tributària a Barcelona (Pl.Letamendi) on es pretén denunciar que “Una fiscalitat injusta ens empobreix” i la setmana vinent es farà públic el manifest amb les propostes de la Plataforma. 

Com els darrers quatre anys, a la tarda es realitzarà un acte conjunt amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a les 18h al Centre Cívic del Besos. (més informació aquí).

A la resta de Catalunya i l’Estat espanyol hi haurà diferents accions i activitats en el marc de la campanya estatal “Pobreza Cero”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Encara són minoria els llocs de comandament de dones policia

Aquest dimecres 16 de maig i fins divendres que ve, l’Institut de Seguretat Pública de...

Mexico

Mexic: Un tema invisibilitzat en els reports de Violència de Gènere / La Independent / Notícies Gènere

*AcosoData 1, és un sondeig realitzat per la Col·lectiva Periodistes Unides Mexicanes, #PUM, sobre l’assetjament,...

SaraLovera peque

Perd Mèxic 7% del PIB per violència contra dones

OPINIÓ La violència contra les dones és una pèrdua econòmica per al món de...