Són 35 expertes sexòlogues, psicòlogues, educadores, emprenedores i, sobretot, dones amb ganes d’ajudar a viure millor i més lliures a nenes i adolescents i donar eines a les mares com educadores.
La inscripció per veure dia a dia els vídeos d’explicació d’aquest col·lectiu ha estat gratuïta fins la primera setmana de juny. L’èxit ha estat molt gran i s’hi havien apuntat unes 50.000 persones. Ara la inscripció de 69 euros permet accedir a les xerrades i als materials generats.
.
Cristina Torrón es la promotora i organitzadora d’aquest esdeveniment i com ella mateixa es defineix en menstruitapower.com és il·lustradora, realitzadora multimèdia i emprenedora, i va tenir la idea a principis d’any i amb el confinament va pensar que moltes dones voldrien col·laborar en el projecte en estar confinades a casa. I així va aconseguir que dones expertes amb molt de nivell, però amb trajectòries diverses volguessin col·laborar-hi. Ella va dibuixar els avatars de cadascuna, totes les il·lustracions de la Web i va rodar els vídeos que s’ofereixen. Per a la seva xerrada s’ha reservat aquest divendres 12 de juny, i ella mateixa ens explica de que parlarà, sota el títol “El poder de la imatge”.“Tinc un fill de 10 anys i una nena de 7 -explica- des de sempre els hi he intentat mostrar totes les coses que em semblaven interessants en imatges, i també els pregunto el que pensen en positiu o en negatiu sobre les imatges que veuen. Sobre el tema de la sexualitat vaig pensar el que m’agradaria que m’hagués explicat la meva mare quan era una nena o adolescent“.
Aquesta promotora d’èxit, ja portava dos anys a Instagram triomfant amb els seus dibuixos i històries, quan va passar a dibuixar al seu alter ego en el llibre que va publicar: Mammasutra, en el que explicava tota mena de situacions relacionades amb la maternitat i les dificultats que comporta, i que “ningú et compta” a ficar-se en un embolic molt gran, del que encara no ha sortit.
A Torrón li ha costat molt d’esforç enllestir el projecte, perqué, poc a poc va anant ampliant el focus, i va aprofondir en la idea que “cada dona hauria de conèixer millor el seu cos i gaudir d’ell, perquè si estem satisfetes i segures ens comunicarem millor amb les nostres filles, nebodes, alumnes, etc…” I també va voler donar la oportunitat a les adolescents que vulguin, tenir la possibilitat de poder accedir a continguts que les pot interessar personalment, volent seguir soles vegades sense influències maternes”.
Ara per ara, el projecte ha aconseguit el seus objectius. Han arribat a 60.000 persones (majoria dones, i alguns homes) i que els continguts siguin diversos, tots interessants i alguns molt pràctics. “Vull que l’energia femenina vibri cada vegada més alt i que entre totes, com un bon ramat de llobes, ens protegim enfront del masclisme, del patriarcat, de la desinformació i reivindiquem els nostres màgics cossos i les nostres sexualitats” acaba explicant la promotora.
Silvia de Béjar va ser des del principi una entusiasta del projecte i va dedicar-se a fons. Ella ha escrit libres com: “Tu sexo es tuyo” i “Deseo” i ho va tenir molt clar: “com volem que les nostres filles siguin felices i gaudeixin de la seva sexualitat, si no es coneixen a elles mateixes?. Cal educar en sexualitat, emocions i sobre tot en feminisme a nenes i adolescents”.
Béjar també parlarà el dia de la clausura, aquest divendres 12 de juny, de com educar a una adolescent. “Espero no espantar a ningú, però hi ha coses que s’han de dir molt clarament”-comenta. De part seva vol regalar un e-Book dirigit a les adolescents titulat “Sí o no? Només tu decideixes” (sobre el que ha de plantejar-se una noia abans de mantenir relacions sexuals)”.
S’han pogut comprovar la qualitat i diversitat dels continguts -tots en castellà- i sobre tot la insistència en el feminisme com a motor de canvi, tal i com ho van expressar de manera molt clara i explicita algunes de les participants: Marta Puig (Lyona) que va a parlar de “La revolució sexual”; Elena Fibla (Educació sexual feminista); Elia Fibla (Erase una princesa que se salvo ella sola); María Piedra (“Viu lliure Rosella”); Mamisalva (“No vull fer petons”, sobre com prevenir els abusos); Lorena Paredes (Ansiedad y adolescencia); Miriam Diaz (Diseña tu mundo interior); i Sonia Encinas (poder femenino sexual). I en queden moltes més. Es podran escoltar a totes quan presentin el seu vídeo (consulteu les seves histories a Ponents ).
Andrea Aguilar, es una entusiasta del projecte i es considera feminista desde sempre i defensa: “el poder el tenim cadascuna dins de noslatres, només cal treballar-ho i saber com transmetre’l” i per això cal “facilitar eines per respondre correctament a les nostres nenes i adolescents quan fan preguntes”. Ella parlarà de l“apoderament sexual des de la infància”.
En aquest projecte l’enfocament feminista ha estat està garantit des del principi, en paraules de Sonia Encinas: “S’ha considerat tot allò femení amb una por important, i s’ha amagat en un calaix ocult, inclús pel feminisme, que tant està lluitant per l’apoderament de les dones. Hem de preguntar-nos com afecta als nostres cossos i a les nostres vides la societat capitalista patriarcal”.
Totes les expertes subscriurien també les paraules de Silvia de Béjar: “L’educació ha evolucionat molt, igual que les relacions mare i filla, però a les dones encara ens manquen referents” i asseguren que les participants podran aprendre com ajudar i acompanyar a les seves filles, nebodes, pacients, alumnes… a conèixer el seu cos i estimar-lo, a gaudir de la seva sexualitat, a protegir-se i cuidar-se, a transitar per totes les emocions que aniran descobrint. “I no sols això, a tu, l’adulta, t’ajudarà a connectar amb la teva nena interior i sanar moments del teu passat, a més que desaprendràs molt, perquè les nostres creences no sempre són vàlides i cal actualitzar-les”.