Tuesday 10 September 2024

Tuesday 10 September 2024

Compartir

Pfitzner: “Les escriptores aporten a la novel·la negra un relat més suggerent”

 

Angelique Pfitzner és una jove escriptora de novel·la negra que forma part de l’organització del festival Black Mountain Bossòst, als Pirineus.

Aquest festival acollirà des del 29 d’abril a l’1 de maig , en aquest petit poble del la Vall d’Aran envoltat de muntanyes nevades, a escriptors, escriptores i afeccionats de novel·la negra. Aquest primer festival s’ha pogut realitzar gràcies a la iniciativa de l’escriptor José Luis Muñoz, i al suport d’Amador Marquès, alcalde de Bossòst, que en l’acte de presentació va comentar que aquest festival “Serà una atracció turística especial per aquestes dates, ja que comptarem amb personalitats de la cultura, i visitants de diferents llocs que podran gaudir d’aquest indret dels Pirineus des d’una altra òptica”. A més de l’ajuntament d’aquest poble pirinenc, també hi col·labora l’ajuntament del proper poble de Les.

El Black Mountain, oferirà a Bossòst, tres dies intensos d’activitats. Trobades, xerrades i presentacions literàries, i la projecció de quatre pel·lícules destacades del gènere negre. També inclourà altres activitats com un concert de jazz i una excursió a la muntanya en la qual hi participaran autors i artistes convidades, així com reconeguts professionals de la crítica literària i cinematogràfica.

Angelique, de pare alemany i mare espanyola, va néixer el 1969 a Munich (Alemanya). És escriptora i poeta, i resideix i treballa a Barcelona des de fa molts anys. Entre altres obres ha publicat dues novel·les del gènere negre: “Edha, caso cerrado”, que va presentar el 19 de març a Madrid, i “Compulsiva obsesión”. També té un relat en l’antologia BIG BANG 13, i és una de les escriptores de la Col·lecció La Riba Negra.

 

Un festival envoltat d’un paissatge impressionant

 

 

alt

 

 

Com a co-organitzadora del Black Mountain, com valores l’esdeveniment?

Estic orgullosa de col·laborar en un projecte que el passat mes de desembre em va compartir el comissari i promotor del festival, l’escriptor José Luis Muñoz. Em va animar el seu entusiasme i el programa que volia engegar. És un veritable luxe que puguem comptar amb la participació d’escriptors i escriptores de la talla d’Andreu Martín o Alicia Giménez Bartlet, la col·laboració d’editorials, llibreries, signatures de gastronomia i cellers com MontMarçal, i molts patrocinadors més. És un regal increïble el suport incondicional de l’Ajuntament de Bossòst, l’alcalde, ens ha donat les majors facilitats per fer el festival en un lloc increïble. El I Festival de Gènere Negre de Muntanya es desenvolupa en el marc perfecte de llums i ombres de la Val d’Aran.

 

Com a escriptora de novel·la negra, què és el que les dones aporten de diferent o especial al gènere? 

En la meva humil opinió crec que les escriptores aportem un relat més suggerent i detallista, malgrat que hi ha de tot. La novel·la negra independentment de l’estil, matisos i creativitat de qui escriu, és un relat capaç de submergir-te en les més fosques entranyes de la nostra societat, reflectir les esquerdes humanes, l’altra cara de les persones i els seus actes, físics i psicològics, sacsejar les entranyes del lector des del seu interior, oferir llibertat de reflexió i d’expressió sobre temes ocults. Moltes vegades ens regala la veritat que es censura en altres mitjans. Però, sense necessitat de sumar morts, rius de sang i descriure la crueltat més enllà del dolor, la novel·la negra des de la ploma d’una dona crec que aporta el sisè sentit que tenim el sexe femení, l’altra cara de la veritat amb una visió més detallista i potser suggeridora en les descripcions. Captivar al lector en personatges reals dins d’un món virtual que són miralls de tot allà que passa, present i potser futur sempre en una línia molt fina entre el be i el mal, en un segell d’identitat pròpia de nosaltres i la nostra percepció de la vida.

Per què creïs que hi ha tan poques dones escriptores de Novel·la Negra?

En el meu cas, jo no vaig escollir el gènere, va ser ell qui em va escollir a mi. Plasmar lletres, paraules, frases i capítols fins a forjar els fonaments d’una història i descobrir que és gènere negre. Escriure és llibertat absoluta, volar a un espai al·lucinant i tornar amb una allau de coses a explicar. Cadascun de nosaltres trobem el moment idoni, encara que de vegades sembla impossible continuar. Començar una novel·la és fàcil, acabar-la complicat per multitud de prioritats que ens absorbeixen el dia a dia. No oblidem que la dona en la nostra societat és un puntal importantíssim, família, treball, nens i obligacions fan difícil trobar espai per a nosaltres.

 

Al programa de les jornades només hi participen dues dones, per què?

La nostra primera prioritat és fer arribar el gènere negre en qualsevol racó de les llars, sumar lectors i difondre la literatura. Per desgràcia en aquest moment arreu de l’Estat espanyol tenim més escriptors i el nostre major propòsit és donar el tomb a la balança. No oblidem que la literatura és riquesa en temps present, motor de vida i herència per a la joventut del matí. En aquesta ocasió només hi participem dues dones com a ponents, en coincidir amb el festival de Salamanca Negra, i algunes companyes de l’Estat espanyol no poden venir. Però, encara que som poques, cada vegada som més, i volem unir forces i compartir llaços.
Com a membre de la Junta de l’Associació de Literatura Llegeix o morir i com a dona escriptora, és la meva ferma convicció.

 

 

alt

 

En què es diferencia aquesta trobada d’altres sobre el Gènere negre que se celebren al nostre país?

Cada festival té la seva pròpia identitat, un segell únic que el fa diferent. Pertanyo a la junta d’organització de diversos festivals, Cubelles Noir, Matarranya Negra, Madrid Negre, i en aquest festival Black Mountain, hem obert una finestra al gènere negre, en el desig d’oferir literatura, cinema, jazz i gastronomia, en l’entorn natural dels Pirineus. Compartir amb tothom que desitgi acompanyar-nos les rutes més desconegudes de contrabandistes i pas de frontera. No oblidem que precisament Bossòst està situat en terra de fronteres, secrets guardats, recòndits llocs a descobrir, enigmàtiques muntanyes i un paisatge Wagnerià que et sedueix des del primer moment.

Consultar el Programa en PDF al BlogMónComunicació.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Los naufragios del corazón”* de Benoîte Groult

Ressenya  Amb la seva mirada feminista i reivindicativa del dret de la dona a pensar,...

Catalunya: Museus i Dones / La Independent / Notícies gènere

Contínuament mirem cap on mirem , tractem el tema que sigui sempre ens hem de...

“Més del 96% de l’alumnat que entra al programa segueix estudiant a la universitat”

La Shazra Javed és la coordinadora del programa Prometeus de l’Associació Educativa Integral del Raval...