Organitzacions que defensen els drets de la infància i agrupacions feministes expressar la seva preocupació davant el canvi de denominació del Ministerio de la Mujer y Desarrollo Social per Ministerio de la Mujer y Dona i Poblaciones Vulnerables (MIMP), ja que consideren que podria ser un obstacle per a la construcció de polítiques inclusives.
“Save the Children”, organització no governamental independent amb més de 20 anys de presència al Perú, va advertir, mitjançant un comunicat públic, que la nova disposició de dissenyar, promoure i executar polítiques públiques a favor de les anomenades poblacions vulnerables podria constituir un obstacle en la construcció de polítiques inclusives, ja que només s’estaria atenent a un segment de la població.
Per la seva banda, les cinc principals organitzacions feministes peruanes, a través d’una carta, van explicar al president d’adoptar l’enfocament de “vulnerabilitat” genera confusió respecte al públic que atendrà el MIMP i el Ministeri d’Inclusió Social.
“A més, deixa de banda la proposta, acceptada per la secretaria de gestió pública de la Presidència del Consell de Ministres, de la denominació de Ministerio de la Mujer y Ciudadania, que reflectia un enfocament de ‘drets’, on ciutadans i ciutadanes són subjectes protagonistes de les polítiques, amb capacitat per exigir i accionar enfront del sistema que vulnerabiliza “, sostenen en la missiva.
En aquest sentit, “Save the Children”, com a organització que treballa en la promoció i defensa dels drets de la infancia, considera que nens, nenes i adolescents han de ser reconeguts com a subjectes de dret en la seva condició de ciutadania, i no des de la seva condició de vulneració.
“Les polítiques públiques han d’estar dirigides a la infància en general, i no només a aquells i aquelles identificats com a més vulnerables. La política pública ha de ser inclusiva i no exclusiva per a un sector determinat”, puntualitzen en el seu pronunciament.
Assenyalen que la nova disposició podria generar una visió proteccionista i assistencialista de la infància, superada fa 22 anys amb l’entrada en vigor de la Convenció sobre els Drets dels Infants, instrument jurídic internacional de caràcter vinculant per a l’estat peruà.
Per la seva banda, les feministes en una segona carta al president Humala expliquen que la Llei d’organització i funcions de l’ara MIMP no ratifica ni enforteix la igualtat d’oportunitats, tal com ho estableix la Llei d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes ( Llei 28.983), tampoc estableix la directriu del Ministeri en matèria de violència vers les dones.
El Movimento Manuela Ramos, el Centro de la Mujer Peruana Flora Tristán, el Centro de Promoción y Defensa de los Derechos Sexuales y Reproductivos, Católicas por el Derecho a Decidir i Demus recorden a Humala que es va comprometre a complir la Llei d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes, a crear un Observatori Nacional sobre la seva implementació i atorgar pressupost a nivell nacional, regional i local.
Així mateix, l’invoquen els compromisos assumits per al quinquenni davant el Congrés de la República (a l’agost de 2011), on es va comprometre a enfortir la directriu del Ministerio de la Mujer per al compliment de les polítiques d’equitat i inclusió.